Εντός περίπου 24 ωρών αναμένεται πως θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας το σκάφος Madleen του Συνασπισμού του Στολίσκου της Ελευθερίας (Freecom Frotilla Coalition), στο οποίο επιβαίνουν μια ευρωβουλευτής, 11 ακτιβιστές και μεταφέρει ανθρωπιστή βοήθεια έχοντας σκοπό να την παραδώσουν σπάζοντας τον ισραηλινό αποκλεισμό. 

Σύμφωνα με την Jerusalem Post νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό ο οποίος, όπως είπε, αποσκοπεί στο να εμποδίσει τη Χαμάς να εισάγει όπλα. Ανέφερε πως έδωσε εντολή στο στρατό  να εμποδίσει το πλοίο να προσεγγίσει στη Γάζα.

Advertisement
Advertisement

“Έδωσα εντολή στον στρατό να εμποδίσει το Madleen να φτάσει στη Γάζα…Στην αντισημίτισσα Γκρέτα και στους συντρόφους της, φερέφωνα της προπαγάνδας της Χαμάς, λέω ξεκάθαρα: γυρίστε πίσω γιατί δεν θα φτάσετε στη Γάζα”.

Το ιστιοφόρο απέπλευσε την Κυριακή, 1 Ιουνίου, από τη Σικελία με πλώρη για Γάζα και επί αυτού είναι πολίτες από Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Τουρκία, Σουηδία, Γερμανία και Βραζιλία. Μεταξύ αυτών η Γαλλοπαλαιστίνια ευρωβουλευτής Ρίμα Χασάν και η ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Όσο βέβαια το πλοίο πλησιάζει την Γάζα εντείνεται η ανησυχία για το πώς μπορεί να αντιδράσει το Ισραήλ. 

Η γαλλοπαλαιστίνια ευρωβουλευτής, Ρίμα Χασάν που επιβαίνει στο πλοίο σε ανάρτησή της στο X αναφέρει πως εκτιμά ότι ο ισραηλινός στρατός θα προσπαθήσει να αποτρέψει  τη προσέγγιση στις ακτές της Γάζας. Ισχυρίζεται μάλιστα πως το πράξει επιστρατεύοντας πυραυλάκατο και μια επίλεκτη δύναμη κομάντο του Πολεμικού Ναυτικοόυ, την Shayetet 13, για να σταματήσει την αποστολή.

Ο Τιάγκο Άβιλα, Βραζιλιάνος ακτιβιστής που επίσης επιβαίνει στο Madleen καλεί τους υποστηρικτές του όλο εγχειρήματος να απαιτήσουν από τις κυβέρνησήσεις τους ένα ασφαλές πέρασμα.  «Είμαστε μόνο 12 άτομα εδώ. Μεταφέρουμε όλη την βοήθεια που μπορούμε. Μεταφέρουμε τρόφιμα, φάρμακα, πατερίτσες. Μεταφέρουμε προσθετικά για ακρωτηριασμένα παιδιά. Μεταφέρουμε φίλτρα νερού και οτιδήποτε άλλο μπορούσαμε, αλλά, φυσικά, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό για τις ανάγκες της Γάζας», είπε. Ο Άβιλα μίλησε επίσης για την ιστορία των ισραηλινών επιθέσεων σε πλοία βοήθειας που πλησιάζουν τη Γάζα και τους κινδύνους καθώς το Madleen πλησιάζει. «Το καλύτερο μέτρο ασφαλείας που έχουμε είναι η ορατότητα», είπε. «Εσείς μοιράζεστε, εσείς πιέζετε τα έθνη-κράτη σας, πιέζετε τις κυβερνήσεις σας για να πιέσουν ώστε να περάσουμε (στη Γάζα) με ασφάλεια».

Advertisement

 

Advertisement

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το Λονδίνο, η Διεθνής Επιτροπή για το σπάσιμο της πολιορκίας της Γάζας -οργάνωση που είναι μέλος του Συνασπισμού του στολίσκου της ελευθερίας- ανέφερε πως το σκάφος εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε live εδώ το στίγμα του Madleen και την πορεία του.

Ανέφερε πως είναι σε επαφή με τις διεθνείς νομικές αρχές προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των επιβαινόντων, προειδοποιώντας πως οποιαδήποτε παρεμπόδιση θα αποτελούσε ”κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Σημειώνεται πως τον Μάιο του 2010 οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gaza που είχε επίσης στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Εννέα ακτιβιστές σκοτώθηκαν και άλλοι 60 τραυματίστηκαν. 

Advertisement

Ο Συνασπισμός Στολίσκου Ελευθερίας ιδρύθηκε το 2010. Είναι ένα διεθνές, μη βίαιο κίνημα αλληλεγγύης με τους Παλαιστινίους, με ανθρωπιστική διάσταση και πολιτικής συνηγορίας κατά του αποκλεισμού της Γάζας.

Στις αρχές Μαΐου, το σκάφος με το οποίο ο Συνασπισμός του στολίσκου της ελευθερίας ήλπιζε να παραλάβει συμπαθούντες ―μεταξύ των οποίων η Γκρέτα Τούνμπεργκ― στη Μάλτα, και στη συνέχεια να μεταβεί στη Γάζα, υπέστη ζημιές. Οι ακτιβιστές είχαν πει πως υποψιάζονταν επίθεση με ισραηλινά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones). 

Advertisement

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε μετά την άνευ προηγουμένου, πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου 2023 μέλη της Χαμάς στο Ισραήλ. 1.218 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 251 απήχθησαν εκ των οποίων 50 παραμένουν όμηροι στη Γάζα

Advertisement

Το Ισραήλ απάντησε με ολομέτωπο πόλεμο στη Γάζα και μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί πανω από 54.000 άνθρωποι ενώ επί 2,5 μήνες απέβαλλε αποκλεισμό μη επιτρέποντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτός τερματίστηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες αλλά ο ΟΗε καταγγέλλει πως η βοήθεια που εισέρχεται είναι απειροελάχιστη. 

 

 

Advertisement