ΤΟ BLOG
28/02/2016 03:26 EET | Updated 28/02/2017 07:12 EET

Τα ρεκόρ και τα trivia που πρέπει να ξέρετε για τις φετινές υποψηφιότητες των Oscar

CinemaNews

Μετά την αλλαγή του τρόπου επιλογής των υποψήφιων ταινιών στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας το 2011 (επιτρέποντας από 5 ως 10 υποψηφιότητες), είναι η δεύτερη φορά που επιλέγηκαν οκτώ ταινίες.

Ο Steven Spielberg (υποψήφιος ως παραγωγός του «Bridge Of Spies») έχει το ρεκόρ με τις περισσότερες υποψηφιότητες (εννέα) στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας.

Στις τέσσερις κατηγορίες ερμηνείας, οκτώ από τους είκοσι υποψήφιους ηθοποιούς είναι πρωτάρηδες (Bryan Cranston, Tom Hardy, Mark Rylance, Brie Larson, Charlotte Rampling, Jennifer Jason Leigh, Rachel McAdams, Alicia Vikander). Πέντε είναι κάτοχοι Oscar (Eddie Redmayne, Christian Bale, Cate Blanchett, Jennifer Lawrence, Kate Winslet).

Σε ηλικία 25 ετών, η Jennifer Lawrence είναι η νεότερη ηθοποιός με τέσσερις υποψηφιότητες.

Ο Sylvester Stallone ήταν υποψήφιος για τον ίδιο ρόλο (Rocky Ballboa) και το 1976 για το «Rocky». Είναι ο έκτος ηθοποιός με αυτό το επίτευγμα μαζί με τους: Bing Crosby (Father O'Malley στα «Going My Way» και «The Bells of St. Mary's»), Paul Newman (Fast Eddie Felson στα «The Hustler» και «The Color of Money»), Peter O'Toole (Henry II στα «Becket» και «The Lion in Winter»), Al Pacino (Michael Corleone στα «The Godfather» και «The Godfather Part II») και Cate Blanchett (Elizabeth I στα «Elizabeth» και «Elizabeth: The Golden Age»). Από αυτούς μόνοι ο Bing Crosby και ο Paul Newman κέρδισαν Oscar.

Ο Roger Deakins (υποψήφιος για το «Sicario») έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες στην κατηγορία Καλύτερης Φωτογραφίας από όσους είναι εν ζωή με δεκατρείς. Το ρεκόρ έχουν οι εκλιπόντες Charles B. Lang, Jr. και Leon Shamroy με δεκαοκτώ.

Η Sandy Powell (διπλά υποψήφια για τα «Carol» και «Cinderella») έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες στην κατηγορία Καλύτερων Κοστουμιών από όσους είναι εν ζωή με δώδεκα. Το ρεκόρ έχει η εκλιπούσα Edith Head με 35.

Ο John Williams (υποψήφιος για το «Star Wars: The Force Awakens») επεκτείνει το ρεκόρ των υποψηφιοτήτων του στην κατηγορία Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης φτάνοντας τις 45! Συνολικά έχει 50 υποψηφιότητες για Oscar (μαζί με 5 στην κατηγορία Καλύτερου Τραγουδιού). Το απόλυτο ρεκόρ έχει ο εκλιπών Walt Disney με 59.

Είναι η 13η υποψηφιότητα του Thomas Newman (για την Καλύτερη Μουσική Επένδυση στο «Bridge of Spies»). Η οικογένεια Newman (Alfred, Lionel, Emil, Thomas, David και Randy) αθροίζει πλέον 89 υποψηφιότητες για Oscar, περισσότερες από κάθε άλλη κινηματογραφική οικογένεια.

Είναι η τέταρτη φορά στην ιστορία που στην κατηγορία Καλύτερου Τραγουδιού, συναντάμε συμμετοχή από ταινία Ντοκιμαντέρ. Φέτος υποψήφιο είναι το τραγούδι "Manta Ray" από το «Racing Extinction».

Με τη διπλή υποψηφιότητα στην για την Καλύτερη Ηχητική Μείξη («Bridge of Spies» και «Star Wars: The Force Awakens») ο Andy Nelson ισοφαρίζει το ρεκόρ του Kevin O'Connell με είκοσι συνολικά υποψηφιότητες.

To «Inside Out» είναι η ένατη ταινία κινουμένων σχεδίων στην ιστορία, που αποσπά υποψηφιότητα σε μία από τις κατηγορίες Καλύτερου Σεναρίου. Μέχρι σήμερα καμία δεν κέρδισε τελικά.

Είναι η τέταρτη υποψηφιότητα Καλύτερου Σεναρίου (ταινίας κινουμένων σχεδίων) για τον Pete Docter.

του Θανάση Γεντίμη

Για να μάθετε τα πάντα για τα Oscars 2016 μπείτε στο www.cinemanews.gr

Ακολουθήστε το CinemaNews.gr στο facebook

Sponsored Post