Ο αυθεντικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» έρχεται στο Μεσολόγγι και στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 200 ετών από την Έξοδο του Μεσολογγίου (1826-2026).

Την ανακοίνωση έκανε τη Δευτέρα 12 Μαΐου, ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Παλαιά Βουλή για την έναρξη του επετειακού κύκλου των 200 ετών από την ηρωική Έξοδο, από τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Επιτροπή Επί Τιμή και την Εκτελεστική Επιτροπή Επετειακών Εκδηλώσεων. 

Advertisement
Advertisement

Το έργο, που δημιουργήθηκε λίγους μήνες μετά την Έξοδο του 1826, είναι εμπνευσμένο από τη μάχη των Ελλήνων στην τρίτη πολιορκία του Μεσολογγίου και εικονίζει μία γυναίκα -την προσωποποίηση της Ελλάδας- η οποία στέκει σε απόγνωση πάνω στα ερείπια του Μεσολογγίου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας αναφέρει σχετικά:

«Μετά τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Ιάσονα Φωτήλα για τις δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και τον ειδικότερο σχεδιασμό της Εφορείας μας σε σχέση με την επετειακή χρονιά των 200 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου (1826-2026), είμαστε και εμείς σε θέση να ανακοινώσουμε με ξεχωριστή χαρά το κορυφαίο από την πλευρά μας γεγονός των επετειακών εορτασμών που θα λάβουν χώρα στο Μεσολόγγι: Την περιοδική έκθεση «Η Έξοδος του Μεσολογγίου στον καμβά του Delacroix», η οποία αφορά στον πίνακα του Eugène Delacroix «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου». Ο διάσημος αυτός πίνακας θα έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπορντώ για να παρουσιαστεί στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Νοεμβρίου 2026.

Η προετοιμασία της δράσης έχει ξεκινήσει από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού περίπου ένα χρόνο πριν και πλέον ξεκινά η φάση της υλοποίησης της έκθεσης, ώστε να υποδεχθούμε με τεράστια συγκίνηση το σπουδαίο και εμβληματικό για το Μεσολόγγι έργο στις αρχές του 2026. Ευχαριστούμε θερμά το Musée des Beaux-Arts de Bordeaux για την άμεση θετική ανταπόκριση και ανυπομονούμε για τα επόμενα βήματα».