Πιάνοντας το αδύναμο χέρι της κόρης της, η Asmaa al-Arja βαζει μια μπλούζα πάνω από τα προεξέχοντα πλευρά της και τη διογκωμένη κοιλιά της 2χρονης Μayar. Το παιδί ξαπλώνει στο κρεβάτι του νοσοκομείου, αναστενάζει και στη συνέχεια κλαίει ανεξέλεγκτα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mayar βρίσκεται σε νοσοκομείο της Γάζας για να παλέψει με τον υποσιτισμό, αλλά αυτή η παραμονή 17 ημερών είναι η μεγαλύτερη. Έχει κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή που σημαίνει ότι δεν μπορεί να φάει γλουτένη και χρειάζεται ειδική τροφή αφού δεν είναι σε θέση να χωνέψει ό,τι είναι διαθέσιμο. Ωστόσο δεν της έχουν απομείνει άλλα τρόφιμα για να φάει στη Γάζα μετά από 19 μήνες πολέμου και τον τιμωρητικό αποκλεισμό του Ισραήλ στον θύλακα.
″Χρειάζεται πάνες, γάλα σόγιας και χρειάζεται ειδική τροφή. Αυτά δεν είναι διαθέσιμα λόγω του κλεισίματος των συνόρων. Αν τυχόν βρεθούν, είναι πανακριβά, δεν μπορώ να πληρώσω γι αυτά”, δήλωσε η μητέρα της καθώς καθόταν δίπλα στη Mayar στο νοσοκομείο Nασέρ στη Χαν Γιουνίς

Η Mayar είναι μόλις ένα μεταξύ περισσότερων από 9.000 παιδιών που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για υποσιτισμό φέτος, σύμφωνα με την UNICEF, τον οργανισμό του ΟΗΕ για τα παιδιά, και οι ειδικοί σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας λένε ότι αναμένονται δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις ακόμα το επόμενο έτος.
Children in Gaza continue to be killed, injured and deprived of aid. The few trucks that have entered with life-saving supplies are nowhere near sufficient and have yet to reach those in desperate need.
— Catherine Russell (@unicefchief) May 21, 2025
We're running out of supplies inside Gaza, and we're running out of time. pic.twitter.com/npHnB20vty
«Τα χειρότερα έχουν ήδη φτάσει στη Γάζα»
Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι η περιοχή θα μπορούσε να βυθιστεί σε λιμό εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία και δεν άρει πλήρως τον αποκλεισμό του – αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι άνθρωποι ήδη λιμοκτονούν.
″Όπου κι αν κοιτάξετε, οι άνθρωποι πεινάνε. … Δείχνουν τα δάχτυλά τους στο στόμα τους δείχνοντας ότι (χρειάζονται) κάτι να φάνε”, δήλωσε ο Nestor Owomuhangi, εκπρόσωπος του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Παλαιστινιακά εδάφη. «Τα χειρότερα έχουν ήδη φτάσει στη Γάζα».
Για περισσότερους από δύο μήνες, το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο όλων των τροφίμων, των φαρμάκων και άλλων αγαθών στο έδαφος που φιλοξενεί περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, καθώς διεξάγει κύματα αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εξωτερική βοήθεια για να επιβιώσουν, επειδή η επίθεση του Ισραήλ έχει καταστρέψει σχεδόν όλες τις δυνατότητες παραγωγής τροφίμων στην περιοχή.
Μετά από εβδομάδες που επέμενε ότι η Γάζα είχε αρκετά τρόφιμα, το Ισραήλ υποχώρησε μπροστά στη διεθνή πίεση και κατακραυγή και άρχισε να επιτρέπει την είσοδο δεκάδων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή αυτή την εβδομάδα – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που μετέφεραν παιδικές τροφές.

Ανεπερκές το σύστημα διανομής τροφίμων του Ισραήλ
«Τα παιδιά πεθαίνουν ήδη από υποσιτισμό και υπάρχουν περισσότερα μωρά στη Γάζα τώρα που θα βρεθούν σε θανάσιμο κίνδυνο αν δεν έχουν άμεσα πρόσβαση στις προμήθειες διατροφής που απαιτούνται για να σώσουν τη ζωή τους», δήλωσε η Τες Ίνγκραμ της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά.
Όμως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι η ποσότητα είναι θλιβερά ανεπαρκής, σε σύγκριση με τα περίπου 600 φορτηγά την ημέρα που εισήλθαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κατάπαυσης του πυρός και τα οποία είναι απαραίτητα για την κάλυψη βασικών αναγκών. Και δυσκολεύονται να ανακτήσουν τη βοήθεια και να τη διανείμουν, κατηγορώντας τις περίπλοκες ισραηλινές στρατιωτικές διαδικασίες αλλά και την κατάρρευση του νόμου και της τάξης στο εσωτερικό της περιοχής.
Την Τετάρτη, αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι περισσότερα από δώδεκα φορτηγά έφτασαν σε αποθήκες στο κέντρο της Γάζας. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχε την άδεια να μιλήσει στον Τύπο. Αυτό φάνηκε να είναι η πρώτη βοήθεια που έφτασε πράγματι σε σημείο διανομής μετά την άρση του αποκλεισμού.
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, και σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα διανομής βοήθειας εντός ημερών. Οι οργανισμοί του ΟΗΕ και οι ομάδες αρωγής λένε ότι το νέο σύστημα θα υπολείπεται κατά πολύ των αυξανόμενων αναγκών, θα αναγκάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού να φύγει ξανά για να βρεθεί πιο κοντά στα σημεία διανομής και θα παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αρχές αναγκάζοντας τους ανθρώπους να μετακινηθούν για να παραλάβουν τη βοήθεια αντί να την παραδίδουν με βάση τις ανάγκες εκεί όπου ζουν οι άνθρωποι.
Εκτός του ότι δεν μπορεί να βρει ή να αγοράσει τα τρόφιμα που χρειάζεται η Mayar, η μητέρα της δήλωσε ότι η χρόνια διάρροια που συνδέεται με την κοιλιοκάκη έχει κρατήσει το παιδί μέσα και έξω από το νοσοκομείο όλο το χρόνο. Το νήπιο – του οποίου οι δύο κοτσίδες είναι πολύ εύθραυστες, σημάδι υποσιτισμού – ζυγίζει 7 κιλά, σύμφωνα με τους γιατρούς. Αυτό είναι περίπου το μισό από αυτό που θα έπρεπε να έχει ένα υγιές κορίτσι της ηλικίας του.
Αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τη βοηθήσει, καθώς οι προμήθειες, όπως το βρεφικό γάλα, εξαφανίζονται, λέει το υγειονομικό προσωπικό.
Τα νοσοκομεία κρέμονται από μια κλωστή, αντιμετωπίζοντας μαζικές απώλειες από τα ισραηλινά χτυπήματα. Τα γεμάτα νοσοκομειακά κέντρα σίτισης κατακλύζονται από ασθενείς.
″Δεν έχουμε τίποτα στο νοσοκομείο Nasser”, δήλωσε ο Δρ Ahmed al-Farrah, ο οποίος δήλωσε ότι το κέντρο έκτακτης ανάγκης για τα υποσιτισμένα παιδιά είναι ασφυκτικά γεμάτο. Οι προμήθειες τελειώνουν, οι άνθρωποι ζουν με αποφάγια και η κατάσταση είναι καταστροφική για τα μωρά και τις έγκυες γυναίκες, είπε.
Στο κέντρο σίτισης του νοσοκομείου, υποσιτισμένες μητέρες παρηγορούν τα πεινασμένα παιδιά τους – ορισμένα είναι τόσο εύθραυστα που η σπονδυλική τους στήλη εξέχει από το δέρμα τους, τα πόδια τους είναι πρησμένα από την έλλειψη τροφής.

Η Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση της Φάσης Επισιτιστικής Ασφάλειας, μια κορυφαία διεθνής αρχή σχετικά με τη σοβαρότητα των κρίσεων πείνας, προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περίπου 71.000 περιπτώσεις υποσιτισμένων παιδιών από τώρα έως τον Μάρτιο. Επιπλέον, σχεδόν 17.000 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες θα χρειαστούν θεραπεία για οξύ υποσιτισμό τους επόμενους μήνες.