Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν από τις 00:00 της Κυριακής (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το 28ο και το 29ο μέλος του χώρου της Ζώνης Σένγκεν της Ε.Ε. μετά από 13 χρόνια αναμονής, με την ελεύθερη μετακίνηση ωστόσο στα χερσαία σύνορα, να εξαιρείται.

Ο λόγος για το τελευταίο, το βέτο της Αυστρίας, και την αδιάλλακτη στάση που κράτησε στην ΕΕ, λόγω του φόβου εισροής αιτούντων άσυλο από αυτές τις δύο αυτές χώρες, τις φτωχότερες στην ΕΕ.

Advertisement
Advertisement

Παρά τη μερική ένταξη, η άρση των ελέγχων στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών έχει σημαντική συμβολική αξία.

 

 

Η αποδοχή στη Ζώνη Σένγκεν αποτελεί ”σημαντικό ορόσημο” για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, συμβολίζοντας ένα ”ζήτημα αξιοπρέπειας, του ανήκειν στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, σύμφωνα με τον αναλυτή εξωτερικής πολιτικής Stefan Popescu.

″Κάθε Ρουμάνος που έπρεπε να περπατήσει σε μια λωρίδα χωριστά από τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες ένιωθε ότι αντιμετωπίζεται διαφορετικά”, δήλωσε στο AFP.

Advertisement

Με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας την Κυριακή, η ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνει πλέον 29 μέλη – τα 25 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας δήλωσε ότι οι κανόνες Σένγκεν θα ισχύουν σε τέσσερα θαλάσσια λιμάνια και 17 αεροδρόμια, με το αεροδρόμιο Otopeni κοντά στο πρωτεύουσα Βουκουρέστι να λειτουργεί ως ο μεγαλύτερος κόμβος για τις πτήσεις Σένγκεν.

Περισσότερο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένης της συνοριακής αστυνομίας και των αξιωματικών μετανάστευσης, θα αναπτυχθεί στα αεροδρόμια για να ”υποστηρίξει τους επιβάτες και να εντοπίσει όσους θέλουν να επωφεληθούν για να φύγουν παράνομα από τη Ρουμανία”, πρόσθεσε.

Advertisement

Θα διενεργούνται επίσης δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τη σύλληψη ατόμων με πλαστά έγγραφα και για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

 

 

Advertisement

Τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία ελπίζουν να ενταχθούν πλήρως στη Σένγκεν μέχρι το τέλος του έτους, αλλά η Αυστρία έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής μόνο στις αεροπορικές και θαλάσσιες διαδρομές.

Η Κροατία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τις πρόλαβε για να γίνει το 27ο μέλος της Σένγκεν τον Ιανουάριο του 2023.

Η Συνθήκη του Σένγκεν δημιουργήθηκε το 1985 και επιτρέπει σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια ανθρώπους να ταξιδεύουν ελεύθερα χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Advertisement

 

Advertisement

 

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καλωσορίζει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη ζώνη Σένγκεν

«Η Ελλάδα καλωσορίζει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη ζώνη Σένγκεν», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην twitter).

Advertisement

«Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες για τις επιτυχείς προσπάθειές τους που εξασφάλισαν την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά εναέρια και θαλάσσια σύνορα. Η ένταξή τους αποτελεί σημαντικό ορόσημο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την προσπάθεια των δύο χωρών για κατάργηση των χερσαίων ελέγχων. Άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Βουλγάρα ομόλογό του Μαρίγια Γκάμπριελ στη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια και των δύο χωρών.

Πηγή: France 24