CULTURE
26/06/2018 13:40 EEST

8 αλήθειες που δεν γνωρίζατε για το μεγάλο αρχιτέκτονα της Sagrada Familia, Antoni Gaudí

Ο αρχιτέκτονας της Sagrada Familia έχει μείνει στην ιστορία και όχι άδικα

Getty Images

Αν η Βαρκελώνη αποκτούσε ποτέ έναν πολιούχο άγιο, τότε αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Antoni Gaudí. Ο μεγάλος αρχιτέκτονας της Sagrada Familia (και όχι μόνο), που αγαπούσε τα πολύχρωμα ψηφιδωτά και τα στοιχεία της φύσης, παραμένει ένας «μυστηριώδης» τύπος στο ευρύ κοινό, ενώ αρκετά από τα έργα του είναι άγνωστα ακόμη και στους πιο ένθερμους θαυμαστές της αρχιτεκτονικής του. 

Ακολουθούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που χαρακτήριζαν την προσωπικότητά του, στα 74 χρόνια που έζησε και δημιούργησε αριστουργήματα. 

1) Ήταν αυστηρά χορτοφάγος 

Ο Gaudí υπήρξε μεγάλος υποστηρικτής της χορτοφαγίας, αν και η στάση του αυτή είχε ως κίνητρο περισσότερο την καλή υγεία και λιγότερο τα δικαιώματα των ζώων. Είχε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σε όλη του τη ζωή και γι′ αυτό έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατροφή του, σε σημείο υπερβολής, χωρίς να έχει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

2) Τον περνούσαν συχνά για επαίτη 

Όσο ήταν νέος, έδινε μεγάλη σημασία στην εμφάνισή του, ντυνόταν με ακριβά και στιλάτα ρούχα και είχε διαρκώς περιποιημένα μαλλιά. Ωστόσο, μεγαλώνοντας, τα πράγματα άλλαξαν. Μια σειρά από δύσκολες στιγμές (απώλειες αγαπημένων προσώπων, οικονομικές δυσπραγίες κ.ά.) τον έκαναν να πάψει να ασχολείται με την εξωτερική του εμφάνιση, με αποτέλεσμα πολλοί να τον περνούν για επαίτη στο δρόμο. Είναι ενδεικτικό πως κάποια στιγμή, σε έναν από τους περιπάτους του στην πόλη, ένα τραμ τον παρέσυρε, χωρίς εκείνος να δώσει την πρέπουσα σημασία στα τραύματά του, τα οποία μαζί και με την παραμελημένη εξωτερική του εμφάνιση ενίσχυαν την εικόνα του επαίτη. 

 3) Ήταν πολιτικά δραστήριος και στήριζε την ανεξαρτησία της Καταλονίας 

Ο Gaudí, γέννημα - θρέμμα Καταλανός, ήταν ένθερμος υποστηρικτής του καταλανικού πολιτισμού και πίστευε στην ανεξαρτησία της καταλανικής περιφέρειας. Μάλιστα, του είχε γίνει πρόταση να εισέλθει στην πολιτική αλλά για καλή τύχη της τέχνης και της ομορφιάς, αρνήθηκε. 

4) Ήταν ένας κακός φοιτητής στην Αρχιτεκτονική της Βαρκελώνης 

Πώς γίνεται ένας άνθρωπος που θεωρείται ιδιοφυΐα να αποφοιτά οριακά από τη σχολή της Αρχιτεκτονικής; Να που γίνεται. Ο διευθυντής της σχολής στην εποχή του Gaudí, Elies Rogent, είχε πει για εκείνον: «Δίνουμε αυτό τον ακαδημαϊκό τίτλο είτε σε έναν ανόητο είτε σε μια ιδιοφυΐα. Η ιστορία θα δείξει». Και, πράγματι, έδειξε. 

5) Η Sagrada Família είναι η υπό κατασκευή μεταθανάτια επιτυχία του Gaudí

Regis Duvignau / Reuters

Η Sagrada Família άρχισε να κατασκευάζεται το 1882 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Ο Gaudí έφτιαξε το σχέδιο του καθεδρικού στο σχήμα ενός σταυρού και με στόχο να μοιάζει στο εσωτερικό ενός δάσους, η πρόσοψη να περιέχει βιβλικά στοιχεία και σκηνές από τη γέννηση και οι στύλοι να αναπαριστούν τους αποστόλους την Παρθένο Μαρία, τους 4 ευαγγελιστές και τον Ιησού Χριστό. Κάθε χρόνο, αποκαλύπτεται κι από ένα τμήμα του καθεδρικού, όσο προχωρά η κατασκευή. Μπορεί κάποιοι να προτιμήσουν να δουν ολοκληρωμένο το έργο, υπάρχουν κι εκείνοι όμως που ενδιαφέρονται περισσότερο για την επί μέρους εξέλιξη αυτού του μεγαλοπρεπούς οικοδομήματος που είναι γεμάτο συμβολισμούς, χρώμα, φως και -φυσικά- πίστη. 

6) Ο Νταλί αγαπούσε τον Gaudí αλλά ο Πικάσο τον μισούσε 

 Ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του Gaudí υπήρξε ο πρωτοπόρος της σουρεαλιστικής Τέχνης, Σαλβαντόρ Νταλί. Οι δύο Καταλανοί καλλιτέχνες μοιράζονταν πολλά κοινά, όπως την ανυπακοή τους στους κανόνες του ρεαλισμού. Αντιθέτως, την τέχνη του Gaudí δεν εκτιμούσε και τόσο ο Πικάσο, ο οποίος «έστειλε στο διάολο» τόσο τον αρχιτέκτονα όσο και τη Sagrada Família. 

7) Ήταν εργένης ως το τέλος της ζωής του 

Όπως και σε διάφορα άλλα, ο Gaudí ήταν μπροστά από την εποχή και στο ζήτημα της προσωπικής αποκατάστασης. Ήταν τρομερά εργασιομανής, με αποτέλεσμα να μείνει μόνος ως το τέλος της ζωής του, με μια εξαίρεση τον ένα και μοναδικό έρωτά του για Josefa Moreu, η οποία όμως δεν ανταποκρίθηκε ποτέ. 

8) Ήταν πολύ θρήσκος και πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο να αγιοποιηθεί 

 Ένα από τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων χρόνων της ζωής του αρχιτέκτονα ήταν και η δυνατή του πίστη στον καθολικισμό. Θρησκευτικές εικόνες απεικονίζονται σε διάφορα έργα του (εκτός της Sagrada Família). Αυτή η πίστη του στη θρησκεία, του έδωσε το προσωνύμιο «ο Αρχιτέκτονας του Θεού». Μάλιστα, το 1992, η Ένωση για την Αγιοποίηση του Gaudí ξεκίνησε τις διαδικασίες για να γίνει η ανακήρυξη του αρχιτέκτονα σε άγιο. Μέχρι στιγμής, το Βατικανό δεν έχει εκδώσει κάποια επίσημη απόφαση γι′ αυτό. 

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost