Τρίτη ημέρα σήμερα από την ανακοίνωση του Ισραήλ πως επιτρέπει την είσοδο περιορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας την Γάζα, μετά από έναν τρομακτικό αποκλεισμό που μετρά ήδη δυόμιση μήνες, και ούτε μια κούτα αγαθών δεν έχει φτάσει στον άμαχο πληθυσμό που βιώνει οξύ υποσιτισμό. Παρά την διεθνή πίεση είναι εμφανές πως το Ισραήλ, παίρνει το χρόνο…

Το Ισραήλ αναφέρει πως επετράπη η είσοδος από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ σε αρχικά σε πέντε φορτηγά και ακολούθως σε 93 μεταφέροντας παιδικές τροφές, αλεύρι, ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα. Το μόνο που συνέβη όμως ήταν να τα φορτηγά να μετακινηθούν από την πλευρά του Ισραήλ σε αυτή της Γάζας. 

Advertisement
Advertisement

Όπως δηλώνει ο ΟΗΕ, δεν έχει αρχίσει ακόμη η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ, τις εκκλήσεις και το καμπανάκι κινδύνου από τον επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Οργανισμού,  Τομ Φλέτσερ πως 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν μέσα τις επόμενες 48 ώρες από έλλειψη τροφής και φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και όπως αναφέρει το BBCοι ισραηλινές αρχές ζήτησαν την εκφόρτωση των προμηθειών στην παλαιστινιακή πλευρά αλλά οι ομάδες του οργανισμού εντός της Γάζας δεν μπόρεσαν να συλλέξουν τη βοήθεια την Τρίτη, αφού περίμεναν αρκετές ώρες να πάρουν έγκριση για να εισέλθουν στην περιοχή. 

Το Ισραήλ αποδίδει τις καθυστερήσεις στην ανάγκη να διασφαλιστεί πως δεν θα φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Χαμάς και πως δεν υπάρξουν προσπάθειες κλοπής των προμηθειών. 

 

Οι κίνδυνοι κατά τη διανομή χωρίς εγγυήσεις εν μέσω βομβαρδισμών

Ακόμη πάντως και όταν πραγματοποιηθεί η εκφόρτωση όμως και οι προμήθειες μεταφερθούν στις αποθήκες του ΟΗΕ η διαδικασία της διανομής είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αυτό καθώς τα αγαθά θα πρέπει να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Γάζας και κυρίως στις βόρειες περιοχές όπου οι κάτοικοι δοκιμάζονται περισσότερο από την πείνα και τους βομβαρδισμούς. 

Αυτό όμως δεν είναι εύκολο καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση «Άρματα του Γεδεώνα» -ανάλογης αυτής των πρώτων ημερών του πολέμου- που σημαίνει πως τόσο η μεταφορά των αγαθών όσο και η μετακίνηση αμάχων προς τα σημεία διανομής ενέχει πολύ υψηλούς κινδύνους. Το Ισραήλ θα πρέπει να καθορίσει ασφαλείς «οδούς» για τους μεν και τους δε και σίγουρα να οριστούν κάποιες ώρες κατάπαυσης πυρός για τη ασφαλή συγκέντρωση των αμάχων στα σημεία διανομής. 

Advertisement

Κρίνεται αναγκαίο επίσης το άνοιγμα περισσότερων περασμάτων κατά μήκος της Γάζας ώστε να γίνεται ταυτόχρονη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και ταχύτερη διανομή αυτής και φυσικά απαιτείται να εισέλθει μεγαλύτερος όγκος προμηθειών. 

 

«Τα παιδιά πεθαίνουν αργά-αργά»

Μετά από δύομιση μήνες αποκλεισμού η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική. Παιδιά αποστεωμένα, μητέρες αδύναμες να τα θηλάσουν αφού ούτε αυτές λαμβάνουν επαρκή τροφή, αναφορές για ανθρώπους που λιποθυμούν στους δρόμους. Αγορές άδειες χωρίς φρούτα, λαχανικά, ψάρια ή κρέατα, φούρνοι κλειστοί αφού δεν υπάρχει αλεύρι, λιγοστά συσσίτια όπου οι άνθρωποι δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν μισή μερίδα φαγητό κυρίως σούπα. Το δε νερό στην Γάζα είναι μολυσμένο ποσοστό 25%. 

Advertisement

Και βέβαια τεράστιες ελλείψεις σε καύσιμα απαραίτητα για τις γεννήτριες στα νοσοκομεία και την κίνηση των ασθενοφόρων, ελλείψεις σε φάρμακα, ιατρικό υλικά. 

Ο ΟΗΕ έχει ξεκαθαρίσει πως απαιτείται η είσοδος 500 φορτηγών την ημέρα, όπως αναφέρει το Reuters, για να καλυφθούν οι ανάγκες 2.1 εκατ. ανθρώπων αλλά παραμένει άγνωστο ο όγκος βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα ημερησίως ενώ ακόμη και πριν τον αποκλεισμό δεν έφτασε αυτές τους αριθμούς.  

 

Advertisement

Όπως λέει ο Μαχμούντ αλ Χάου στο Reuters, «Τα παιδιά μας πεθαίνουν αργά-αργά». Βάζει σούπα σε μικρά μπολάκια και τη δίνει στα τέσσερα παιδιά του και στα δύο του αδερφού του. Εκείνα τρώνε ύσηχα, αργά και προσεκτικά για να μην χάσουν ούτε μια σταγόνα. «Δόξα τω Θεώ, όπως μπορείτε να δείτε, αυτό είναι πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, δόξα τω Θεώ» λεει καθώς τη προηγούμενη μέρα δεν είχε τίποτα να τους δώσει για να φάνε. 

Το Ισραήλ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις-Εσωτερική κριτική: Σκοτώνουμε μωρά ως χόμπι

Στο μεταξύ οι πιέσεις προς το Ισραήλ αυξάνουν. Η Βρετανία ήταν η πρώτη μεταξύ των δυτικών  χωρών που πέρασε από τα λόγια στις πράξεις και ανακοίνωσε πως «παγώνει» τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία με αντικείμενο το και επέβαλλε κυρώσεις σε οργανώσεις και πρόσωπα που σχετίζονται με τον παράνομο εποικισμό την Δυτική Όχθη.

 

Advertisement

Νωρίτερα μαζί με την Γαλλία και τον Καναδά είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ πως «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» ενώ 22 Υπουργοί Εξωτερικών κυρίως δυτικών χωρών καταδίκαζαν τις ενέργειες του Ισραήλ κ αι απαιτούσαν αθρόα είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και τερματισμό του πολέμου. 

Advertisement

Η δε ΕΕ, με την σύμφωνη γνώμη 17 χωρών δήλωσε έτοιμη να αναθεωρήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ λόγω της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης στον παλαιστινιακό θύλακα. 

Το Ισραήλ απάντησε επιτιθέμενο κάνοντας λόγο για «αντισημιτισμό», «απαράδεκτες εξωτερικές πιέσεις», για «χώρες που στέκονται από τη λάθος πλευρά της ιστορίας», μετατρέποντας τις εκκλήσεις για προστασία του άμαχου πληθυσμού σε δήθεν υποστήριξη προς τη Χαμάς. 

 

Advertisement

Πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα πιο μακριά ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στέλνοντας μήνυμα προς όσους τον πιέζουν αποφάσισε να αποσύρει την διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ που εδώ και ημέρες ήταν στην Ντόχα του Κατάρ στο πλαίσιο μιας ακόμη προσπάθειας για τερματισμό του πολέμου ή έστω για μια κατάπαυση πυρός. 

Το κλίμα πάντως και στο εσωτερικό της χώρας δεν είναι υπέρ του Νετανιάχου. 

Ο πρώην πρωθυπουργός τη χώρας, Εχούντ Όμερτ δήλωσε πως αν και η διεθνής πίεση «δεν είναι ασήμαντη…δεν είναι ακόμη επαρκής» υποδηλώνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «ίσως» να είναι αυτός που χρειάζεται να παρέμβει. Πρόσθεσε δε πως το Ισραήλ διεξάγει έναν πόλεμος «χωρίς σκοπό, χωρίς καμία πιθανότητα να καταφέρει κάτι που θα σώσει τις ζωές των ομήρων» ενώ σημείωσε πως όσα κάνει αυτή την περίοδο στη Γάζα είναι πολύ κοντά στην τέλεση «γενοκτονίας». 

Εξίσου σκληρή η κριτική του  Γιαΐρ Γκολάν, μια αριστερή φωνή της αντιπολίτευσης και πρώην αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού. Μιλώντας στο Reshet Bet είπε:  «Μια λογική χώρα δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον αμάχων, δεν σκοτώνει μωρά για χόμπι και δεν εμπλέκεται σε μαζικές εκτοπίσεις πληθυσμού». 

Πηγές: BBC, Reuters