Εκατομμύρια άνθρωποι ανα τον κόσμο θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους από τα υπερμικρόβια, τα οποία ταυτόχρονα ενδέχεται να κοστίσουν λίγο λιγότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έως και το 2050, σύμφωνα με έρευνες.
Μια μελέτη, χρηματοδοτούμενη από τη κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, προειδοποιεί πως χωρίς συντονισμένη δράση, τα αυξημένα ποσοστά αντοχής στα αντιβιοτικά (AMR) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμιες ετήσιες απώλειες ΑΕΠ ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το επόμενο τέταρτο του αιώνα.
Το Center for Global Development που διεξήγαγε την έρευνα διαπίστωσε πως οι οικονομίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συγκαταλέγονται στις οικονομίες που θα υποστούν την μεγαλύτερη ζημιά.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και πολιτικός συνεργάτης στο Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, Anthony McDonnell, δήλωσε: «Όταν διεξήγαμε την έρευνά μας σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της της αντοχής στα αντιβιοτικά, προβλέπαμε πως τα ποσοστά αντοχής θα συνέχιζαν να ακολουθούν τις ιστορικές τάσεις».
«Ωστόσο, οι ξαφνικές περικοπές στην Επίσημη Αναπτυξιακή Βοήθεια από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μειώσει τις δαπάνες βοήθειας κατά περίπου 80%, το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει ανακοινώσει περικοπές βοήθειας από 0,5% σε 0,3% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος· και οι σημαντικές μειώσεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των ποσοστών αντοχής στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο της έρευνάς μας».
«Ακόμα και οι χώρες που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα ποσοστά AMR δεν έχουν την πολυτέλεια να εφησυχάζουν. Εάν τα προγράμματα AMR δεν προστατεύονται από περικοπές, τότε η αντοχή πιθανόν να αυξηθεί παγκοσμίως με ρυθμό παρόμοιο με εκείνον των πιο πληττόμενων χωρών.»
«Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατομμυρίων περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως, ακόμη και σε χώρες της G7. Η επένδυση στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων θα σώσει ζωές και θα αποφέρει δισεκατομμύρια σε οικονομικά οφέλη μακροπρόθεσμα».
Οι οικονομικές επιπτώσεις
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, υπολογίστηκαν το οικονομικό και υγειονομικό βάρος της αντοχής στα αντιβιοτικά για 122 χώρες. Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, έως το 2050, οι ετήσιες απώλειες ΑΕΠ έως το 2050, θα μπορούσαν να φτάσουν:
- στην Κίνα τα 722 δισεκατομμύρια δολάρια,
- στις ΗΠΑ τα 295,7 δις δολάρια,
- στην Ε.Ε. τα 187 δις δολάρια,
- στην Ιαπωνία τα 65,7 δις δολάρια και
- στον Ηνωμένο Βασίλειο τα 58,6 δις δολάρια.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME), οι θάνατοι από AMR αναμένεται να αυξηθούν κατά 60% έως το 2050, με 1,34 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και 184.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο να προβλέπεται ότι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις, ενώ αναμένεται επίσης να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που αρρωσταίνουν σοβαρά από ανθεκτικά βακτήρια.
Σύμφωνα με τον Guardian, τα υπερμικρόβια αυξάνουν τον αριθμό των εισαγωγών στο νοσοκομείο και οδηγούν σε μεγαλύτερες και πιο εντατικές νοσηλείες. Οι ανθεκτικές λοιμώξεις απαιτούν επίσης δαπανηρές θεραπείες δεύτερης γραμμής και πιο σύνθετη φροντίδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανθεκτικές λοιμώξεις έχουν περίπου διπλάσιο κόστος θεραπείας συγκριτικά με εκείνες, που ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά.
Η ίδια μελέτη εκτιμά ότι το παγκόσμιο κόστος υγειονομικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση της AMR θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 176 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξανόταν από 900 εκατομμύρια δολάρια σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια και στις ΗΠΑ από 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 57 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα υψηλότερα ποσοστά ανθεκτικών μικροβίων θα συρρικνώσουν επίσης το εργατικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά 0,8%, 0,6% και 0,4% αντίστοιχα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Αν όμως οι χώρες επενδύσουν μεγαλύτερα ποσά στην αντιμετώπιση των υπερμικροβίων – αυξάνοντας την πρόσβαση σε νέα αντιβιοτικά και σε υψηλής ποιότητας θεραπεία αυτών των λοιμώξεων – η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί κατά 156,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 12 δισεκατομμύρια δολάρια, έως το 2050.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ. Mohsen Naghavi, καθηγητής μετρήσεων υγείας στο IHME, δήλωσε: «Σήμερα η απειλή της AMR αυξάνεται και – χωρίς άμεση δράση από όλες τις πλευρές – τα φάρμακα στα οποία έχουμε πρόσβαση τώρα θα μπορούσαν να σταματήσουν να είναι αποτελεσματικά, μετατρέποντας ενδεχομένως μια απλή λοίμωξη σε θανατηφόρα.»
(με πληροφορίες από Guardian)