«Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη στιγμή στη ζωή μου κατά την οποία οι ίδιες οι λέξεις να αισθάνονται ότι απειλούνται τόσο πολύ», δήλωσε η συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ στην ευχαριστήρια ομιλία της για το βραβείο «Freedom to Publish», το οποίο έλαβε στην 35η διοργάνωση των British Book Awards.

Αν και η 85χρονη μυθιστοριογράφος δεν παρευρέθηκε στην τελετή της 12ης Μαΐου στο Λονδίνο, είχε ετοιμάσει ένα βίντεο για τη βράβευση της. 

Advertisement
Advertisement

Η Άτγουντ είναι ο τέταρτος αποδέκτης του βραβείου «Freedom to Publish», το οποίο θεσπίστηκε το 2022 προκειμένου να «αναδείξει τις ολοένα αυξανόμενες απειλές και προκλήσεις που καταγράφονται παγκοσμίως κατά των συγγραφέων και των εκδόσεων». 

Τα British Book Awards, γνωστά και ως «Nibbies», απευθύνονται στους συγγραφείς, εικονογράφους και επαγγελματίες της βιομηχανίας του βιβλίου, ενώ διοργανώνονται από το εκδοτικό περιοδικό, The Bookseller.

Η Καναδή συγγραφέας ξεκίνησε την ομιλία της επισημαίνοντας ότι είναι «κάτι παραπάνω από τιμητική» η βράβευσή της, αν και «λίγο μπερδεμένη».

«Σε αντίθεση με τόσους πολλούς συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοπώλες, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, δεν έχω φυλακιστεί ποτέ, αν και ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσω αυτή τη σκέψη, αν επιχειρήσω ποτέ να ταξιδέψω στις Ηνωμένες Πολιτείες στο εγγύς μέλλον», είπε η Άτγουντ, σχολιάζοντας εμμέσως την πολιτική Τραμπ. 

«Από τα νιάτα μου, έχω συνεργαστεί με διάφορους εκδοτικούς οίκους εδώ και 60 χρόνια περίπου», συνέχισε η συγγραφέας του δημοφιλούς μυθιστορήματος «The Handmaid’s Tale».

Advertisement

«Μέσα σε αυτά τα χρόνια βίωσα τη λογοκρισία, την απαγόρευση βιβλίων, και όχι μόνο σε συγκεκριμένες χώρες του κόσμου αλλά ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πρωτότυπα χειρόγραφα κυκλοφορούσαν κρυφά και έπρεπε να προσέχεις πολύ για να μην σε πιάσουν», πρόσθεσε η συγγραφέας.

«Οι συγγραφείς απειλούνται με τρόπους που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει στην ιστορία» 

Το βιβλίο της Άτγουντ «The Handmaid’s Tale», μια δυστοπία για μια καταπιεστική κοινωνία στην οποία οι γυναίκες αναγκάζονται να γεννούν παιδιά για επιφανείς άνδρες της κοινωνίας, αποτελεί ένα από τα βιβλία το οποίο έχει απαγορευθεί σε πολλά σχολεία των ΗΠΑ.

Το 2022, η συγγραφέας παρουσίασε μία πυρίμαχη έκδοση του πιο διάσημου μυθιστορήματος της, «The Handmaid’s Tale», ως σύμβολο κατά της λογοκρισίας. Όπως είπε, «ποτέ δεν πίστευα ότι θα προσπαθούσα να κάψω ένα από τα βιβλία μου… και θα αποτύγχανα».

Advertisement

Με «πράξεις τολμηρής δημιουργικότητας, η Άτγουντ αντιμετωπίζει την καταστολή όχι με φόβο, αλλά με πνεύμα και σαφήνεια», δήλωσε η Τζεμίμα Στάινφελντ, διευθύνουσα σύμβουλος του Index on Censorship.

Ο Φίλιπ Τζόουνς, εκδότης του The Bookseller και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των British Book Awards, δήλωσε ότι, «από την ανατολή έως τη δύση, οι συγγραφείς σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε έναν διαρκή πόλεμο, καθώς απειλούνται με τρόπους τους οποίους πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει στην ιστορία».

«Η Μάργκαρετ Άτγουντ μαζί με τα βιβλία της, αντιστέκεται σθεναρά απέναντι στις παρούσες συνθήκες», πρόσθεσε. 

Advertisement

Με πληροφορίες από The Guardian