Αυστρία: Σέρνουν στα δικαστήρια πρωταθλήτριες του σκι που καταγγέλλουν τους προπονητές για βιασμό

Επί 40 χρόνια, κάποιοι προπονητές έβλεπαν ως «φρέσκο κρέας τις σκιέρ.
Stipe Nincevic / EyeEm via Getty Images

Ως έφηβες, γλιστρούσαν με χάρη κατεβαίνοντας τις πλαγιές των Άλπεων, με την ελπίδα ότι θα κερδίσουν κάποτε ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Τις αποθέωναν εκατομμύρια Αυστριακοί, που τις έβλεπαν ως εθνικές ηρωίδες, οι καλύτερες αθλήτριες τους.

Αλλά, τουλάχιστον για δύο προπονητές, τα κορίτσια ήταν κάτι άλλο: αντικείμενα του σεξ, που βρίσκονταν εκεί για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές ορέξεις τους.«Είναι τα κορίτσια μου, εγώ θα τις ξεπαρθενέψω» φέρεται να καυχιόταν ο ένας από τους δύο, σύμφωνα με μαρτυρία που κατατέθηκε στο δικαστήριο που έγινε στην Αυστρία αυτόν τον μήνα.

Τον Νοέμβριο του 2017, λίγους μήνες μετά τις πρώτες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης κατά του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, το κίνημα #MeToo άρχισε να ξετυλίγεται και στον αθλητικό χώρο του σκι στην Αυστρία.

SPOX

Η πρώην ολυμπιονίκης του σκι, Nicola Werdenigg, ήταν η πρώτη που μίλησε για τη συστηματική κακοποίηση που λάμβανε χώρα στο σκι σε επίπεδο πρωταθλητισμού, εδώ και 40 χρόνια. Παρόλο που η Werdenigg δεν κατονόμασε τον άνδρα που την βίασε όταν ήταν 16 χρονών, παρακινεί τα άλλα θύματα να μιλήσουν για την κακοποίηση που έχουν υποστεί.

Σε αντίθεση με τις αγωγές συκοφαντικής δυσφήμισης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο ενάγων πρέπει να αποδείξει ότι οι δηλώσεις του εναγομένου είναι αναληθείς, οι αυστριακοί νόμοι ορίζουν ότι το βάρος της απόδειξης βαραίνει τον κατηγορούμενο, σύμφωνα με δύο αυστριακούς δικηγόρους. Μάλιστα, όποιος κατηγορεί ανοιχτά ένα δημόσιο πρόσωπο για σεξουαλική κακοποίηση μπορεί ακόμα και να βρεθεί κατηγορούμενος στο δικαστήριο, εκτός αν μπορέσει να αποδείξει ή να πείσει τον δικαστή ότι πραγματικά συνέβησαν όσα ισχυρίζεται. Ειδάλλως, μπορεί να καταδικαστεί σε έξι μήνες έως ένα χρόνο φυάκισης, ή να καταβάλλει ένα μεγάλο πρόστιμο.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, τουλάχιστον άλλες τρεις γυναίκες σκιέρ μίλησαν ανοιχτά για τη σεξουαλική κακοποίηση που έχουν υποστεί, λέγοντας λεπτομέρειες για το πώς οι προπονητές τις βίασαν ή επιχείρησαν να τις βιάσουν, πώς τις εξανάγκαζαν σε σεξουαλικές σχέσεις και πώς αναζητούσαν την σεξουαλική επαφή υποσχόμενοι ότι οι αθλήτριες θα είχαν την εύνοια τους.
Μία άλλη σκιέρ, η Ελεν Σκοτ Σμιθ -που είχε Αυστριακό προπονητή - δήλωσε ότι υπήρχε μια κουλτούρα όπου οι νέες σκιέρ θεωρούνταν «φρέσκο κρέας».

Στις αρχές του 2018, η Αυστριακή Ομοσπονδία Σκι (ÖSV) συγκρότησε επιτροπή για τη διερεύνηση των καταγγελιών. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι η σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο του σκι συμβαίνει λιγότερο συχνά από ό, τι σε άλλους χώρους. Παράλληλα, η επιτροπή δεν διαπίστωσε συστηματική σεξουαλική κακοποίηση και ένας εκπρόσωπος της ÖSV δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι μπορεί να υπήρχαν «απίστευτα ατυχείς μεμονωμένες περιπτώσεις».

«Από την αρχή φοβόμουν ότι θα μου έκαναν μήνυση και αγωγή» δηλώνει στο CNN η πρώην σκιέρ με το κωδικό όνομα Τζούλια (σ.σ η ίδια φοβάται να μιλήσει με το πραγματικό της όνομα). H Τζούλια, 66 χρονών πλέον, λέει ότι βιάστηκε από τον πρώην προπονητή της εθνικής ομάδας σκι γυναικών της Αυστρίας, τον διάσημο Τσάρλι Καρ, όταν εκείνη ήταν 23 χρονών. Ο Καρ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Ο 86χρονος που προπονούσε τις εθνικές ομάδες τις δεκαετίες του 70 και του 80, έκανε αγωγή στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επειδή δημοσίευσε την καταγγελία της Τζούλια, όπως μήνυσε και την πρώην αθλήτρια. Επιπλέον έκανε αγωγή στην Τζούλια και τον σύζυγό της για γραπτά μηνύματα που έστελναν σε μια άλλη πρώην αθλήτρια, παρακινώντας την να καταθέσει και εκείνη κατά του Καρ, με το σκεπτικό ότι είχε βιάσει πολλές συναθλήτριες της.

Στο δικαστήριο, η γυναίκα κατέθετε με τις ώρες για μια υπόθεση που συνέβη πριν 40 χρόνια, απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν θυμάται με ποιο χέρι ο Καρ την έσυρε στο κρεβάτι ή πόση ώρα έμεινε κλειδωμένη στο μπάνιο.

Η πρώην σκιέρ και ο σύζυγός της κέρδισαν την υπόθεση. Ο δικαστής κατέληξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση για το τι συνέβη στην πραγματικότητα, αλλά ούτε η Τζούλια ούτε ο σύζυγός της ήταν λάθος στις πράξεις τους.

Δυο μέρες μετά την δικαστική απόφαση για τη συκοφαντική δυσφήμιση που είχε καταθέσει κατά του ζευγαριού, ο Καρ απέσυρε την αγωγή του εναντίον της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.
Η Τζούλια ελπίζει ότι θα μιλήσουν και άλλα θύματα. Όμως, δεδομένου του πόσα προβλήματα δημιουργούνται στις καταγγέλλουσες, κατανοεί αν δεν το κάνουν.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή