«Η Κουκουβάγια»: Κριτική του βιβλίου του Samuel Bjork

Ενώ ο ερευνητής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Χόλγκερ Μόνκ βρίσκεται στα γενέθλια της εγγονής του, ειδοποιείται εσπευσμένα: μια έφηβη κοπέλα βρίσκεται στο δάσος δολοφονημένη. Αυτό που προκαλεί ανείπωτη φρίκη στους ερευνητές είναι ότι έχει τοποθετηθεί πάνω σε φτερά κουκουβάγιας με τρόπο ώστε το σώμα της με τα κεριά να δημιουργούν το σύμβολο της πεντάλφας, με έναν κρίνο στο στόμα, γυμνή και γεμάτη μώλωπες σε όλο της το κορμί. Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης προκαλούν ανατριχίλες καθώς το στομάχι του θύματος είναι γεμάτο από ζωοτροφή!
archive

Λόγω της τεράστιας έκρηξης της αστυνομικής λογοτεχνίας στις σκανδιναβικές χώρες τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγες οι φορές που έχω απογοητευτεί από επίδοξους συγγραφείς του είδους. Όμως ο Νορβηγός συγγραφέας Φρούντε Σάνερ Έιεν, ο οποίος συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το ψευδώνυμο Samuel Bjork, ήταν για μένα μια αποκάλυψη! «Η κουκουβάγια», που αποτελεί το δεύτερο μέρος της σειράς με πρωταγωνιστές τον Χόλγκερ Μουνκ και τη Μία Κρούγκερ, με κράτησε ξάγρυπνη και με αποζημίωσε στο εκατό τοις εκατό. Με καταπληκτική πλοκή που ανεβάζει με γεωμετρική πρόοδο την αδρεναλίνη στα ύψη καθώς προχωρά η διαλεύκανση της υπόθεσης, και με ολοκληρωμένους χαρακτήρες που σε κάνουν σύμμαχό τους από την πρώτη στιγμή, ο Bjork κατάφερε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ισορροπημένο μυθιστόρημα για αναγνώστες με γερά νεύρα.

Ενώ ο ερευνητής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Χόλγκερ Μόνκ βρίσκεται στα γενέθλια της εγγονής του, ειδοποιείται εσπευσμένα: μια έφηβη κοπέλα βρίσκεται στο δάσος δολοφονημένη. Αυτό που προκαλεί ανείπωτη φρίκη στους ερευνητές είναι ότι έχει τοποθετηθεί πάνω σε φτερά κουκουβάγιας με τρόπο ώστε το σώμα της με τα κεριά να δημιουργούν το σύμβολο της πεντάλφας, με έναν κρίνο στο στόμα, γυμνή και γεμάτη μώλωπες σε όλο της το κορμί. Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης προκαλούν ανατριχίλες καθώς το στομάχι του θύματος είναι γεμάτο από ζωοτροφή! Ο Μόνκ συγκαλεί όλη την ομάδα του και φυσικά επαναφέρει στη δράση την Μία Κρούγκερ. Το φυτώριο του Χούρουμ, όπου ζούσε το θύμα, αποτελεί το κέντρο των ερευνών τους και όλοι προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν τα κλειδιά που θα ανοίξουν το σεντούκι με τα πιο σκοτεινά μυστικά. Μα κάθε ένδειξη οδηγεί σε αδιέξοδο. Πώς θα καταφέρουν να βρουν την άκρη του νήματος; Πώς θα σώσουν το επόμενο θύμα από τα χέρια του ανισόρροπου δολοφόνου;

Ο εξαιρετικός Bjork δεν επαναπαύεται στην ένταση της ιστορίας του, αλλά εστιάζει με λατρεία στους χαρακτήρες του.

Η πλοκή θυμίζει τη διαδικασία κατασκευής ενός παζλ μεγάλου βαθμού δυσκολίας: ιδιαίτερες ιστορίες ανθρώπων αναδύονται αργά και το τμήμα Ανθρωποκτονιών πρέπει να βρει τα σημεία επαφής τους, για ν' ανακαλύψει το πρόσωπο του δολοφόνου. Κάθε ύποπτος έχει το δικό του ιδιάζον παρελθόν που θέλει να ξεχάσει, ν' απαγκιστρωθεί από αυτό και να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Η ειδεχθής αυτή δολοφονία θα τους φέρει αντιμέτωπους - τον καθένα ξεχωριστά - με τους σκελετούς που έχουν βαθιά θαμμένους στην ντουλάπα τους. Η πολυμορφία των πιθανών δολοφόνων δυσχεραίνει το έργο των αστυνομικών και των ερευνητών, καθώς όλοι ταιριάζουν στο προφίλ του ανώμαλου εγκληματία. Αρχίζουν λοιπόν δια της ατόπου απαγωγής να απορρίπτουν πρόσωπα, μα και πάλι βρίσκονται στο μηδέν.

Με την προσέγγιση αυτή, ο συγγραφέας καταφέρνει να αιφνιδιάσει τον αναγνώστη, καθώς νιώθει να παρασύρεται από τις συνεχείς ανατροπές και να αγωνία για την επόμενη σελίδα, χωρίς να προλαβαίνει να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα μέχρι το τέλος. Γρήγορος ρυθμός, διάλογοι που προχωρούν την έρευνα στο επόμενο στάδιο, ένταση συναισθημάτων, ατελείωτες υποθέσεις που καταλήγουν σε αδιέξοδο και ένα απροσδόκητο φινάλε.

Ο εξαιρετικός Bjork δεν επαναπαύεται στην ένταση της ιστορίας του, αλλά εστιάζει με λατρεία στους χαρακτήρες του. Χαρακτήρες ανθρώπινους και ρεαλιστικούς. Ο Μονκ, η Μίριαμ, ο Κάρι, η Ίλβα, ο Λούντβιγκ, ο Γκάμπριελ, ο Κίμ, αγαπούν με πάθος τη δουλειά τους αλλά βασανίζονται από τα λάθη και τις επιλογές της προσωπικής τους ζωής. Δεν είναι υπεράνθρωποι, και γι' αυτό δεν καταφέρνουν κάποιες φορές να αφήσουν τα προβλήματά τους έξω από την πόρτα του γραφείου τους. Φοβούνται, απογοητεύονται, ελπίζουν, πονάνε, αγωνιούν, και πολλές φορές αδυνατούν να συνέλθουν από τη φρίκη των εικόνων που είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν ξανά και ξανά. Κάνουν λάθη, μα σηκώνονται και πάλι όρθιοι και προσπαθούν από την αρχή. Οι δευτεραγωνιστές ανεβαίνουν καθημερινά το δικό τους γολγοθά και γίνονται απρόσμενα συμπαθείς από τον αναγνώστη.

Μα η πιο χαρισματική προσωπικότητα του βιβλίου για μένα, είναι αδιαμφισβήτητα η Μία Κρούγκερ. Μια γυναίκα που υποφέρει από τις ενοχές της, που διαλύεται κάθε μέρα από τον πόνο της απώλειας και προσπαθεί να βρει προσωρινή γιατρειά στο ποτό και τα χάπια. Μια γυναίκα που καταφέρνει να νιώσει μέσα από το βλέμμα των άλλων τις μύχιες σκέψεις τους και να θέσει σε λογική ακολουθία φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα. Μια γυναίκα που ζει στα άκρα μα η ευαίσθητη ψυχή της ξέρει να προσφέρει με το δικό της τρόπο τη θαλπωρή που έχουν ανάγκη τα πρόσωπα που νοιάζεται. Μια ηρωίδα που γράφει μέσα σου...

Ένα καταιγιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με εκφάνσεις ψυχολογικού θρίλερ που διαβάζεται χωρίς ανάσα...

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων των Public Συντάγματος (5ος όροφος), οι εκδόσεις Διόπτρα, τα Public, η Νορβηγική Πρεσβεία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών σας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τον διάσημο συγγραφέα Samuel Bjork και τα βιβλία του «Παγωμένος άγγελος» και «Η Κουκουβάγια».

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια