Αυστραλία: Φυλακή και πρόστιμα για "κακοπληρωτές" εργοδότες, φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Έως και 10 χρόνια φυλακή και πρόστιμα έως 4,2 εκατ. ευρώ φέρνει το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την "κλοπή μισθών" εργαζομένων. Σφοδρές αντιδράσεις και...προειδοποιήσεις εργοδοτών.
Young man pedals on the side of the street to make his delivery
Young man pedals on the side of the street to make his delivery
luoman via Getty Images

Η κυβέρνηση των Εργατικών στην Αυστραλία αναμένεται κατά την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου (από Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου) να φέρει προς συζήτηση νόμο που θα ”κλείνει” διάφορα ”παραθυράκια” στην εργατική νομοθεσία της χώρας.

Στην κίνηση αυτή φυσικά αντιτίθενται σφόδρα οι εργοδοτικοί φορείς που φοβούνται πως θα αυξηθεί το εργασιακό κόστος ενώ αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές και υψηλά πρόστιμα.

Ο υπουργός Εργασίας, Τόνι Μπερκ δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα καθιστά ποινικό αδίκημα την σκόπιμη κακοπληρωμή των εργαζομένων το οποίο μπορεί να τιμωρείται με έως και 10 χρόνια ποινή κάθειρξης και πρόστιμο έως και 7,7 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 4,2 εκατ.ευρώ).

Οι κυρώσεις δεν θα ισχύουν για τους εργοδότες που κάνουν ειλικρινή λάθη, ανέφερε ο Μπερκ.

Λεπτομέρειες για νομοσχέδιο εν έχουν γίνει γνωστές.

Ο Μπερκ, πάντως σε πρόσφατη ομιλία του είπε ότι εκτός από την ποινικοποίηση της «κλοπής μισθών», το νομοσχέδιο στοχεύει επίσης στο να διευκολύνει τους περιστασιακά εργαζόμενους να αποκτήσουν μόνιμες θέσεις εργασίας ενώ επίσης θα εξεταστεί ο ρόλος εταιρειών μίσθωσης εργατικού δυναμικού προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό εργαζομένων με πολύ χαμηλούς μισθούς.

Επιπροσθέτως, αναμένεται να εισαχθούν μίνιμουμ στάνταρτς για εργαζόμενους σε εφαρμογές παράδοσης φαγητού και άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες εξυπηρέτησης.

Ο Μπερκ, σε συνέντευξή του στο Australian Broadcasting Corporation την Κυριακή, υποστήριξε πως ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις θα είναι ελάχιστος, αν και ”υπάρχουν κάποιοι που θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα”.

Οι επιχειρήσεις με λιγότερους από 15 υπαλλήλους θα εξαιρούνται από ορισμένες διατάξεις.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Αυστραλίας, Τζένιφερ Γουέστακοτ, μιλώντας στο Sky News την περασμένη Παρασκευή χαρακτήρισε τις προτεινόμενες αλλαγές ”ανεφάρμοστες”.

″Θα αυξήσει το κόστος, θα αυξήσει την πολυπλοκότητα, θα δυσκολέψει την περιστασιακή εργασία, θα κάνει πιο δύσκολη την απασχόληση ανθρώπων”.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αυστραλίας έχει σχολιάσει ότι νόμος θα περιορίσει τις ανεξάρτητες συμβάσεις και θα απειλήσει τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών παράδοσης φαγητού και κοινής χρήσης μέσω Διαδικτύου.

Δημοφιλή