Το 18ο πακέτο κυρώσεών της σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία ενέκρινε την Παρασκευή η ΕΕ, με σκοπό να πληγεί περισσότερο η πετρελαϊκή/ ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας.
Πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου
Σημαντικό κομμάτι του πακέτου είναι το χαμηλότερο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου- μια κίνηση που σκοπεύει να μειώσει τα έσοδα της Μόσχας χωρίς να προκαλέσει αναταραχή στις διεθνείς αγορές κόβοντας εντελώς το ρωσικό πετρέλαιο.
Η ΕΕ θα επιβάλει κυμαινόμενο πλαφόν τιμών στο ρωσικό αργό 15% κάτω από τη μέση τιμή του στις αγορές, είπαν διπλωμάτες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει πλαφόν περίπου 47,60 δολαρίων/ βαρέλι αυτή τη στιγμή, πολύ κάτω από το μέγιστο των 60 δολαρίων που είχαν προσπαθήσει να επιβάλουν οι μεγάλες οικονομίες της G7 από τον Δεκέμβριο του 2022.
Το μέτρο αυτό έχει στόχο να εμποδίσει το εμπόριο ρωσικού αργού σε υψηλότερη τιμή απαγορεύοντας σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές να διαχειρίζονται τάνκερ που το μεταφέρουν. Η ΕΕ και η Βρετανία πίεζαν τη G7 να κατεβάσει το πλαφόν από τότε που μια πτώση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου κατέστησαν άνευ ουσίας το πλαφόν των 60 δολαρίων. Ωστόσο οι ΗΠΑ αντιστάθηκαν, αφήνοντας την ΕΕ να προχωρήσει μόνη της, με περιορισμένες δυνατότητες επιβολής του μέτρου, καθώς το εμπόριο πετρελαίου γίνεται κυρίως σε δολάρια και απαιτείται έγκριση των πληρωμών από αμερικανικές τράπεζες.
«Σκιώδης στόλος» και εμπόριο ενέργειας
Η ΕΕ δεν θα εισάγει πλέον προϊόντα πετρελαίου που παράγονται από ρωσικό αργό, αν και η απαγόρευση δεν θα ισχύει για εισαγωγές από τη Νορβηγία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ελβετία, είπαν διπλωμάτες της ΕΕ.
Οι κυρώσεις της ΕΕ στοχεύουν επίσης το διυλιστήριο Nayara της Ινδίας, μεγαλύτερος μέτοχος του οποίου είναι η ρωσική πετρελαϊκή Rosneft. Σε επιπλέον 105 πλοία απαγορεύεται η πρόσβαση σε λιμάνια της ΕΕ ή η μεταφορά πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εναντίον του αποκαλούμενου «σκιώδους στόλου» παλαιών τάνκερ που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου και την αποφυγή των κυρώσεων.
Μέχρι τώρα η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε πάνω από 400 πλοία του «σκιώδους στόλου».
Nord Stream
Οι συναλλαγές που σχετίζονται με τους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική θα απαγορευτούν, περιλαμβανομένης της παροχής αγαθών ή υπηρεσιών σε αυτά τα projects.
Οικονομικός τομέας
Η ΕΕ θα απαγορεύσει όλες τις συναλλαγές με ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που ήδη έχουν αποκλειστεί από το διεθνές σύστημα SWIFT. Η απαγόρευση «πιάνει» και το ρωσικό κρατικό επενδυτικό ταμείο (Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων) όπως και τις επενδύσεις του. Σκοπός είναι να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η πρόσβαση της Ρωσίας στις διεθνείς χρηματαγορές και σε ξένο συνάλλαγμα.
Οι χώρες της ΕΕ επίσης συμφώνησαν να μειώσουν το όριο για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε ξένα οικονομικά και πιστωτικά ιδρύματα που υπονομεύουν τις κυρώσεις ή υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.
Απαγορεύσεις εξαγωγών, νέες είσοδοι σε «μαύρη λίστα»
Η ΕΕ θα βάλει σε μαύρη λίστα 26 νέες οντότητες για παράκαμψη κυρώσεων, περιλαμβανομένων επτά στην Κίνα, τριών στο Χονγκ Κονγκ και τεσσάρων στην Τουρκία, είπαν διπλωμάτες. Κάποια χημικά, πλαστικά και είδη μηχανήματα έχουν προστεθεί στη λίστα των αγαθών που οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να εξάγουν στη Ρωσία.
Έγκριση με καθυστέρηση
Το πακέτο των κυρώσεων στη Ρωσία είναι το 18ο της ΕΕ από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Η έγκριση καθυστερούσε για εβδομάδες, λόγω επανειλημμένων βέτο από τη Σλοβακία και τη Μάλτα. Η Σλοβακία απαιτούσε εγγυήσεις απέναντι σε πιθανές ζημίες από ένα ξεχωριστό σχέδιο της ΕΕ για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αερίου ως το 2028, και εγκατέλειψε το βέτο όταν ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο είπε ότι είχε επιτευχθεί ό,τι ήταν δυνατόν.
Με πληροφορίες από Reuters