Στην πιο κρίσιμη φάση τους μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–ΕΕ για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, καθώς η τρίμηνη περίοδος «παγώματος» των δασμών που είχε δώσει η Ουάσιγκτον φτάνει στη λήξη της και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά εντός των επόμενων δύο ημερών ο Τραμπ θα ανακοινώσει την προσφορά του.
Εδώ και μέρες κυκλοφορεί το σενάριο ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να υπογράψουν μια συμβιβαστική, επί της αρχή συμφωνία, που θα ορίζει τους ”αμοιβαίους” δασμούς στο 10%.
Σήμερα Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εντατικά: «Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να βρούμε λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «οι δασμοί είναι κακοί για τις επιχειρήσεις και επιβαρύνουν τους πολίτες και στις δύο πλευρές».
Η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε τη βούληση της ΕΕ για μια διαπραγματευμένη λύση, παρότι, όπως ανέφερε, το 70% του συνόλου του εμπορίου με τις ΗΠΑ βρίσκεται σήμερα υπό καθεστώς μονομερών δασμών, μέτρα τα οποία χαρακτήρισε «πρωτοφανή σε έκταση και ένταση».
«Είχα μια καλή ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι «ένα αξιόπιστο πλαίσιο στο οποίο θα συνεχίσουμε να χτίζουμε την κοινή εμπορική σχέση». Τόνισε ακόμη ότι «παραμένουμε πιστοί στις αρχές μας, υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας, συνεχίζουμε με καλή πίστη – και ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια».
We are working closely with the US administration to get an agreement.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 9, 2025
We are looking for a clear framework from which we can keep building.
We stick to our principles.
We defend our interests.
We continue the work in good faith. pic.twitter.com/6SHJbB3y69
Την ίδια ώρα, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη τις προτάσεις της ΕΕ στο γραφείο του και εξετάζει πώς θα τις χειριστεί.
Όπως ανέφερε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προς τιμήν της, έχει πλέον κάνει σημαντικές και ουσιαστικές προσφορές για να ανοίξει τις αγορές της – στον αγροτικό τομέα, την αλιεία και αλλού. Θέλουν επιτέλους να αφήσουν το αμερικανικό επιχειρηματικό πνεύμα να πουλήσει στην Ευρώπη», δήλωσε ο Λάτνικ.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ φτάνει τα 235 δισ. δολάρια και απέδωσε αυτή την ανισορροπία σε «μπλοκαρίσματα» της ΕΕ σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και τα φαρμακευτικά προϊόντα.
«Ο πρόεδρος έχει αυτές τις συμφωνίες στο γραφείο του και σκέφτεται πώς θέλει να τις χειριστεί. Και αυτό είναι πολύ περίπλοκο, γιατί υπάρχει τεράστιο εμπορικό έλλειμμα σε βάρος μας. Άρα πρέπει να πληρώσουν, αλλά καταβάλλουν πραγματική προσπάθεια, λέγοντας: «Θέλουμε να ανοίξουμε τις αγορές μας σε εσάς. Θέλουμε μια πιο ισορροπημένη και δίκαιη σχέση. Σας παρακαλούμε, κύριε Πρόεδρε, σκεφτείτε το.»
Πλέον, το βλέμμα στρέφεται στο αν θα υπάρξει ειρήνη ή κήρυξη εμπορικού πολέμου μεταξύ ΕΕ- ΗΠΑ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, χωρίς συμφωνία, οι δασμοί των ΗΠΑ προς την ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν από την 1η Αυγούστου στο 20% ή και 50%, καθώς η αρχική προθεσμία της 9ης Ιουλίου μετατέθηκε. Σε αυτό το πλαίσιο, Ευρωπαίοι διαπραγματευτές χαρακτηρίζουν το ενδεχόμενο περιορισμού των βασικών δασμών στο 10% ως σχετική επιτυχία.
Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «πιθανόν δύο ημέρες» πριν αποστείλουν την τελική επιστολή με τους όρους προς τις Βρυξέλλες.
Το ενδιαφέρον, επισημαίνουν οι FT, είναι πως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επίσης έχει εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ, δέχθηκε τον δασμό 10% ως βάση και δεν κατάφερε να τον μειώσει. Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, εξασφάλισε ευνοϊκότερους όρους σε τομεακούς δασμούς, που παραμένουν ζητούμενο για την ΕΕ:
Μηδενικοί δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο (αν και εκκρεμεί η εφαρμογή τους),
Ετήσια ποσόστωση 100.000 οχημάτων προς ΗΠΑ με δασμό 10%, αντί για 25%,
AdvertisementΥποσχέσεις για προνομιακή μεταχείριση σε πιθανές μελλοντικές δασμολογικές έρευνες (άρθρο 232) σε φαρμακευτικά προϊόντα, χαλκό, ξυλεία, κινητήρες τζετ,
AdvertisementΑφορολόγητες ποσοστώσεις για 13.000 τόνους βοείου κρέατος και 1,4 δισ. λίτρα βιοαιθανόλης.
Σε αντάλλαγμα, το Λονδίνο δέχθηκε να ευθυγραμμιστεί με τις αμερικανικές απαιτήσεις για περιορισμό του ρόλου της Κίνας στις εφοδιαστικές του αλυσίδες.
Αντιθέτως, συνεχίζει η ίδια πηγή, η ΕΕ δεν έχει λάβει καμία διαβεβαίωση για μείωση των δασμών 50% στον χάλυβα, ενώ η Ουάσιγκτον έχει αρνηθεί να δεσμευτεί ότι θα εξαιρέσει την ΕΕ από μελλοντικούς τομεακούς δασμούς, π.χ. σε φαρμακευτικά ή ημιαγωγούς.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει «παγώσει» προσωρινά την επιβολή αντιμέτρων, ως ένδειξη καλής πίστης. Ωστόσο, εκτός απροόπτου, από τις 14 Ιουλίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισ.ευρώ, ενώ έχει προετοιμαστεί και εφεδρικό πακέτο αξίας 95 δισ.,ευρώ που περιλαμβάνει δασμούς σε αεροσκάφη, αλκοόλ και τρόφιμα, με την προϋπόθεση έγκρισης από τα κράτη-μέλη.