ΔΙΕΘΝΕΣ
03/10/2019 16:52 EEST | Updated 03/10/2019 17:08 EEST

Αυστραλία: Αστυνομικός λιθοβολεί φασκωλόμυ και ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Οργή προκαλεί το βίντεο της επίθεσης (Προσοχή: Σκληρές Εικόνες).

Ενα βίντεο με θλιβερό πρωταγωνιστή έναν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας, που έχει καταγραφεί να λιθοβολεί έναν φασκωλόμυ - μαρσιποφόρο ζώο της Αυστραλίας - και πιθανώς να το σκοτώνει, διερευνάται, όπως ανακοίνωσαν η τοπική αστυνομία.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε στο Facebook και δείχνει έναν άνδρα χωρίς μπλούζα να πετάει με αδικαιολόγητη μανία πέτρες στο ανυπεράσπιστο ζώο, το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει.

Με το άτομο που βιντεοσκοπεί τις απαράδεκτες ενέργειές του να τον ενθαρρύνει,  ο δράστης χτυπά τον φασκωλόμυ στο κεφάλι αρκετές φορές.

Ο επίτροπος της αστυνομίας, Γκραντ Στίβενς, δήλωσε ότι οι ενέργειες ήταν «απολύτως αποτρόπαιες» ενώ επιβεβαίωσε ότι ο άνθρωπος στο βίντεο ήταν αστυνομικός.

«Θέλω να καθησυχάσω όλους ότι οι ενέργειες στο βίντεο δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τις συμπεριφορές που περιμένω από τους υπαλλήλους μου», είπε.

Ο Οργανισμός Ευαισθητοποίησης για τον Φασκωλόμυ, η ομάδα που δημοσιοποίησε το υλικό στο Facebook, ξεκίνησε να συγκεντρώνει υπογραφές, ζητώντας την περαιτέρω προστασία των ιθαγενών ζώων και την δίωξη του δράστη. Μέσα σε 11 ώρες συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 55.000 υπογραφές.

Τι είναι ο φασκωλόμυς

Ο Φασκωλόμυς (Wombat) είναι μαρσιποφόρο φυτοφάγο ζώο που ζει στην Αυστραλία. Εχει κοντά πόδια, μήκους περίπου 1 μέτρο και μικρή κοντόχοντρη ουρά.

Υπάρχουν τρία είδη και όλα είναι μέλη της οικογένειας Βομβατόμορφα. Είναι ευπροσάρμοστα και βρίσκονται σε δασώδεις, ορεινές και θαμνώδεις περιοχές της νοτιοανατολικής Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένης της Τασμανίας, καθώς και σε ένα απομονωμένο κομμάτι γης περίπου 740 στρεμμάτων στο εθνικό πάρκο του δάσους Επινγκ στο κεντρικό Κουίνσλαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Λύθηκε ένα από τα πιο περίεργα μυστήρια του ζωικού βασιλείου: Γιατί ο φασκωλόμυς κάνει τετράγωνα κόπρανα

Οι φασκωλόμυες σκάβουν εκτεταμένα υπόγεια λαγούμια με τα μπροστινά τους δόντια που είναι σαν τα δόντια των τρωκτικών και με τα ισχυρά τους νύχια. Το πλεονέκτημα του φασκωλόμυ είναι ο ανάποδος μάρσιπός του. Το πλεονέκτημα του μάρσιπου που βλέπει προς τα πίσω είναι ότι όταν σκάβει ο φασκωλόμυς, το χώμα δεν συσσωρεύεται πάνω από τα μικρά του. Παρόλο που είναι κυρίως νυχτόβιοι, μπορούν επίσης να βγουν για να τραφούν τις δροσερές ή νεφελώδεις ημέρες. Δεν εντοπίζονται εύκολα συνήθως, αλλά αφήνουν άφθονες ενδείξεις στο πέρασμά τους, αντιμετωπίζοντας τους φράχτες ως μικρές δυσκολίες που πρέπει να περάσουν από μέσα ή από κάτω και αφήνουν διακριτά κυβικά κόπρανα.

Οι φασκωλόμυες είναι φυτοφάγα ζώα. Η δίαιτά τους αποτελείται κυρίως από χόρτα, σπόρους, βότανα, φλοιούς και ρίζες. Οι κοπτήρες τους μοιάζουν κάπως με εκείνους των τρωκτικών (αρουραίοι, ποντίκια, κλπ.), προσαρμοσμένοι για να ροκανίζουν τη σκληρή βλάστηση. Όπως και πολλά άλλα φυτοφάγα θηλαστικά, έχουν ένα μεγάλο κενό ανάμεσα στους κοπτήρες τους και τα υπόλοιπα δόντια τους, τα οποία είναι σχετικά απλά. Το χρώμα της γούνας των φασκωλόμυων μπορεί να ποικίλει από το χρώμα της άμμου έως καφέ, ή από γκρι έως μαύρο. Και τα τρία γνωστά υπάρχοντα είδη έχουν μήκους περίπου ένα μέτρο και ζυγίζουν μεταξύ 20 και 35 κιλών. Οι θηλυκοί φασκωλόμυες γεννούν ένα μόνο μικρό την άνοιξη, μετά από μια περίοδο κύησης, η οποία όπως σε όλα τα μαρσιποφόρα μπορεί να ποικίλει, στην περίπτωση των φασκωλόμυων: 20-21 ημέρες. Εχουν καλά αναπτυγμένους μάρσιπους, τους οποίους τα μικρά τους τους αφήνουν μετά από περίπου έξι έως επτά μήνες. Οι φασκωλόμυες απογαλακτίζονται μετά από 15 μήνες και είναι σεξουαλικά ώριμοι στους 18 μήνες. Οι φασκωλόμυες συνήθως ζουν έως και 15 χρόνια στην άγρια ​​φύση, αλλά μπορούν να ζήσουν 20 ή ακόμα και 30 χρόνια σε αιχμαλωσία. Ο μακροβιότερος φασκωλόμυς έφτασε σε ηλικία 34 ετών.

(με πληροφορίες από BBC, Wikipedia)