2.400 νεκροί σε 24 ώρες αλλά οι Αμερικανοί αψηφούν τις συστάσεις ταξιδεύοντας για τις γιορτές

Εκατομμύρια πολίτες αδιαφόρησαν για τις εκκλήσεις των ειδικών και ταξιδεύουν για την Ημέρα των Ευχαριστιών.
Σιδηροδρομικός σταθμός στο Σικάγο (25 Νοεμβρίου 2020)
Σιδηροδρομικός σταθμός στο Σικάγο (25 Νοεμβρίου 2020)
ASSOCIATED PRESS

Το τελευταίο 24ωρο στις ΗΠΑ, κάθε ώρα που περνούσε 100 ασθενείς που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό πέθαιναν. Αυτή ήταν δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατά την οποία η χώρα κατέγραψε περισσότερους από 2.000 νεκρούς και επίσης η δεύτερη χειρότερη σε ό,τι αφορά την απώλεια ανθρώπινων ζωών από την πανδημία από τον περασμένο Μάιο.

Τα στοιχεία όμως του πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, που επίσης κατάγραψε το τελευταίο 24ωρο περί τα 200.000 νέα κρούσματα δεν είναι φαίνεται αρκετά για να πείσουν πολλούς Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν για την Ημέρα των Ευχαριστιών, όπως τους προτρέπουν οι ειδικοί.

Αυτό δε παρά το γεγονός πως οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη χώρα καταγράφηκαν 2,3 εκατ. κρούσματα και δεδομένου ότι η αύξηση του αριθμού των νεκρών έπεται αυτής της μολύνσεων, είναι πολύ πιθανό οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές να ξεπεράσουν κατά πολύ αυτές κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος τον Μάιο.

Αν και πολλές πολιτείες λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα παρά την έναρξη της εορταστικής περιόδου δεν υπάρχει απόφαση που να απαγορεύει τις μετακινήσεις και έτσι οι ειδικοί αλλά και πολλοί πολιτικοί περιορίζονται σε εκκλήσεις και συστάσεις προς τους συμπολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια.

ΜΕΘ νοσοκομείου στο Τέξας (17 Νοεμβρίου 2020)
ΜΕΘ νοσοκομείου στο Τέξας (17 Νοεμβρίου 2020)
Go Nakamura via Getty Images

Όπως φαίνεται όμως εκατομμύρια είναι αυτοί που αψήφησαν την πανδημία, όπως αναφέρει το Reuters, και ταξίδεψαν προκειμένου σήμερα, 26 Νοεμβρίου και Ημέρα των Ευχαριστιών να είναι μαζί με μέλη των οικογενειών τους. Τα αεροδρόμια και οι σταθμοί τρένων σε Νέα Υόρκη και Σικάγο επιβεβαιώνουν πως ο αριθμός των πολιών που ταξιδεύουν αυτές τις μέρες είναι εξαιρετικά υψηλός δεδομένου ότι είμαστε εν μέσω πανδημίας.

Η συγκεκριμένη γιορτή είναι συνδεδεμένη με το σμίξιμο της οικογένειας και των φίλων γύρω από το γιορτινό τραπέζι με την γαλοπούλα. Για πολλούς μάλιστα είναι σημαντικότερη γιορτή και από αυτή των Χριστουγέννων.

″Γνωρίζουμε τον κίνδυνο αλλά θέλουμε να δούμε τις οικογένειές μας”

Η Νταλίσα Ροντρίγκες, 33χρονη εκπαιδευτικός, βρέθηκε στο αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης για να πάρει μια πτήση για το Τέξας χθες. «Το ξέρουμε ότι υπάρχει κίνδυνος αλλά θέλουμε να δούμε την οικογένεια, έχει περάσει πολύς καιρός», εξήγησε.

Οικογένειες με παιδιά στο πανεπιστήμιο αναγκάζονται να κάνουν εκτίμηση κινδύνου προτού συγκεντρωθούν για τη γιορτή.

Αεροδρόμιο Λαγκουάρντια, Νέα Υόρκη (22 Νοεμβρίου 2020)
Αεροδρόμιο Λαγκουάρντια, Νέα Υόρκη (22 Νοεμβρίου 2020)
Joe Raedle via Getty Images

Η Φραντσέσκα Γουίμερ, φοιτήτρια στο Northwestern University, στην πολιτεία Ιλινόι, επέστρεψε στην Ουάσινγκτον, όπου ζει η οικογένειά της, φορώντας μάσκα N95 και προσωπίδα, προτού κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο για 14 ημέρες. Τέθηκε σε καραντίνα για να προστατεύσει τους γονείς, τον παππού και τη γιαγιά της.

«Έρχεται να δει μια οικογένεια που έχει ευάλωτα μέλη», εξήγησε η μητέρα της, η Σίνθια Γουίμερ, προσθέτοντας πως αφού το συζήτησαν «δεν θεωρήσαμε πως αρκούσε απλά ένα τεστ».

Ο Λουκ Μπερκ, που σπουδάσει στο Syracuse University στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, σκόπευε να πάει να περάσει τη γιορτή με την οικογένειά του στην πολιτεία Νιού Τζέρζι ώσπου ο συγκάτοικός του διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό την περασμένη εβδομάδα. «Λυπάμαι που δεν θα είμαι με τους γονείς μου αλλά αυτό είναι το σωστό», είπε ο Μπερκ.

Πηγή: Reuters, John Hopkins

Δημοφιλή