Στα 60 του χρόνια, δεν ήθελε να σταματήσει την έρευνά του. Σε συνέντευξή του στη Le Parisien, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, ο Γάλλος ερευνητής Pierre Agostini, 82 ετών, ένας από τους τρεις νικητές του βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2023, λέει ότι έπρεπε να εγκαταλείψει τη Γαλλία για να μπορέσει να συνεχίσει να εργάζεται.

Ο επιστήμονας έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη Γαλλική Επιτροπή Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και Ατομικής Ενέργειας (CEA). Το 2002, ανέπτυξε τον μηχανισμό της σειράς παλμών 250 δευτερολέπτων. Μια ανακάλυψη που του χάρισε τώρα ένα βραβείο από την Ακαδημία Νόμπελ.

Advertisement
Advertisement

 

 

Αναβολή συνταξιοδότησης

Αλλά προς μεγάλη του λύπη, ο Pierre Agostini, μετά τα 60α γενέθλιά του, έπρεπε να εγκαταλείψει την CEA. «Δεν ήθελα να αποσυρθώ, αλλά αναγκάστηκα, δεν είχα άλλη επιλογή!» εξηγεί στους συναδέλφους μας. «Υπήρχε ένας απαράβατος κανόνας στο CEA: αν έχεις τα χρόνια κοινωνικής ασφάλισης στα 60 ή 61, συνταξιοδοτείσαι», συνεχίζει. Ερωτηθείσα από την Le Parisien, η CEA διαβεβαιώνει ότι ο ερευνητής δεν «εκδιώχθηκε».

 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/nompel-fesikes-stoes-pier-aykostini-ferents-kraoes-kai-an-loeiyie-to-vraveio-yia-to-2023_gr_651be4c3e4b077bb2645a5be

Advertisement

 

Αφού χτύπησε τις πόρτες άλλων γαλλικών ερευνητικών ιδρυμάτων όπως το CNRS, ο φυσικός αποφάσισε να ξενιτευτεί. «Πήγα στον Καναδά για έξι μήνες, στο Άμστερνταμ για έξι μήνες, στο Βερολίνο για έξι μήνες… και κατέληξε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ και έξι χρόνια, δεν εργάζεται, αλλά επιστρέφει τακτικά για να μιλήσει στους φοιτητές του.

 

Advertisement