9 τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι ο τομέας όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες μετασχηματισμού.
Yana Iskayeva via Getty Images

Η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) να επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες δεδομένων και να βοηθά τους ανθρώπους να λαμβάνουν αποφάσεις μεταμορφώνει τις βιομηχανίες.

Ως μία από τις δυσκολότερες προκλήσεις στον κόσμο, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι ένας άλλος τομέας όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει δυνατότητες μετασχηματισμού.

Σχεδόν 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν ήδη σε περιοχές ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε περίπου 250.000 επιπλέον θανάτους ετησίως μεταξύ 2030 και 2050, μόνο από υποσιτισμό, ελονοσία, διάρροια και θερμικό στρες.

Ακολουθούν εννέα τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει ήδη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

1. Τα παγόβουνα λιώνουν – Η τεχνητή νοημοσύνη ξέρει πού και πόσο γρήγορα

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εκπαιδευτεί να μετρά τις αλλαγές στα παγόβουνα 10.000 φορές πιο γρήγορα από ό, τι θα μπορούσε να το κάνει ένας άνθρωπος.

Αυτό θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν πόσα παγόβουνα λιωμένου νερού απελευθερώνονται στον ωκεανό - μια διαδικασία που επιταχύνεται καθώς η κλιματική αλλαγή θερμαίνει την ατμόσφαιρα.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χαρτογραφήσει μεγάλα παγόβουνα της Ανταρκτικής σε δορυφορικές εικόνες σε μόλις ένα εκατοστό του δευτερολέπτου, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

Για τους ανθρώπους, αυτό το έργο είναι μακρύ και χρονοβόρο και είναι δύσκολο να εντοπιστούν παγόβουνα μέσα στο λευκό των σύννεφων και του θαλάσσιου πάγου.

2. Χαρτογράφηση της αποψίλωσης των δασών με τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη, οι δορυφορικές εικόνες και η εμπειρογνωμοσύνη οικολογίας χρησιμοποιούνται επίσης για τη χαρτογράφηση των επιπτώσεων της αποψίλωσης των δασών στην κλιματική κρίση.

Η Space Intelligence, μια εταιρεία με έδρα το Εδιμβούργο της Σκωτίας, λέει ότι εργάζεται σε περισσότερες από 30 χώρες και έχει χαρτογραφήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο εκτάρια γης από το διάστημα χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα.

Η τεχνολογία της εταιρείας μετρά εξ αποστάσεως μετρήσεις, όπως τα ποσοστά αποψίλωσης των δασών και πόσος άνθρακας αποθηκεύεται σε ένα δάσος.

3. Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τις κοινότητες που αντιμετωπίζουν κλιματικούς κινδύνους στην Αφρική

Στην Αφρική, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε ένα έργο των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσει τις κοινότητες που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή στο Μπουρούντι, το Τσαντ και το Σουδάν.

Το έργο IKI χρησιμοποιεί τεχνολογία AI για να βοηθήσει στην πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών, έτσι ώστε οι κοινότητες και οι αρχές να μπορούν να σχεδιάσουν καλύτερα πώς να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να μετριάσουν τις επιπτώσεις της.

Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια, την εφαρμογή κατάλληλων συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων και την ενθάρρυνση της αναδάσωσης.

4. Χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανακύκλωση περισσότερων αποβλήτων

Ένα άλλο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας αποτελεσματικότερη τη διαχείριση των αποβλήτων.

Τα απόβλητα είναι ένας μεγάλος παραγωγός μεθανίου και είναι υπεύθυνα για το 16% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG), σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Greyparrot, μια startup λογισμικού με έδρα το Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει αναπτύξει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και ανακύκλωσης αποβλήτων για να τις βοηθήσει να ανακτήσουν και να ανακυκλώσουν περισσότερα απόβλητα.

Η εταιρεία παρακολούθησε 32 δισεκατομμύρια είδη αποβλήτων σε 67 κατηγορίες αποβλήτων το 2022 και λέει ότι εντοπίζει 86 τόνους υλικού κατά μέσο όρο που θα μπορούσαν να ανακτηθούν αλλά αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής.

5. Η τεχνητή νοημοσύνη καθαρίζει τον ωκεανό

Στην Ολλανδία, μια περιβαλλοντική οργάνωση που ονομάζεται The Ocean Cleanup χρησιμοποιεί AI και άλλες τεχνολογίες για να βοηθήσει στον καθαρισμό της πλαστικής ρύπανσης από τον ωκεανό.Η τεχνητή νοημοσύνη που ανιχνεύει αντικείμενα βοηθά τον οργανισμό να δημιουργήσει λεπτομερείς χάρτες των απορριμμάτων των ωκεανών σε απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Τα απόβλητα των ωκεανών μπορούν στη συνέχεια να συγκεντρωθούν και να απομακρυνθούν, κάτι που είναι πιο αποτελεσματικό από τις προηγούμενες μεθόδους καθαρισμού χρησιμοποιώντας μηχανότρατες και αεροπλάνα.

Η πλαστική ρύπανση συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή εκπέμποντας αέρια του θερμοκηπίου και βλάπτοντας τη φύση.

6. Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην πρόβλεψη των κλιματικών καταστροφών

Στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, μια εταιρεία που ονομάζεται Sipremo χρησιμοποιεί AI για να προβλέψει πού και πότε θα συμβούν κλιματικές καταστροφές και τι είδους κλιματικές καταστροφές θα είναι.

Στόχος είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν καλύτερα για την κλιματική αλλαγή και τις αυξανόμενες προκλήσεις για τις κοινότητες που τη συνοδεύουν.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε κλάδους όπως η ασφάλιση, η ενέργεια, η εφοδιαστική και ο αθλητισμός, όπου η ανάλυσή της για τις συνθήκες καταστροφών και παράγοντες όπως η ποιότητα του αέρα μπορεί να ενημερώσει τις αποφάσεις σχετικά με το αν θα καθυστερήσει ή θα αναστείλει τα γεγονότα.

7. Κατάλογος επιθυμιών για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για το κλίμα

Το Google DeepMind, το ερευνητικό εργαστήριο AI της Google, λέει ότι εφαρμόζει AI για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους τομείς.

Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας πλήρους λίστας επιθυμιών συνόλων δεδομένων που θα προωθήσουν παγκόσμιες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για την κλιματική αλλαγή. Η Google DeepMind εργάζεται σε αυτό με το Climate Change AI, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δημιουργήθηκε από εθελοντές από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία που βλέπουν βασικό ρόλο για τη μηχανική μάθηση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Google επικεντρώνονται στη βελτίωση της πρόγνωσης του καιρού και στην αύξηση της αξίας της αιολικής ενέργειας, προβλέποντας καλύτερα την παραγωγή από ένα αιολικό πάρκο.

8. Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τη βιομηχανία να απαλλαγεί από τις ανθρακούχες εκπομπές

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τις εταιρείες στις βιομηχανίες μετάλλων και ορυχείων, πετρελαίου και φυσικού αερίου να απαλλαγούν από τον άνθρακα τις δραστηριότητές τους.

Η Eugenie.ai, με έδρα την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα παρακολούθησης εκπομπών που συνδυάζει δορυφορικές εικόνες με δεδομένα από μηχανές και διαδικασίες.

9. Αναδάσωση λόφων στη Βραζιλία χρησιμοποιώντας drones

Υπολογιστές που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη συνδυάζονται με drones στη Βραζιλία για να αναδασώσουν τους λόφους γύρω από την παράκτια πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο, αναφέρει το Reuters. Οι υπολογιστές καθορίζουν τους στόχους και τον αριθμό των σπόρων που πρέπει να πέσουν.

Η πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024, είναι μια συνεργασία μεταξύ του δημαρχείου του Ρίο και της νεοφυούς επιχείρησης Morfo και στοχεύει στην καλλιέργεια σπόρων σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Ένα μόνο drone μπορεί να διασκορπίσει 180 κάψουλες σπόρων ανά λεπτό, το οποίο είναι 100 φορές ταχύτερο από τη χρήση ανθρώπινων χεριών για παραδοσιακή αναδάσωση, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία από τις βασικές αναδυόμενες τεχνολογίες που διερευνώνται στην έκθεση Top 10 Emerging Technologies of 2023 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η έκθεση εξετάζει συγκεκριμένα τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη - έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί περιεχόμενο που περιλαμβάνει κείμενο, εικόνες και προγραμματισμό υπολογιστών.

Στο μέλλον, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλοντα όπως ο σχεδιασμός φαρμάκων, η αρχιτεκτονική και η μηχανική, αναφέρει το φόρουμ.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της γεωργίας και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της με την επεξεργασία δεδομένων από αισθητήρες τοποθετημένους στις καλλιέργειες.

Οι τεχνολογίες που αναφέρονται στην έκθεση, συμπεριλαμβανομένων των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική κρίση - αλλά απαιτείται περισσότερη καινοτομία, επισημαίνουν οι συγγραφείς.

Πηγή: Free Think

Δημοφιλή