Την έκθεση «Daedalus, Legends of Crete – Δαίδαλος: Μύθοι της Κρήτης», την οποία οργάνωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Palace Museum του Πεκίνου και το υπουργείο Πολιτισμού, εγκαινίασε η Λίνα Μενδώνη στην Κίνα

Η έκθεση αποτελεί κορυφαία εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 ετών του Μουσείου του Παλατιού. Εκτίθενται 172 αρχαία αντικείμενα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου -πολλά εκ των οποίων δεν είχαν εκτεθεί και άλλα δεν έχουν ταξιδέψει, εκτός συνόρων- καλύπτοντας ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τα προϊστορικά χρόνια ως και τις ιστορικές περιόδους της Κρήτης.

Advertisement
Advertisement

Η Λίνα Μενδώνη στην τελετή των εγκαινίων, στον χαιρετισμό της, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη έκθεση «αποτελεί απόδειξη των διαχρονικών και διαρκώς αναπτυσσόμενων πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Οι δύο χώρες μας συνιστούν πυλώνες του παγκόσμιου πολιτισμού, με ένα ένδοξο παρελθόν που χαρακτηρίζεται από λαμπρά επιτεύγματα στη φιλοσοφία, την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία. Στην μεγάλη ιστορική διαχρονία, οι πολιτισμοί μας καθορίστηκαν από τη διαρκή αναζήτηση της γνώσης, το πνεύμα της έρευνας και τη βαθιά εκτίμηση της δημιουργικής ιδιοφυΐας, που γεννά την καινοτομία… Τα τελευταία χρόνια ένας, διαρκώς, εμπλουτιζόμενος και αυξανόμενος αριθμός εκθέσεων ελληνικών αρχαιοτήτων φιλοξενούνται σε διακεκριμένα κινεζικά μουσεία. Αυτές οι εκθέσεις προσφέρουν στο κινεζικό λαό μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη δεξιοτεχνία, τα επιστημονικά επιτεύγματα και τις φιλοσοφικές ιδέες που διαμόρφωσαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό… Η έκθεση που εγκαινιάζουμε, σήμερα, συνεχίζει αυτή τη σημαντική παράδοση, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τον συναρπαστικό κόσμο της τεχνολογίας, η οποία αναπτύχθηκε στην αρχαία Κρήτη. Το όνομα του Δαίδαλου είναι συνώνυμο της επινοητικότητας. Στην ελληνική μυθολογία, ο Δαίδαλος ήταν ένας αριστοτέχνης, ένας καινοτόμος, του οποίου η ευφυΐα και η δεξιοτεχνία ξεπερνούσαν τα όρια της εποχής του. Σχεδίασε τον σύνθετο και χαώδη λαβύρινθο για τον βασιλιά Μίνωα, ένα θαύμα της μηχανικής, που συμβόλιζε τη δημιουργικότητα και την πολυπλοκότητα. Η κληρονομιά του Δαίδαλου είναι βαθιά ριζωμένη στα τεχνολογικά επιτεύγματα της Μινωικής και Μυκηναϊκής Κρήτης».

Η γενική διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Στέλλα Χρυσουλάκη ξεναγεί στην έκθεση τον γενικό δ/ντή του Μουσείου του Παλατιού Wang Xudong και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. υπουργείο Πολιτισμού

Όπως επεσήμανε η υπουργός, «τα 172 μοναδικά εκθέματα που παρουσιάζονται, αποδεικνύουν τις εξαιρετικές τεχνολογικές ικανότητες της αρχαίας κρητικής κοινωνίας. Από τις προχωρημένες τεχνικές μεταλλουργίας και τα αρχιτεκτονικά θαύματα, έως τα περίτεχνα εργαλεία και τις πρωτοποριακές μεθόδους ναυπηγικής, η επινοητικότητα αυτών των πρώιμων μηχανικών είναι πραγματικά εκπληκτική. Αυτές οι καινοτομίες δεν έθεσαν μόνο τα θεμέλια για τη μελλοντική τεχνολογική πρόοδο στην Ελλάδα, αλλά επηρέασαν και άλλους αρχαίους πολιτισμούς, αναδεικνύοντας τη διασύνδεση της ανθρώπινης ανάπτυξης».

Κλείνοντας την ομιλία της, η Λίνα  Μενδώνη τόνισε, πως «το εξαιρετικό Μουσείο του Παλατιού, στην Απαγορευμένη Πόλη, αποδεικνύεται ο ιδανικός χώρος για την έκθεση του Δαίδαλου, ενισχύοντας τη δύναμή της να εμπνεύσει επιστήμονες, φοιτητές και επισκέπτες για να εξερευνήσουν την τεράστια συνεισφορά των αρχαίων πολιτισμών και να αναγνωρίσουν τον διαχρονικό χαρακτήρα της ανθρώπινης δημιουργικότητας».

«Daedalus, Legends of Crete – Δαίδαλος: Μύθοι της Κρήτης».  υπουργείο Πολιτισμού
Άποψη της έκθεσης Δαίδαλος: Μύθοι της Κρήτης» στο Palace Museum του Πεκίνου.  υπουργείο Πολιτισμού

Μετά την τελετή των εγκαινίων, στο πλαίσιο του κύκλου των επιστημονικών σεμιναρίων που οργανώνει το Μουσείο του Παλατιού για ειδικούς της πολιτιστικής διαχείρισης, ακολούθησε διάλεξη της υπουργού Πολιτισμού με θέμα «Ο ρόλος των περιοδικών και περιοδεύουσων Εκθέσεων στην Πολιτιστική Διπλωματία». Η Λίνα Μενδώνη, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο οι μουσειακές εκθέσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωτερικής πολιτιστικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι «οι εκθέσεις δεν είναι μόνο αισθητικές προσεγγίσεις, αλλά εργαλεία ενίσχυσης των διεθνών σχέσεων, που προωθούν τις αξίες της πολυμορφίας, του σεβασμού και της αμοιβαιότητας».

Ακολούθησε διάλεξη της γενικής διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και επιμελήτριας της έκθεσης «Δαίδαλος», στο Palace Museum, Δρ Στέλλας Χρυσουλάκη με θέμα «Στη χώρα του Λαβύρινθου. Μινωικά Ανάκτορα της 2ης π.Χ. χιλιετίας», όπου παρουσιάστηκε ο Μινωικός Πολιτισμός, τα επιτεύγματά του οι πολιτισμικές του επαφές με το μεσογειακό κόσμο και ιδιαιτέρως την Αίγυπτο και την Ανατολή.

Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με ξενάγηση της Λίνας Μενδώνη στην έκθεση με θέμα «Κινεζικοί κήποι – Δυτικοί κήποι» στο Μουσείο του Παλατιού. Την υπουργό Πολιτισμού συνόδευαν σε όλες τις εκδηλώσεις ο πρέσβης της Ελλάδος στο Πεκίνο Ευγένιος Καλπύρης και η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου.

Advertisement

Στο περιθώριο των εγκαινίων της έκθεσης, η Λίνα Μενδώνη είχε συνάντηση εργασίας με τον διευθυντή του Μουσείου Wang Xudong. Η Λίνα  Μενδώνη εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή που αποδίδεται στην Ελλάδα από την απόφαση του Μουσείου του Παλατιού να εορτάσει την εκατονταετηρίδα του με μία έκθεση αφιερωμένη στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Ο Wang Xudong δήλωσε εντυπωσιασμένος από την έκθεση και επισήμανε ότι αυτή επιβεβαιώνει τη βαθιά και ουσιαστική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στον τομέα του πολιτισμού. Ευχαρίστησε τη Λίνα Μενδώνη για την υφιστάμενη συνεργασία και εξέφρασε την πρόθεσή του για περαιτέρω κοινές δράσεις, προτείνοντας συγκεκριμένες εκθέσεις μοναδικών αντικειμένων από τις πολύτιμες συλλογές του Μουσείου σε ελληνικά μουσεία.

Σταθερή και διαρκής η στήριξη της Κίνας στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Κίνα, η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Sun Yeli, στο Πεκίνο.

Advertisement

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις πολιτιστικής συνεργασίας οι οποίες έχουν ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, μέσω της ανταλλαγής και διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων και της θεσμικής συνεργασίας ανάμεσα στα μουσειακά και ερευνητικά ιδρύματα των δύο χωρών.

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι αυτή την περίοδο προβάλλονται τρεις εκθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων σε πολύ σημαντικά μουσεία του Πεκίνου: Η έκθεση «Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», στο Capital Museum, η έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου», στο Εθνικό Μουσείο και η έκθεση «Δαίδαλος: Μύθοι της Κρήτης», στο Μουσείο του Παλατιού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρόοδο της υλοποίησης της ίδρυσης του Εθνικού Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο κτήριο του Σιλό του Πειραιά, καθώς και στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας για τις ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Sun Yeli. υπουργείο Πολιτισμού

Ο υπουργός Sun Yeli σημείωσε ότι ο μεγάλος αριθμός ελληνικών εκθέσεων στην Κίνα οφείλεται στην αγάπη του κινεζικού λαού για τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και στην πολιτική της χώρας του να διδαχθεί από τα χαρακτηριστικά των αρχαίων πολιτισμών.

Advertisement

Ο Sun Yeli δήλωσε την πρόθεση της Κίνας να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για την εγγραφή των Μινωικών Ανακτόρων της Κρήτης, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αναγνωρίζοντας τη σημασία του Μινωικού Πολιτισμού για την κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Συγχρόνως, επανέλαβε τη σταθερή και διαρκή υποστήριξη της χώρας του στο ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τον ομόλογο της για τη διαχρονική στήριξη που παρέχει η Κίνα στο θέμα της επανένωσης των παρθενωνείων Γλυπτών στην Αθήνα, αλλά και για τη συνεχή συνεργασία των δύο χωρών στην πάταξη της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών και την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους. Επεσήμανε, τέλος, ότι οι λαοί, που διαθέτουν πλούσια και πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά, έχουν ευθύνη να αναδείξουν τον πολιτισμό τους προς όφελος της παγκόσμιας κοινότητας. Η υπουργός Πολιτισμού προσκάλεσε τον ομόλογό της στο Forum των Αρχαίων Πολιτισμών, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο 2025, ενώ ο υπουργός Sun Yeli  κάλεσε τη Λίνα Μενδώνη στη διεθνή συνάντηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, που οργανώνεται από το υπουργείο του, το Νοέμβριο 2025.

Η υπουργός Πολιτισμού ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή της στην Κίνα με συνάντηση εργασίας με τον γενικό διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Πεκίνου Δρ. Wu Weishan. Έμφαση δόθηκε στην καλλιέργεια του διαλόγου ανάμεσα στην κινεζική και ελληνική τέχνη, όχι μόνον στην αρχαία, αλλά και στη σύγχρονη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γλυπτικό σύμπλεγμα «Κομφούκιος και Σωκράτης: Μια Συνάντηση», που φιλοξενείται στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας,  έργο του Dr. Wu Weishan. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τη μελλοντική συνεργασία του Εθνικού Μουσείου Τέχνης του Πεκίνου με την Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου με την αμοιβαία ανταλλαγή εκθέσεων και ειδικών επιστημόνων.

Advertisement
Advertisement