Αδιόρθωτος: Ο Τραμπ έκανε retweet βίντεο με ψεύτικες θεραπείες για τον κορονοϊό

Η γιατρός που εμφανίζεται στο βίντεο συνιστά τη μην χρήση μάσκας και την κατανάλωση της αμφιλεγόμενης υδροξυχλωροκίνης.
JIM WATSON via Getty Images

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, κοινοποίησαν τη Δευτέρα ένα viral βίντεο που απαγορεύτηκε εν τέλει από το Facebook λόγω της προώθησης «ψευδών πληροφοριών σχετικά με θεραπείες για τον κορονοϊό».

Το Youtube και το Twitter απαγόρευσαν επίσης το βίντεο.

Το κλιπ, το οποίο δημοσιεύτηκε αρχικά στο συντηρητικό ειδησεογραφικό site Breitbart, περιελάμβανε τέσσερα άτομα που ταυτοποιήθηκαν ως γιατροί μιλώντας μπροστά από το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η μία ήταν η Στέλλα Ιμάνουελ, η οποία ισχυριζόμενη ότι είναι γιατρός στο Χιούστον, είπε ότι η υδροξυχλωροκίνη , ένα φάρμακο για την ελονοσία που συχνά έφερνε στο προσκήνιο ο Τραμπ, αποτελεί ιδανική θεραπεία για τον κορονοϊό.

Πάντως, ορισμένες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το φάρμακο όχι μόνο είναι αναποτελεσματικό έναντι του νέου κορονοϊού, αλλά ότι θα μπορούσε να προκαλέσει θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προς το παρόν, δεν υπάρχει φάρμακο ή θεραπεία που να έχει εγκριθεί σήμερα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19 .

Το καλύτερο όλων ήταν όταν η συγκεκριμένη γιατρός ανέφερε ότι «δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα».

Οι πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό της υπόβαθρο βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και ερευνούνται.

Ο Τραμπ έστειλε εκ νέου πάνω από δώδεκα δημοσιεύσεις τη Δευτέρα το απόγευμα που συνδέθηκαν με υδροξυχλωροκίνη, ανέφερε η Mediaite. Ο προσωπικός του δικηγόρος, Ρούντι Τζιουλιάνι, δημοσίευσε επίσης ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό.

Πριν από έναν μήνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε retweet, προτού το διαγράψει, ένα βίντεο όπου καταγράφεται η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ υποστηρικτών του και αντιπάλων τους κι όπου διακρίνεται ένας άνδρας να ουρλιάζει «λευκή δύναμη», σύνθημα που χρησιμοποιούν οι υπέρμαχοι της ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Δημοφιλή