Η είδηση ότι η Νία Βαρντάλος, δημιουργός του «Γάμος αλά Ελληνικά», έρχεται στην Αθήνα και στο Θέατρο Παλλάς, για να παρουσιάσει, πρώτη φορά στα ελληνικά, την επιτυχημένη παράστασή της «Tiny Beautiful Things», έγινε γνωστή στις αρχές Φεβρουαρίου. Και από την πρώτη στιγμή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο φουαγέ του Παλλάς, η Βαρντάλος και οι συντελεστές της παράστασης, Σπύρος Κατσαγάνης, Δημήτρης Παπανικολάου, Δανάη Λουκάκη και Δημήτρης Κίτσος, μίλησαν για το πώς μια παράσταση μπορεί να μας θυμίσει ότι τα Μικρά Όμορφα Πράγματα της ζωής μπορούν να συμβούν στον καθένα από εμάς.

Advertisement
Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/h-nia-varntalos-sten-athena-me-ten-parastase-tes-tiny-beautiful-things_gr_67aa10f4e4b0ade4a9a35015

Μιλώντας με χιούμορ για τις δυσκολίες της γλώσσας -σε άπταιστα ελληνικά- η Βαρντάλος δήλωσε ότι «Η ιδέα να παρουσιαστεί αυτή η ξεχωριστή παράσταση στο ελληνικό κοινό γεννήθηκε από μια σκέψη του Σπύρου. Παρακολουθώντας την επιτυχημένη πορεία της παραγωγής σε χώρες όπως η Κορέα και το Μεξικό, αναρωτήθηκε εύλογα: “Γιατί όχι και στην Ελλάδα;” Κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι αυτό. Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν θα είχε γίνει αν δεν αποφάσιζε με τόλμη ο κ. Γιάννης Κεντ να μεταφέρει την παραγωγή αυτή στην Ελλάδα».

Και συνέχισε: «Η Cheryl γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο της: “Όταν αποφασίσεις να ανοίξεις την καρδιά σου, παίρνεις περισσότερη αγάπη.” Αυτή η φράση συμπυκνώνει την ουσία του έργου -μια αφήγηση που μιλά για το θάρρος, τη σύνδεση και τη δύναμη του να μοιράζεσαι. Αισθάνομαι ευλογημένη που δουλεύω μαζί με αυτή την ομάδα στην Ελλάδα. Δεν πιστεύω στους τίτλους με ένα όνομα, μόνο αυτό του δημιουργού. Διότι, χωρίς ομάδα δεν υπάρχει έργο».

Όσο για την επιλογή του καστ, η Βαρντάλος εξήγησε ότι «Η Δανάη Λουκάκη επιλέχθηκε από εμάς γιατί μπορούσε να αποδώσει πειστικά ρόλους διαφόρων ηλικιών -απαραίτητο στοιχείο, καθώς όλοι οι ηθοποιοί εναλλάσσονται σε πολλαπλές ταυτότητες επί σκηνής. Την παρακολουθούσαμε στη σειρά “Άγριες Μέλισσες” και αμέσως είπαμε: “Αυτή είναι!”». Η ιδέα του Δημήτρη Παπανικολάου ήρθε μετά από σκέψη του κ. Κεντ. Τον γνωρίζαμε ήδη και ενθουσιαστήκαμε στην ιδέα ότι θα συνεργαστούμε μαζί του. Αυτολεξεί είπαμε: «Θα δεχθεί αλήθεια αυτός ο τόσο υπέροχος ηθοποιός να είναι μαζί μας;»

Για τον Δημήτρη Κίτσο επισήμανε ότι «Μας κέρδισε με την πολυδιάστατη παρουσία του. Τον είδαμε φυσικά στο “Maestro”, αλλά και σε κωμικές σειρές. Δεδομένου ότι το έργο κινείται ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, και όλοι οι ηθοποιοί καλούνται να υπηρετήσουν και τις δύο πλευρές, η επιλογή του φάνταζε ιδανική».

Η Δανάη Λουκάκη από την πλευρά της, μίλησε για την έκπληξη που βίωσε όταν της έγινε η πρόταση για την παράσταση αλλά και για τη σημαντικότητα του έργου, που μιλάει για το μοίρασμα των συναισθημάτων και την τέχνη του να μιλάς και να ακούγεσαι. Ο Δημήτρης Παπανικολάου επεσήμανε πόσο τιμητικό είναι για εκείνον να αποτελεί μέρος της παράστασης, ενώ πριν του προταθεί ο ρόλος, ένας δικός του άνθρωπος του αποκάλυψε πως διαβάζοντας το βιβλίο αυτό βοηθήθηκε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής του. Τέλος, ο Δημήτρης Κίτσος μίλησε με θέρμη για το θετικό κλίμα που επικρατεί στις πρόβες, τονίζοντας πως θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που έχει την ευκαιρία να συνεργάζεται με τη Βαρντάλος και με μια τέτοια ομάδα, και μάλιστα τόσο αρμονικά και δημιουργικά.

Advertisement

Λίγα λόγια για το έργο

Το «Tiny Beautiful Things» είναι η θεατρική διασκευή που έχει πραγματοποιήσει η Nia Vardalos στο ομώνυμο best seller βιβλίο της Cheryl Strayed, μια συλλογή αληθινών επιστολών που γράφτηκαν σε μια λογοτεχνική στήλη μεγάλου αμερικάνικου περιοδικού, επιστολές που θα μπορούσε να είχε γράψει ο καθένας μας και στις οποίες η Strayed απαντά ως «Sugar».

Στις επιστολές αυτές, οι αναγνώστες, ανώνυμα, άνοιγαν την καρδιά τους στη Cheryl Strayed και μοιράζονταν προσωπικά τους θέματα. Η Sugar είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τους αναγνώστες της και απαντούσε με ευθύτητα μεν, αλλά με αισιοδοξία και τρυφερότητα, αποτελώντας ένα βάλσαμο ψυχής σε όσους αναζητούσαν καθοδήγηση για εμπόδια, μεγάλα και μικρά.

Η παράσταση είχε τόσο μεγάλη απήχηση που στη συνέχεια δημιουργήθηκαν νέες παραγωγές σε όλο τον κόσμο

Η υποψήφια για Όσκαρ σεναριογράφος, θεατρική συγγραφέας, ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτις Nia Vardalos, διασκεύασε το βιβλίο με φροντίδα και αγάπη και πρωταγωνίστησε στις θεατρικές παραγωγές του έργου σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες. Η πρώτη σκηνοθεσία του θεατρικού έγινε από τον βραβευμένο με Tony Award σκηνοθέτη Thomas Kail και η αρχική πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, το 2016. Η παράσταση είχε τόσο μεγάλη απήχηση που στη συνέχεια δημιουργήθηκαν νέες παραγωγές σε όλο τον κόσμο με sold out παραστάσεις σε Φιλιππίνες, Αυστραλία, Κορέα, Μεξικό.

Advertisement

Το σκηνικό σχεδίασε ο Γιώργος Γαβαλάς, η ενδυματολογική επιμέλεια είναι της Αλεξίας Θεοδωράκη, ενώ τον σχεδιασμό των φωτισμών έκανε ο Δημήτρης Κουτάς.

Info

Πρεμιέρα: Παρασκευή 16 Μαΐου (για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων)

Advertisement