chat icon

Ένα από τα πιο σπαρακτικά «επεισόδια» του πολέμου στη Γάζα και του επί 2,5 μήνες αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας, εκτυλίχθηκαν στην νότια περιοχή της Ράφα, μαρτυρώντας τις πιο φρικτές συνέπειες που έχει στον ίδιο τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, ο αγώνας για επιβίωση.

Ένα απελπισμένο αλλά και αποφασισμένο να εξασφαλίσει λίγη τροφή πλήθος, ξεχύθηκε χωρίς να υπολογίζει τίποτα στο πρώτο κέντρο διανομής τροφίμων που είχε στηθεί από την αμφιλεγόμενη ΜΚΟ Gaza Humanitarian Foundation που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Advertisement
Advertisement

Τα πρόχειρα σιδηροφράγματα ξηλώθηκαν, οι ένοπλοι άνδρες ασφαλείας της GHF υποχώρησαν, οι υπεύθυνοι για την διανομή τροφίμων απλά από κάποια στιγμή και μετά εγκατέλειψαν το σημείο, όπως αναφέρει και το ΒΒC, αφήνοντας τις προμήθειες ελεύθερες για να τις πάρουν όποιοι ήταν πιο γρήγοροι ή/και πιο δυνατοί. Οι πεινασμένοι άμαχοι δεν υπολόγισαν ούτε τις προειδοποιητικές βολές που φέρεται να ερρίφθησαν από τον ισραηλινό στρατό σε μια προσπάθεια ελέγχου του πλήθους. Μάλιστα η Χαμάς καταγγέλει πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν κατηγορώντας τους Ισραηλινούς.

Γάζα: Οι άμαχοι ψάχνουν αποφάγια στα σκουπίδια-Ναυάγησε μια ακόμη πρόταση για κατάπαυση πυρός

Φρίκη στη Γάζα: Γιατρός έχασε εννέα από τα δέκα παιδιά της σε ισραηλινή επίθεση (Εικόνες)

Το κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας έχει κατακλυστεί από παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό

 

 

Δεν ήταν όμως μόνο η απελπισία των ανθρώπων για την εξασφάλιση μιας κούτας με τρόφιμα που οδήγησε σε αυτό το άκρως επικίνδυνο φιάσκο στην διανομή βοήθειας. 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε το όλο περιστατικό ως «στιγμιαία απώλεια ελέγχου» παραδεχόμενος εμμέσως την φτωχή προετοιμασία αυτού του νέου συστήματος διανομής που προωθεί επιχειρώντας τον παραγκωνισμό (έως και αποκλεισμό;) του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών. 

Advertisement

Στην πράξη όμως αποδείχθηκε πως αυτό το νέο σύστημα υπό τον έλεγχο του Ισραήλ με την αμφιλεγόμενη ΜΚΟ που υποστηρίζεται από το ίδιο  και τις ΗΠΑ είναι δύσκολο να λειτουργήσει. Τα κέντρα διανομής είναι ελάχιστα, επί του παρόντος (μόλις τώρα ετοιμάζονται άλλα τρία) και από τα συνολικά τέσερα τα τρία θα είναι στον νότο αφήνοντας τεράστιο μέρος του πληθυσμού χωρίς πρόσβαση. Ακόμη και όταν θα στηθούν περισσότερα, που επί τους παρόντος φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει αρκετά, και πάλι οι άμαχοι θα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν τα κέντρα διανομής αφού σχεδιάζεται να στηθούν όλα στα ανατολικά δηλαδή στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ.  Αυτά δε θα είναι σε χώρους ελεγχόμενους από τον ισραηλινό στρατό ενώ υπάρχουν αναφορές πως οι άμαχοι υποβάλλονται και σε βιομετρικούς ελέγχους για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα αγαθά κάτι που τους τρομάζει. 

 

Advertisement

Παράλληλα, καταγγέλλονται και προσπάθειες της Χαμάς να εμποδίσουν την εφαρμογή του νέου συστήματος. Πληροφορίες ανέφεραν η οργάνωση προσπαθούσε να εκφοβίσει τους αμάχους με στόχο να τους αποτρέψει από το να πάνε στο κέντρο διανομής ενώ ενίσχυε τους φόβους για τους ελέγχους στους οποίους τους υποβάλλει ο ισραηλινός στρατός.

Η αμφιλεγόμενη GHF 

Η GHF ανακοίνωσε το σχέδιο της για να «τρέξει» ένα εναλλακτικό σύστημα διανομής βοήθειας στη Γάζα στις αρχές του έτους και ιδρύθηκε δηλώνοντας έδρα στη Ελβετία, όπου μάλιστα ΜΚΟ καλούν σε έρευνα σε βάρος της.

Διοικείται από  από μια ομάδα αμερικανών εργολάβων ασφαλείας, πρώην στρατιωτικών και υπευθύνων ανθρωπιστικών οργανώσεων ενώ υποστηρίζεται από από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Advertisement

Ο επιεφαλής της οργάνωσης Τζέικ Γουντ, βετεράνος του αμερικανικού στρατού και συνιδρυτής μιας ομάδας παροχής βοήθειας σε καταστροφές παραιτήθηκε. Όπως αναφέρει Reuters, δήλωσε πως δεν είναι δυνατό να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της οργάνωσης για να βοηθηθεί ο πληθυσμός στον παλαιστινιακό θύλακο «με αυστηρή τήρηση των ανθρωπιστικών αρχών της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, τ

ης αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας, τις οποίες δεν θα εγκαταλείψω».

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές ποιος θα αναλάβει τα ηνία της GHF.

Advertisement

Επίσης, δεν είναι σαφές ποιος την χρηματοδοτεί. Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι έχει δεσμεύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από μια κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά, όπως επισημαίνει το Associated Press, δεν έχει αποκαλύψει τον δωρητή. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν δηλώσει ότι δεν τη χρηματοδοτούν.

Advertisement

Το σχέδιο της GHF είναι -τυχαίο ή όχι-παρομοιότυπο αυτού που ήθελε να εφαρμόσει το Ισραήλ προβλέποντας την κεντρικοποίηση της διανομής μέσω hubs. 

Υποστηρίζει πως καθένα από τα τέσσερα αρχικά κέντρα της θα εξυπηρετεί περίπου 300.000 άτομα και πως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 2εκατ. εκατομμυρίων ανθρώπων. Βέβαια πρακτικά αυτό σημαίνει πως από κα΄θε κέντρο θα πρέπει να περνούν 500.000 άνθρωποι. Λέει επίσης πως πρόθεσή της είναι η δημιουργία και άλλων κέντρων εντός 30 ημερών, χωρίς να προσδιορίζει ακριβώς τις τοποθεσίες αυτών,

Η βοήθεια θα διακινείται από ιδιώτες υπεργολάβους, οι οποίοι θα μεταφέρουν τις προμήθειες με θωρακισμένα οχήματα από τα σύνορα της Γάζας προς τα κέντρα, όπου θα παρέχουν και ασφάλεια. Όλα αυτά προκειμένου να εξυπηρετηθεί και ο στόχος του Ισραήλ, δηλαδή να αποτραπεί η πιθανότητα να φτάνουν προμήθειες στη Χαμάς.  

Advertisement

 

Μια περίεργη οργάνωση που δυνητικά «εργαλειοποιεί» την ανθρωπιστική βοήθεια

Η έλλειψη διαφάνειας για την χρηματοδότηση, τα πρόσωπα μετέχουν σε αυτή, τους υποστηρικτές της και τα ίδια τα σχέδια της-θεωρητικά και επί του πρακτέου- είναι όμως μόνο το ένα πρόβλημα. Το δεύτερο και μεγαλύτερο σχετίζεται με την ίδια την φιλοσοφία της οργάνωσης, που αναγκάζει τον ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις να καταγγέλουν τη δράση και να δηλώνουν πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν μαζί της. Όπως υποστηρίζουν το όλο σχέδιο «εργαλειοποιεί την παροχή βοήθειας» για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς του Ισραήλ.

Τονίζεται, πως Ισραήλ θα έχει τη εξουσία να αποφασίζει ποιος θα λάβει βοήθεια και ποιος όχι και παράλληλα ο άμαχος και εξαντλημένος από την πείνα πληθυσμός θα αναγκάζεται -και μάλιστα με υψηλό ρίσκο λόγο της συνεχιζόμενος στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ- να μετακινείται καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις για να φτάσει στα κέντρα διανομής βοήθειας.

 

Αυτή τακτική μάλιστα ενδέχεται να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο που αφορά τον αναγκαστικό εκτοπισμό.

«Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ένα σύστημα που παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αρχές και κινδυνεύει να μας εμπλέξει σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Σάινα Λόου, υπεύθυνη επικοινωνίας για το Συμβούλιο Προσφύγων της Νορβηγίας, μια κορυφαία ανθρωπιστική οργάνωση που δραστηριοποιείται στη Γάζα.

Η GHF δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι είναι ανεξάρτητη και απολιτική και ότι δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε μαζική εκδίωξη. Ανέφερε επίσης ότι το σύστημά της είναι απόλυτα σύμφωνο με τις ανθρωπιστικές αρχές, περιλαμβανομένων της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας.

 

Πηγές: ΒΒC, Associated Press, Reuters