13 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία

Από το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος.
ASSOCIATED PRESS

Εργαζόμενοι, άνεργοι, γιατροί, νοσηλευτές, άνθρωποι του πολιτισμού και του αθλητισμού, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες (ιδίως της εστίασης) και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πρέπει να τύχουν προστασίας λόγω της πανδημίας υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος κατέθεσε 13 προτάσεις στήριξης της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν

1. 15.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων στο ΕΣΥ και αύξηση των συνολικών δαπανών για την υγεία.

2. Ευχερής και δωρεάν πρόσβαση σε τεστ για το σύνολο του πληθυσμού και αποζημίωση για τα τεστ που έχουν ήδη διενεργηθεί.

3. 15.000 μόνιμες προσλήψεις στην Παιδεία και ενίσχυση του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των μαθητών ανά τάξη και η στήριξη του κόσμου της εκπαίδευσης – μαθητών, καθηγητών και γονέων.

4. Επιδότηση εργασίας για όσο διαρκεί η κρίση. Κάλυψη από το κράτος του συνόλου των μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε κλάδους που αναστέλλουν την λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης καθώς και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση, στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους.

5. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία για όσο διαρκεί η κρίση. Καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Παράλληλα, το μέτρο παρέχει στήριξη στην κατανάλωση επομένως και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο σχεδιασμός του έκτακτου αυτού εισοδήματος βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού δίνοντας 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί.

6. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε όλους τους πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, ποσό που δεν συνιστά δάνειο, ώστε να μην επιβαρυνθεί το ήδη αυξημένο χρέος των επιχειρήσεων, και να παρασχεθεί άμεση πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης ακόμη και σε επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.

7. Μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%. Αφορά όλους ανεξαιρέτως τους υπόχρεους καταβολής προκαταβολής φόρου, προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

8. Μείωση ΦΠΑ εστίασης από το 13% στο 6% όσο διαρκεί η κρίση.

9. Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000€ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000€ έως 65.000€.

10. Μόνιμη κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

11. Επιδότηση 40% ενοικίου των επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση.

12. Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ώστε να μειωθεί άμεσα το κόστος παραγωγής.

13. Αύξηση δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς:
• Να τεθούν σε λειτουργία τα οχήματα που κρατούνται ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια του Ο.Σ.Υ λόγω μικρών βλαβών ή έλλειψης οδηγών.
• Προσλήψεις οδηγών και τεχνιτών μέσω του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και της άρσης αποσπάσεων οδηγών του Ο.Σ.Υ από γραφεία υπουργών και βουλευτών.
• Επανεκκίνηση του διαγωνισμού του ΣΥΡΙΖΑ για 750 νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
• Επανένταξη προμήθειας 92 νέων λεωφορείων από το πρόγραμμα ενίσχυσης του στόλου των ΜΜΜ μέσω του ΠΕΠ Αττικής.