Η Ουκρανία υπέγραψε την πολυαναμενόμενη συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία διατηρεί βασικά οφέλη για το Κίεβο σε σύγκριση με τα προηγούμενα σχέδια προτάσεων, σύμφωνα με το προσχέδιο του συμφώνου που είδε η Kyiv Post.
Η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Γιούλια Σβιρύντενκο έφτασε στην Ουάσινγκτον νωρίτερα την Τετάρτη για να υπογράψει τη συμφωνία. Το ουκρανικό υπουργικό συμβούλιο είναι νομικά υποχρεωμένο να επικυρώσει το σύμφωνο και είναι έτοιμο να το εγκρίνει το συντομότερο δυνατό, επιβεβαίωσε κυβερνητική πηγή στην Kyiv Post.
Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι το Κίεβο και η Ουάσινγκτον είχαν διαφωνίες την τελευταία στιγμή.
Αν και το κύριο μέρος της συμφωνίας είχε διευθετηθεί, υπήρχαν ακόμη εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν, δήλωσε στο Associated Press, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή ο αξιωματούχος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να συζητήσει το θέμα δημοσίως.
Η συμφωνία -την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ως «επιστροφή χρημάτων» για την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία- προβλέπει ότι το Κίεβο και η Ουάσινγκτον θα επενδύσουν από κοινού στους πλούσιους αλλά υποανάπτυκτους πόρους της Ουκρανίας μέσω ενός ταμείου 50/50.
«Πραγματικά, πρόκειται για μια στρατηγική συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου επενδυτικών εταίρων», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμιχάλ.
«Πρόκειται πραγματικά για μια ισότιμη και καλή διεθνή συμφωνία για κοινές επενδύσεις στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της Ουκρανίας μεταξύ των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας».
Πλήρης κυριότητα στην Ουκρανία
Σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία, η Ουκρανία θα διατηρήσει την πλήρη κυριότητα όλων των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των πόρων του υπεδάφους. Ο επιμερισμός των εσόδων θα περιοριστεί μόνο στις νέες άδειες, όχι στις παλαιές συμβάσεις.
Τα κέρδη από τις κρίσιμες βιομηχανίες ορυκτών, πετρελαίου και φυσικού αερίου θα συμπεριληφθούν, αλλά οι κρατικές εταιρείες όπως η Ukrnafta θα παραμείνουν υπό ουκρανικό έλεγχο.
Η Ουκρανία εξασφάλισε ίσα δικαιώματα διαχείρισης στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου στο πλαίσιο μιας κρίσιμης συμφωνίας για τα ορυκτά και εξασφάλισε ότι τυχόν διαφορές δεν θα διέπονται αποκλειστικά από το αμερικανικό δίκαιο.
«Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεισφέρουν στο ταμείο. Η διαχείριση του ταμείου γίνεται σε πλαίσιο 50-50, με τρεις εκπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο που διορίζονται από την Ουκρανία και τρεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ στο εθνικό κοινό δελτίο ειδήσεων 24/7.

Ο Σμίχαλ ξεκαθάρισε ότι η ισχύ ψήφου των Ουκρανών και των Αμερικανών εκπροσώπων θα είναι ισοδύναμη, δηλαδή η αμερικανική πλευρά δεν θα έχει την αποφασιστική ψήφο.
Υπό τους όρους της συμφωνίας, το ταμείο θα συσταθεί από την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα διαχειρίζεται ισότιμα.
Ένα προηγούμενο σχέδιο της συμφωνίας θα έδινε ουσιαστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον αποκλειστικό έλεγχο του ταμείου.
Μια άλλη σημαντική αλλαγή σε αυτό το σχέδιο είναι ότι το ταμείο δεν θα υπόκειται στο αμερικανικό δίκαιο.
«Οι διαφορές στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας επιλύονται μέσω αμοιβαίων διαβουλεύσεων. Στην προηγούμενη συμφωνία, αυτό προβλεπόταν [μέσω διαδικασιών σε αμερικανικό δικαστήριο] σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο. Το αφαιρέσαμε αυτό, ώστε η συμφωνία να είναι πραγματικά εταιρική. Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα», εξήγησε ο Σμίχαλ.
Ο Σίχαλ πρόσθεσε ότι, με την επιφύλαξη της έγκρισης του διοικητικού συμβουλίου, το ταμείο θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει άλλους εταίρους να επενδύσουν στην Ουκρανία και να προσφέρουν οικονομική στήριξη.
Τόνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούν να αποσύρουν κέρδη από τις δραστηριότητές τους στην Ουκρανία για τα πρώτα δέκα χρόνια μετά τη σύσταση του ταμείου.
«Τα κέρδη του ταμείου μπορούν να διανεμηθούν με αμοιβαία συμφωνία όχι νωρίτερα από δέκα χρόνια από τώρα. Κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα ετών, όλα τα κέρδη θα επανεπενδύονται στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ουκρανία θα συνεισφέρει στο ταμείο το 50% του ποσού των μελλοντικών δικαιωμάτων επί των ορυκτών πόρων.
Το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης, με τη συμβολή και των δύο πλευρών – συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας με τη μορφή αεράμυνας, μια αξιοσημείωτη αλλαγή σε σχέση με το τελευταίο προσχέδιο συμφωνίας.
To τελευταίo προσχέδιο της συμφωνίας περιλαμβάνει μια βασική παραχώρηση από την κυβέρνηση Τραμπ – μόνο η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ θα υπολογίζεται ως συνεισφορά κεφαλαίου στο προτεινόμενο κοινό επενδυτικό ταμείο, αντιστρέφοντας μια προηγούμενη απαίτηση να συμπεριληφθεί και η στρατιωτική βοήθεια του παρελθόντος.
Η νέα συμφωνία δεν περιλαμβάνει καμία υποχρέωση χρέους από την Ουκρανία προς τις ΗΠΑ – ένα έντονο σημείο διαμάχης που αρχικά είχε προκαλέσει αίσθηση από τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει στο Κίεβο 350 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας.
Οι συνομιλίες γύρω από τη συμφωνία είχαν βαλτώσει μετά από μια έντονη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο στις 28 Φεβρουαρίου.
Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον υπέγραψαν με επιτυχία ένα μνημόνιο προθέσεων στις 17 Απριλίου, ένα έγγραφο που, όπως δήλωσε η Σβιρύντενκο, «ανοίγει το δρόμο για μια συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης και τη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας».
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ ήταν επικεφαλής ουκρανικής αντιπροσωπείας την περασμένη εβδομάδα για την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.
Πηγή: Kyiv Post, European Pravda