Μετά από δυόμιση μήνες πλήρους αποκλεισμού, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα ενός περιορισμένου όγκου ανθρωπιστικής βοήθειας. Την ίδια στιγμή όμως όμως ανακοίνωσε και την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης «Άρματα του Γεδεώνα» προς κατάληψη και έλεγχο της Γάζας.  Μόνο την Κυριακή σκοτώθηκαν περί τα 100 άτομα ενώ κατά την περασμένη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους περίπου 500 άνθρωποι καθώς οι βομβαρδισμοί είναι πλέον συνεχείς και σφοδροί. 

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι μια «κρίση πείνας» θα έθετε σε κίνδυνο τη νέα στρατιωτική επίθεση και έτσι το υπουργικό του συμβούλιο ενέκρινε απόφαση να επιτραπεί μια «βασική» ποσότητα εισόδου στον παλαιστινιακού θύλακα με πληθυσμό 2εκατ. ανθρώπων. Βέβαια, το Ισραήλ δεχόταν αυξανόμενες πιέσεις από την διεθνή κοινότητα να άρει τον αποκλεισμό καθώς εικόνες αποστεωμένων παιδιών λόγω πείνας και απελπισμένων μητέρων έβλεπαν το φως της δημοσιότητας στα ρεπορτάζ μεγάλων διεθνών ΜΜΕ. 

Advertisement
Advertisement
Νέες εντολές εκκένωσης περιοχών από το ισραηλινό στρατό (18 Μαϊου 2025) via Associated Press

 

Αστερίσκοι, ασάφειες και πρακτικά προβλήματα

Πάντως, όπως αναφέρει το Associated Press, δεν είναι σαφές πότε θα αρχίσει να εισέρχεται έστω και αυτή η περιορισμένη βοήθεια ενώ και σειρά άλλων πρακτικών ζητημάτων δεν έχουν διευκρινιστεί.

Το Ισραήλ προσπαθεί να επιβάλει ένα νέο σύστημα στο οποίο θα ελέγχει τη διανομή βοήθειας προκειμένου να εξασφαλίσει πως τρόφιμα και φάρμακα δεν θα φτάνουν τα χέρια της Χαμάς. Ο ΟΗΕ και λοιποί φορείς που ασχολούνται με την διανομή βοήθειας αντιδρούν. 

Επίσης, δεν είναι σαφές το πως ορίζει το Ισραήλ το «βασική» βοήθεια όταν επί δυόμιση μήνες δεν έχει εισέλθει καθόλου βοήθεια και με δεδομένο ότι μέχρι χθες αξιωματούχοι του Τελ Αβίβ υποστήριζαν πως «δεν υπάρχει πείνα» στη Γάζα. Αυτό σε αντίθεση με τα στοιχεία του ΟΗΕ, του ΠΟΥ και άλλων διεθνών οργανισμών που κάνουν λόγο για οξύ υποσιτισμό με πρώτα θύματα τα παιδιά. 

Και πέραν όλων αυτών των ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα, τίθεται και το επίσης σοβαρό ζήτημα του κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πραγματικά διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας τη στιγμή που το Ισραήλ εξαπολύει ανηλεείς βομβαρδισμούς, άρχισε τη νέα επιχείρηση «Άρματα του Γεδεώνα» και καλεί σε συνεχείς εκκενώσεις περιοχές αναγκάζοντας τους αμάχους να είναι σε συνεχή κίνηση. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-prosopo-tes-mikres-siyoear-poe-existorei-tis-friktes-istories-epositismoe-paidion-ste-yaza_gr_68231b97e4b0abb583591630

Advertisement

 

«Τα παιδιά μου πάνε για ύπνο νηστικά. Κλαίω σαν μικρό παιδί όταν δεν βρίσκω τρόφιμα»

Το ΒΒC μίλησε με έναν πατέρα δύο παιδιών που έχουν καταφύγει στον καταυλισμό στο αλ Μαουάσ, όπου μάλιστα συρρέουν όλο και περισσότεροι συμπατριώτες του ελπίζοντας πως είναι πιο ασφαλές εν μέσω των σφοδρών ισραηλινών επιθέσεων. Όπως λέει όμως «είναι αδύνατον να ζήσει κάποιος εδώ με τόσο πολύ κόσμο και με τόσο μεγάλη έλλειψη σε τρόφιμα που έχει φτάσει σε ακραίο επίπεδο. Δεν μπορούμε ούτε να κουνηθούμε». 

«Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος. Ο θάνατος μα κυνηγά όπου και να πάμε με κάθε τρόπο», λέει την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός καλεί τους κατοίκους πολλές περιοχές να τις εκκενώσουν και να κινηθούν και αυτοί προς το αλ Μαουάσι…

Advertisement

Ένας άλλος, πατέρας έξι παιδιών λέει: «Τα παιδιά πάνω για ύπνο νηστικά. Κάποιες φορές κλαίω σαν μικρό παιδί όταν δεν έχω καταφέρει να εξασφαλίσω καθόλου τροφή γι αυτά». 

Στο μεταξύ, πάνω από 3.00 φορτηγά γεμάτα τρόφιμα, νερό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης είναι ακινητοποιημένα στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα. 

Συγγενείς θρηνούν τους νεκρούς στην πόλη της Γάζας (17 Μαϊου 2025) via Associated Press

 

Advertisement

Από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν εντοπιστεί περίπου 10.000 περιπτώσεις οξέως υποσιτισμού μεταξύ παιδιών ενώ ο ΠΟΥ ανέφερε την Τρίτη πως ήδη 55 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Στη τελευταία εκτίμηση της η Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Σταδίου Ασφάλειας Τροφίμων αναφέρει πως καταγράφεται «μεγάλη επιδείνωση» της κατάστασης επισιτιστικής ασφάλειας στη Γάζα. «Τα απαραίτητα αγαθά για την επιβίωση των ανθρώπων είτε εξαντλούνται είτε αναμένεται να εξαντληθούν τις επόμενες εβδομάδες. Ολόκληρος ο πληθυσμός αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, με μισό εκατομμύριο ανθρώπους –ένας στους πέντε– να αντιμετωπίζουν την πείνα», δήλωσε η IPC, μια κοινοπραξία ανεξάρτητων ειδικών που έχουν αναλάβει για λογαριασμό του ΟΗΕ και ΜΚΟ να αξιολογούν τον κίνδυνο της παγκόσμιας πείνας.

Όπως αναφέρει η έκθεση από την 1η Απριλίου ως τις 10 Μαΐου το 93% του πληθυσμού της Γάζας – περίπου 1,95 εκατ. άνθρωποι – κατατασσόταν σε κατάσταση κρίσης ή χειρότερη (Φάση 3 ή μεγαλύτερη). Από αυτούς, 244.000 άνθρωποι – το 12% του πληθυσμού– βρίσκεται σε καταστροφική κατάσταση (Φάση 5) και 925.000 άνθρωποι (44% του πληθυσμού) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Φάση 4). Με βάση την ανάλυση της IPC, 470.000 άνθρωποι – το 22% του πληθυσμού της Γάζας- θα περάσουν στη Φάση 5 ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και τότε περισσότερο από ένα εκατομμύριο να αναμένεται να βρεθούν στη Φάση 4.

Advertisement

 

Advertisement

 

 

Advertisement