30 χρόνια Hubble: Η ΝASA γιορτάζει τα γενέθλιά του με μια μοναδική εικόνα

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο έκλεισε 30 χρόνια υπηρεσίας στο Διάστημα.
.
.
NASA, ESA and STScI

Η NASA γιορτάζει τα 30 χρόνια του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble στο Διάστημα, από όπου αποκαλύπτει τα μυστικά, αλλά και τις ομορφιές, του σύμπαντος, δημοσιοποιώντας μια εντυπωσιακή νέα εικόνα μας «θύελλας» γέννησης άστρων σε έναν γειτονικό γαλαξία.

Στην εικόνα αυτή, το γιγαντιαίο κόκκινο νεφέλωμα NGC 2014 και ο μικρότερος μπλε γείτονάς του, NGC 2020, αποτελούν μέρος μιας μεγάλης περιοχής όπου «γεννιούνται» άστρα στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου- έναν γαλαξία- δορυφόρο του δικού μας, σε απόσταση 163.000 ετών φωτός. Η εικόνα έχει τίτλο «Κοσμικός Ύφαλος», επειδή θυμίζει έναν υποθαλάσσιο κόσμο.

Τριάντα χρόνια (και μία ημέρα) πριν, στις 24 Απριλίου 1990, το Hubble, προϊόν συνεργασίας μεταξύ της NASA και του ΕΟΔ, εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα με το διαστημικό λεωφορείο «Ντισκάβερι» και το πενταμελές του πλήρωμα. Σε τροχιά τέθηκε μία ημέρα μετά, με το τηλεσκόπιο να εξελίσσεται σε ένα αληθινό «παράθυρο» στο σύμπαν, που έφερε επανάσταση στον επιστημονικό κόσμο.

Μέχρι τώρα το Hubble έχει αποφέρει 1,4 εκατομμύρια παρατηρήσεις, παρέχοντας δεδομένα για πάνω από 17.000 επιστημονικά άρθρα- κάτι που το καθιστά το πιο επιτυχημένο διαστημικό τηλεσκόπιο στην ιστορία. Η μακροβιότητά του οφείλεται σε πέντε αποστολές συντήρησης, από το 1993 ως το 2009, όπου αναβαθμίστηκε με προηγμένα όργανα, νέα ηλεκτρονικά συστήματα και άλλες επισκευές. Αναμένεται να συνεχίσει να λειτουργεί καθ’όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας, σε συνεργασία με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb.