ΔΙΕΘΝΕΣ
15/03/2019 19:11 EET | Updated 15/03/2019 19:16 EET

17 λεπτά μακελειού: Πώς ο ένοπλος στη Νέα Ζηλανδία έκανε «viral» την επίθεσή του

Ποια εφαρμογή χρησιμοποίησε.

ASSOCIATED PRESS

Ο ένοπλος που σκότωσε 49 άτομα σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία μετέδιδε ζωντανά στο Facebook τις επιθέσεις για 17 λεπτά, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή σχεδιασμένη για φίλους των extreme sports, με αντίγραφα να συνεχίζουν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ώρες μετά.

Η ζωντανή μετάδοση των επιθέσεων της Παρασκευής- της χειρότερης ένοπλης επίθεσης στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας- ανέβηκε αρχικά στο Facebook και από εκεί και πέρα κυκλοφόρησε στο Twitter, το YouTube, και το WhatsApp και το Instagram (που ανήκουν στο Facebook).

Το Facebook, το Twitter και το YouTube ανέφεραν όλα πως είχαν προβεί σε ενέργειες για την απομάκρυνση αντιγράφων του βίντεο. Το Facebook ανέφερε ότι διέγραψε τους λογαριασμούς του ενόπλου «λίγο μετά την έναρξη του livestream», αφού υπήρξε ενημέρωση από την αστυνομία.

Ωστόσο το Reuters βρήκε βίντεο από την επίθεση και στις πέντε πλατφόρμες, μέχρι και 10 ώρες μετά τις επιθέσεις, που άρχισαν στις 13:45 (τοπική ώρα) στην πόλη Κράισττσερτς. Το Twitter και το Google ανέφεραν πως καταβάλλουν προσπάθειες για να εμποδίσουν την κυκλοφορία του υλικού. Το Facebook δεν απάντησε άμεσα σε επιπρόσθετες ερωτήσεις.

Σε διάστημα 15 λεπτών το Reuters βρήκε πέντε κόπιες του βίντεο στο YouTube, να έχουν ανεβεί υπό τον όρο αναζήτησης «Νέα Ζηλανδία», και να έχουν λάβει tags κατηγοριών όπως «εκπαίδευση» και «άνθρωποι και blogs». Σε άλλη μια περίπτωση, το βίντεο διαμοιράστηκε από έναν χρήστη του Instagram στην Ινδονησία με πάνω από 1,6 εκατ. followers.

Το Facebook, το Twitter, η Alphabet (Google) και άλλες εταιρείες του χώρου της κοινωνικής δικτύωσης έχουν στο παρελθόν αναγνωρίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ως προς τον έλεγχο του περιεχομένου στις πλατφόρμες τους. Οι επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία δείχνουν πώς οι υπηρεσίες που παρέχουν μπορούν να γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης από εξτρεμιστικές οργανώσεις, είπε η Λουσίντα Κρέιτον, σύμβουλος του Counter Extremism Project. Όπως είπε, οι επιθέσεις προβάλλονταν ζωντανά στο Facebook για 17 λεπτά πριν κατεβούν.

«Οι εξτρεμιστές θα ψάχνουν πάντα τρόπους να χρησιμοποιούν εργαλεία επικοινωνιών για να διασπείρουν μισαλλόδοξες ιδεολογίες και βία» είπε σχετικά. «Οι πλατφόρμες δεν μπορούν να το αποτρέψουν αυτό, αλλά μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα από αυτές για να εμποδιστεί αυτό το περιεχόμενο να αποκτήσει προγεφύρωμα και να εξαπλωθεί».

Οι ένοπλος κατέγραψε και κοινοποίησε τις επιθέσεις χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο ονόματι LIVE4, που επιτρέπει στους χρήστες να μεταδίδουν απευθείας στο Facebook από κάμερες που φοράνε πάνω τους, σύμφωνα με τον developer της εφαρμογής και μια εξέταση των βίντεο που είναι διαθέσιμα online από το Reuters.

Ο Άλεξ Ζούκοφ, ιδρυτής και chief technology officer της VideoGorillas, developer του LIVE4, είπε ότι οι υπηρεσίες της εφαρμογής μεταδίδουν βίντεο απευθείας στο Facebook, και η εταιρεία του δεν έχει τη δυνατότητα να τα εξετάζει πρώτα.

«Το stream δεν αναλύεται, αποθηκεύεται ή γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας από το LIVE4, δεν έχουμε τη δυνατότητα (ακόμα και αν το θέλαμε) να βλέπουμε τα live streams καθώς λαμβάνουν χώρα ή αφού ολοκληρώνονται» δήλωσε στο Reuters. «Η ευθύνη για το περιεχόμενο του stream έγκειται πλήρως και αποκλειστικά στο άτομο που ξεκίνησε το stream».

To υπουργείο Εσωτερικών της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε πως αυτοί που ανεβάζουν online το βίντεο διακινδυνεύουν να παραβιάσουν τον νόμο. «Το περιεχόμενο του βίντεο προκαλεί ταραχή, και θα είναι επιβλαβές για να το βλέπει ο κόσμος» ανέφερε το υπουργείο. «Συνεργαζόμαστε με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που αφαιρούν αυτό το περιεχόμενο μόλις αντιλαμβάνονται περιπτώσεις ανεβάσματός του». 

Ωστόσο, online ομάδες με αντικείμενο το βίαιο περιεχόμενο αναζητούσαν ακόμα τρόπους να διαμοιραστούν αντίγραφά του. Μέλη μιας ομάδας ονόματι «watchpeopledie» στο Reddit, για παράδειγμα, συζητούσαν πώς να διαμοιράζονται το περιεχόμενο ενώ η ιστοσελίδα αναζητούσε τρόπους για περιορισμό της εξάπλωσής του.