Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Ερντογάν: Τα νέα πρόσωπα και η διαφαινόμενη «στροφή»

Τι φαίνονται να υποδεικνύουν κάποιες από τις επιλογές.
UMIT BEKTAS via Reuters

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το νέο υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο, περιλαμβανομένων ενός νέου «τσάρου» της οικονομίας και του «αρχικατασκόπου» της ΜΙΤ στο υπουργείο Εξωτερικών, αφού κέρδισε τον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Μάιο.

Ακολουθούν κάποια από τα νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν θέσεις- «κλειδιά».

Μεχμέτ Σιμσέκ- υπουργός Οικονομικών

UMIT BEKTAS via Reuters

Ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας, Σιμσέκ, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος έχαιρε της εμπιστοσύνης των αγορών όταν ήταν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ του 2009 και του 2018. Ο διορισμός του θεωρείται πως υποδεικνύει «στροφή» σε σχέση με τα χρόνια ανορθόδοξης πολιτικής που χαρακτηρίζονταν από χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον μεγάλο κρατικό έλεγχο επί των αγορών. Πριν τους πολιτικούς του ρόλους, ο Σιμσέκ είχε εργαστεί ως οικονομολόγος στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα και αργότερα στη Merrill Lynch. Είναι γνωστός για τη ρεαλιστική του προσέγγιση και έχει ταχθεί υπέρ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανάπτυξη, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο διορισμός του θεωρείται ότι θα μπορούσε να φέρει αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, θεωρούν αναλυτές. Η «στροφή» αυτή φαίνεται να λαμβάνει χώρα καθώς πολλοί αναλυτές λένε ότι η μεγάλη αναπτυσσόμενη αγορά οδεύει προς αναταραχή δεδομένων των εξαντλημένων αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, ένα επεκτεινόμενο υποστηριζόμενο από το κράτος σχέδιο προστατευμένων καταθέσων και προβλέψεις για πληθωρισμό άνευ προηγουμένου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόση ανεξαρτησία θα έχει ο Σιμσέκ. Επίσης, σύμφωνα με τον Εμρέ Πεκέρ, διευθυντή στο Eurasia Group που καλύπτει την Τουρκία, «αυτό δείχνει πως ο Ερντογάν έχει αναγνωρίσει τη μειούμενη εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να διαχειριστεί τις οικονομικές προκλήσεις της Τουρκίας. Μα ενώ ο διορισμός του Σιμσέκ είναι πιθανόν να καθυστερήσει μια κρίση, είναι απίθανο να φέρει μακροπρόθεσμες λύσεις για την οικονομία...ο Σιμσέκ πιθανώς θα έχει ισχυρή εντολή νωρίς στη θητεία του, μα θα έρθει αντιμέτωπος με ταχύτατα αυξανόμενους “μετωπικούς ανέμους” για την εφαρμογή πολιτικών καθώς οι τοπικές εκλογές του Μαρτίου του 2024 πλησιάζουν».

Ο ίδιος ο Σιμσέκ δήλωσε πως η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού» για να εξασφαλίσει την προβλεψιμότητα στην οικονομία. Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου είπε πως ο κύριος στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι να αυξήσει την κοινωνική πρόνοια.

«Διαφάνεια, συνέπεια, προβλεψιμότητα και συμμόρφωση προς τις διεθνείς προδιαγραφές θα είναι οι βασικές αρχές μας για την επίτευξη αυτού του στόχου», υπογράμμισε ο Σιμσέκ.

Χακάν Φιντάν- υπουργός Εξωτερικών

UMIT BEKTAS via Reuters

Ο Φιντάν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έναν από τους μακροβιότερους κορυφαίους Τούρκους διπλωμάτες. Είναι ένας από τους πιο στενούς και έμπιστους συνεργάτες του Ερντογάν και ήταν επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ από το 2010, ενώ πριν ήταν σύμβουλος του Ερντογάν στο γραφείο του ως πρωθυπουργού.

Ο Φιντάν ήταν υπαξιωματικός στον τουρκικό στρατό από το 1986 ως το 2001 ενώ είχε ηγηθεί της Τουρκικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης και Συνεργασίας από το 2003 ως το 2007. Το 2012 διερευνήθηκε για μυστικές ειρηνευτικές συνομιλίες της ΜΙΤ με το εκτός νόμου ΡΚΚ στο Όσλο.

Γεννήθηκε στο Χαμαμονού της Άγκυρας το 1968 και, σύμφωνα με το TRTWorld, κατά την υπηρεσία του στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, απέκτησε πτυχία στην πολιτική και την επιστήμη του management από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και μετά έκανε μεταπυχιακό και διδακτορικό στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μπιλκέντ. Μετά τις ένοπλες δυνάμεις εστίασε στον ακαδημαϊκό χώρο και δίδασκε μαθήματα διεθνών σχέσεων στα πανεπιστήμια Χατσετεπέ και Μπιλκέντ. Ο Ερντογάν τον είχε πει πως είναι ο άνθρωπος που «κρατά τα μυστικά του».

Γιασάρ Γκιουλέρ- υπουργός Άμυνας

via Associated Press

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ διορίστηκε υπουργός Άμυνας. Ο 69χρονος, που έχει υπηρετήσει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για 49 χρόνια, ήταν επικεφαλής του γενικού επιτελείου από το 2018. Είχε αναλάβει τη θέση αφού ο προκάτοχός του, Χουλουσί Ακάρ, έγινε υπουργός Άμυνας και ήταν «στο τιμόνι» κατά τις τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία το 2019 και το 2020, ενώ επέβλεψε και επιχειρήσεις εκεί και στο Ιράκ.

Τσεβντέτ Γιλμάζ- αντιπρόεδρος

UMIT BEKTAS via Reuters

Ο Τσεβντέτ Γιλμάζ, ένας «ορθόδοξος» οικονομικός μάνατζερ, διορίστηκε αντιπρόεδρος. Στο παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός Ανάπτυξης, αναπληρωτής πρόεδρος οικονομικών θεμάτων του ΑΚΡ και αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για την οικονομία. Ο 56χρονος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Σχεδιασμών και Προϋπολογισμού της τουρκικής εθνοσυνέλευσης από τον Νοέμβριο του 2020.

Αλί Γερλίκαγια- υπουργός Εσωτερικών

UMIT BEKTAS via Reuters

Ο Αλί Γερλίκαγια διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών και αντικατέστησε τον Σουλεϊμάν Σοϊλού, που είχε τη θέση από το 2018. Ο Γερλίκαγια ήταν κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης από το 2018. Ο 55χρονος ήταν επίσης κυβερνήτης του Γκαζιαντέπ, του Τεκιρντάγ, του Αγκρί και του Σιρνάκ στο παρελθόν.

Με πληροφορίες από Reuters, TRTWorld

Δημοφιλή