ΤΟ BLOG
01/11/2015 11:14 EET | Updated 01/11/2016 07:12 EET

Η «γιορτή της δημοκρατίας» στην Τουρκία και η αλλαγή σελίδας της χώρας

Οι τελευταίες εκτιμήσεις ενώ μιλούν για επικράτηση του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέντ Νταβούτογλου, αμφιβάλλουν κατά πόσο θα έχει τις απαιτούμενες έδρες στο κοινοβούλιο για να προχωρήσει στον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Σε περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα και αναγκαστούν να προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας , όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και υπό αίρεση. Ο Τούρκος Πρόεδρος προσερχόμενος στις κάλπες, ευχήθηκε αυτές οι «οι εκλογές να είναι προς όφελος του έθνος μας. Είναι πλέον ομόθυμα αποδεκτό το πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα για το έθνος μας».

emre turan via Getty Images

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, 54 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν τους επόμενους εκπροσώπους τους στην Εθνοσυνέλευση με την ελπίδα ότι θα δοθεί ένα τέλος στην παρατεταμένη ακυβερνησία που μαστίζει την γειτονική χώρα εδώ και μήνες. Ακυβερνησία που βρίσκει την Τουρκία σε μια ιδιότυπη εμπόλεμη κατάσταση με ανοιχτά μέτωπα που κανείς σε αυτήν την φάση δεν γνωρίζει που μπορεί να οδηγήσουν. Από τη μία πλευρά οι Κούρδοι που διεκδικούν πλέον έναν πιο ενεργό ρόλο στα δημόσια πράγματα και από την άλλη ο πόλεμος με το «Ισλαμικό Κράτος», πόλεμος που τίθεται σε αμφισβήτηση από συμμάχους αλλά και αναλυτές μέσα στην ίδια την χώρα, ως προς την ειλικρίνεια του και τις αληθινές του προθέσεις.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις ενώ μιλούν για επικράτηση του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάνκαι του Αχμέντ Νταβούτογλου, αμφιβάλλουν κατά πόσο θα έχει τις απαιτούμενες έδρες στο κοινοβούλιο για να προχωρήσει στον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Σε περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα και αναγκαστούν να προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας , όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και υπό αίρεση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσερχόμενος στις κάλπες, ευχήθηκε αυτές οι «οι εκλογές να είναι προς όφελος του έθνος μας. Είναι πλέον ομόθυμα αποδεκτό το πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα για το έθνος μας», κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο νυν, υπηρεσιακός, Πρωθυπουργός και εκ νέου διεκδικητής της πρωθυπουργίας, Αχμέντ Νταβούτογλου σε δηλώσεις κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να «συμμετάσχουν σε αυτήν την γιορτή της δημοκρατίας».

Ιδιαίτερης αξίας είναι και οι δηλώσεις του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος, Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού, Σελαχετίν Ντερμιτάς, που ήταν οι έκπληξη στις προηγούμενες εκλογές του Ιουνίου. Ο Ντερμιτάς εστίασε στις δηλώσεις του στην ανάγκη ύπαρξης ειρήνης στην Τουρκία , υπενθυμίζοντας ότι αυτή η προεκλογική περίοδος διαφοροποιείται και σε κάτι άλλο. Η γειτονική χώρα θρήνησε νεκρούς.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών το δεδομένο είναι ένα. Η Τουρκία έχει ήδη αλλάξει σελίδα. Προς τα που, θα το δείξει η ιστορία.