ΔΙΕΘΝΕΣ
14/12/2018 08:32 EET

7χρονη μετανάστρια πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση από τις αρχές των ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό

O θάνατος του κοριτσιού προκαλεί σάλο στις ΗΠΑ αφού υπενθυμίζει την σκληρή, βάναυση γραμμή της αντι-μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ

Ένα κοριτσάκι 7 ετών από τη Γουατεμάλα πέθανε από «αφυδάτωση», «εξάντληση» και «σοκ», αφού τέθηκε υπό κράτηση από άνδρες της συνοριοφρουράς των ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Washington Post» η 7χρονη και ο  πατέρας της που τη συνόδευε τέθηκαν υπό κράτηση από αμερικανούς συνοριοφύλακες στις 6 Δεκεμβρίου. Και οι δύο ήταν μεταξύ μιας ομάδας δεκάδων μεταναστών που παραδόθηκαν στις αμερικανικές αρχές στο Λόρντσμπεργκ, στο Νέο Μεξικό.

Η μικρή «δεν είχε φάει ούτε είχε πιει νερό για αρκετές ημέρες» και άρχισε να έχει σπασμούς την επομένη νωρίς το πρωί, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων η οποία και εστάλη στην εφημερίδα.

Γιατροί που έσπευσαν στο σημείο κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες για να το κρατήσουν στη ζωή αλλά οι προσπάθειες ανάνηψης επέβησαν άκαρπες και η μικρή πέθανε στο νοσοκομείο του Ελ Πάσο.

Οι άνδρες της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων «έκαναν κάθε ενέργεια που μπορούσε να γίνει για να σωθεί η ζωή του παιδιού υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες», δήλωσε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της CBP, Άντριου Μίχαν. 

 

Τα τείχη του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μετατρέψει τη σκληρή γραμμή του έναντι της παράτυπης μετανάστευσης σε παντιέρα της προεδρίας του.

Πάνω από 2.300 ανήλικοι χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους από την 5η Μαΐου ως την 9η Ιουνίου, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης Τραμπ. Μπροστά στην κατακραυγή που αντιμετώπισε, ο Ρεπουμπλικάνος αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, εκδίδοντας εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγόρευσε τον συστηματικό διαχωρισμό των παιδιών από τις οικογένειές τους.

Νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι οι οικογένειες που έχουν συλληφθεί από τη CBP σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, από τις 7.016 τον Νοέμβριο του 2017 στις 25.172 τον Νοέμβριο του 2018.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν, στην οποία αναφέρεται η CBP, θα προσέλθει ενώπιον της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων την επόμενη εβδομάδα και ο Τζέρι Νάντλερ, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών, τόνισε μέσω Twitter ότι «θα απαιτήσουμε απαντήσεις για αυτή την τραγωδία».