Έτοιμη να αναθεωρήσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εμφανίζεται η ΕΕ σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας δεδομένης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα λόγω της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Η προειδοποίηση έγινε έπειτα από τη λήξη του Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με την Κάλλας να κάνει λόγο για αναθεώρηση της Ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης (μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου) μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους και του Κράτους του Ισραήλ, λόγω της απόφασης του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. 

Advertisement
Advertisement

Η Κάλας σημείωσε ότι η ΕΕ έχει μεταφέρει αυτό το αίτημα τόσο στο Ισραήλ, όσο και στον ΟΗΕ και τους περιφερειακούς ηγέτες. Τόνισε επίσης πως διαμορφώνεται ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της επανεξέτασης του Άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ, το οποίο αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών.

Το σύμφωνο σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ χρονολογείται από το 2000 και αναφέρει στο άρθρο δύο ότι ”ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων … αποτελεί ουσιώδες στοιχείο” της συμφωνίας, η οποία προσφέρει στο Ισραήλ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε προνόμια ελεύθερου εμπορίου.

Η Κάλλας διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή είναι «αναστρέψιμη» και εξαρτάται από την «πρόοδο» που θα επιτευχθεί.

«Θα ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία. Στο μεταξύ, εναπόκειται στο Ισραήλ να ξεμπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια. Η διάσωση ζωών είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας», δήλωσε η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Όμως η Κάλλας μπορεί να μίλησε για την πλειοψηφία των κρατών μελών που επιθυμούν την αναθεώρηση της συμφωνίας αλλά δεν διευκρίνισέ πόσοι  υπουργοί επιθυμούν την κίνηση αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από την Ιρλανδία και την Ισπανία είναι και η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Σουηδία.

Advertisement

Αντίθετες παρέμειναν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχίαι, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Λιθουανία.

Σημειώνεται ότι η αναστολή ολόκληρης της συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ, η οποία διέπει επίσης τις διπλωματικές σχέσεις, απαιτεί ομοφωνία, όμως η αναστολή των εμπορικών της διατάξεων γίνεται με ειδική πλειοψηφία.

Όπως και να έχει τη διαδικασία της επαναξέτασης από το επιτελείο της Κάλλας θα ακολουθήσει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν καταλήξει στο στο Συμβούλιο της ΕΕ για την λήψη της  οριστιστικής απόφασης.

Advertisement