Μια γυναίκα από τη Βρετανία πέθανε από λύσσα, αφού την «γρατζούνισε» ένα κουτάβι στο Μαρόκο, ανακοίνωσε η οικογένειά της.

Η Ιβόν Φορντ, 59 ετών, από το Μπάρνσλεϊ, είχε μια «ελαφριά» επαφή με το αδέσποτο σκυλί ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη βορειοαφρικανική χώρα. Η οικογένεια της άτυχης γυναίκας ανέφερε ότι εμφάνισε πονοκέφαλο και αργότερα δεν μπορούσε να «περπατήσει, να μιλήσει, να κοιμηθεί, να καταπιεί», σύμφωνα με το BBC.

Advertisement
Advertisement

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το ευρύτερο κοινό, λόγω έλλειψης τεκμηριωμένων στοιχείων μετάδοσης της λύσσας από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η 59χρονη διαγνώστηκε με λύσσα μετά την επιστροφή της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πέθανε στις 11 Ιουνίου. 

Σε ανάρτηση στο Facebook, η κόρη της ανέφερε ότι η οικογένεια «εξακολουθεί να επεξεργάζεται αυτή την αδιανόητη απώλεια». «Την γρατσούνισε πολύ ελαφρά ένα κουτάβι στο Μαρόκο τον Φεβρουάριο», έγραψε.  «Εκείνη την εποχή, δεν πίστευε ότι θα της προκαλούσε κάποιο κακό και δεν έδωσε και μεγάλη σημασία. Πριν από δύο εβδομάδες αρρώστησε, ξεκινώντας με πονοκέφαλο, με αποτέλεσμα να χάσει την ικανότητά της να περπατάει, να μιλάει, να κοιμάται, να καταπίνει και τελικά να πεθάνει».

«Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιον που αγαπάμε. Παρακαλώ λάβετε σοβαρά υπόψη τα δαγκώματα ζώων, εμβολιάστε τα κατοικίδιά σας και ενημερώστε τους γύρω σας» κατέληξε.

Τι είναι η λύσσα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το 99% των κρουσμάτων λύσσας στους ανθρώπους έχει μεταδοθεί από σκύλους.

Η λύσσα είναι ένας ιός που προκαλεί λοίμωξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος στους ανθρώπους. Τα συμπτώματα της λύσσας συνήθως χρειάζονται 3-12 εβδομάδες για να εμφανιστούν – αλλά μπορεί να εμφανιστούν μετά από λίγες ημέρες ή και μετά από αρκετούς μήνες ή χρόνια.

Advertisement

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο σημείο του δαγκώματος/γρατζουνιάς, παραισθήσεις, αίσθημα άγχους ή υπερδιέγερσης, δυσκολία στην κατάποση ή την αναπνοή και παράλυση.

Είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, αλλά η θεραπεία είναι «πολύ αποτελεσματική» στην πρόληψη της νόσου εάν χορηγηθεί αμέσως μετά την έκθεση στον ιό.

Η λύσσα είναι ιδιαίτερα συχνή στην Ασία και την Αφρική και οι επισκέπτες των περιοχών αυτών καλό είναι να αποφεύγουν την επαφή με σκύλους, γάτες και άλλα ζώα. Επίσης συνίσταται να ενημερώνονται σχετικά με την ανάγκη εμβολιασμού κατά της λύσσας πριν από το ταξίδι.

Advertisement

Πηγή: BBC