Μετά από 100 ολόκληρα χρόνια, ύστερα από την πρώτη αναγνώριση του ως είδος ασπόνδυλου, ένας φακός κατάφερε να καταγράψει ένα μικρό σε ηλικία κολοσσιαίο καλαμάρι. Το βίντεο κατέγραψε ομάδα επιστημόνων του Schmidt Ocean Institute τον Μάρτιο, στο πλαίσιο ευρύτερης αναζήτησης νέων μορφών θαλάσσιας ζωής.
Πρόκειται ουσιαστικά για το μεγαλύτερο ασπόνδυλο στον πλανήτη, ξεπερνώντας και το γιγάντιο καλαμάρι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το κολοσσιαίο καλαμάρι μπορεί να φτάσει τα 7 μέτρα μήκος και τα 500 κιλά βάρος, που όπως γράφει το sky news, ισοδυναμεί με το βάρος ενός Fiat 500. Για αυτό και το εν λόγω ασπόνδυλο αποτελεί το βαρύτερο, στο είδος του.
Το ζώο που απεικονίζει το βίντεο πρόκειται για μικρής ηλικίας καλαμάρι, μήκους μόλις 30 εκατοστών. Εντοπίστηκε σε βάθος 600 μέτρων, κοντά στα Νότια Νησιά Σάντουιτς στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.
Το σκάφος Falkor του Schmidt Ocean Institute είναι αυτό που πέτυχε την πρώτη παγκόσμια καταγραφή του κολοσσιαίου καλαμαριού. Οι επιστήμονες κινηματογράφησαν το βίντεο, μέσω ενός τηλεχειριζόμενου οχήματος ονόματι SuBastian.
Η Δρ Kat Bolstad, η οποία βοήθησε στην επαλήθευση του βίντεο, λέει ότι – μέχρι τώρα – κολοσσιαία καλαμάρια είχαν βρεθεί κυρίως ως θηράματα σε στομάχια φαλαινών και θαλάσσιων πτηνών.
The colossal squid—one of nature’s most elusive animals, and the world’s most massive squid species—was first identified 100 years ago using remains found in the stomach of a sperm whale. Now, one has been filmed alive in its natural oceanic environment for the first time. pic.twitter.com/yeqLs6b0Xq
— National Geographic (@NatGeo) April 15, 2025
Μέχρι και σήμερα, λίγες πληροφορίες είναι γνωστές σχετικά με τον κύκλο ζωής του εν λόγω είδους. Φαίνεται πως τα ενήλικα κολοσσιαία καλαμάρια χάνουν στη συνέχεια τη διαφανή εμφάνιση που έχουν από τη γέννα τους. Άλλο χαρακτηριστικό αυτού του είδους είναι η παρουσία αγκιστριών ανάμεσα από τα 8 πλοκάμια τους.
Η πρώτη αυτή παρατήρηση του καλαμαριού είναι σημαντική και μαρτυρά «πόσο λίγα έχουμε δει από τους υπέροχους κατοίκους του Νότιου Ωκεανού», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Schmidt Ocean, Δρ Jyotika Virmani.
Με πληροφορίες του sky news