ΔΙΕΘΝΕΣ
13/02/2019 21:18 EET

Αυτές είναι οι 10 μεγάλες πόλεις που θα γίνουν μη βιώσιμες τα επόμενα χρόνια

Είναι κοσμοπολίτικες, ακριβές και συνήθως παραλιακές. Αυτές οι πόλεις όμως, δεν θα υπάρχουν σε κάποια χρόνια.

aiqingwang via Getty Images

Στο μέλλον, οι πόλεις που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες ή κύματα θερμότητας θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με δυνητικά θανατηφόρες καιρικές συνθήκες.

Βάσει των δεδομένων που έπονται της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εντοπίζουν τοποθεσίες που θα μπορούσαν να γίνουν αφόρητες για τους ανθρώπους στα επόμενα 80 χρόνια.

Αν και οι επιστήμονες του κλίματος δεν προβλέπουν ότι κάποια πόλη θα μείνει πλήρως ακατοίκητη, ανησυχούν ότι ορισμένες περιοχές θα αγωνιστούν για να μπορέσουν να υποστηρίζουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής.
Καθώς οι επιστημονικές προβολές των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος γίνονται πιο ισχυρές, οι απειλές των ακραίων καταιγίδων, των καταστροφικών πλημμυρών, των καταιγίδων και των ξηρασιών έχουν καταστεί σαφέστερες και πιο τρομακτικές.

Οι 10 πόλεις που θα δούμε παρακάτω, ήδη βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και αυτές, δυστυχώς, αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο έντονες.

Περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια κάτοικοι του Μαϊάμι μπορεί να βιώσουν καταστροφικές πλημμύρες έως το 2100

Miami Herald via Getty Images

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change, ο επιστήμονας Mathew Hauer εξέτασε τον κίνδυνο αύξησης της στάθμης της θάλασσας στις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Από το 2010 έως το 2100, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε αύξηση της στάθμης ύψους 1,80 μέτρων. Από αυτούς τους κατοίκους, περίπου το ένα τέταρτο βρίσκεται σε Μαϊάμι και  Φλόριντα.

Ενόψει αυτού του καταστροφικού σεναρίου, ο Hauer είπε στο Business Insider, το Μαϊάμι μπορεί να μην είναι σε θέση να προετοιμάσει επαρκώς.«Έχω ύψος 1,80, τόσο θα ανέβει το επίπεδο της θάλασσας», είπε.

Η Νέα Ορλεάνη ίσως βυθιστεί

Από τη μελέτη του Hauer προκύπτει ότι η Νέα Ορλεάνη είναι μία από τις πόλεις των ΗΠΑ που είναι πιο ευάλωτες στις πλημμύρες.

Εάν το επίπεδο της θάλασσας αυξηθεί μόλις κατά 90 εκατοστών,περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης - περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης - θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν.

Στο Σικάγο θα μπορούσε να ξεσπάσει άλλο ένα θανατηφόρο κύμα καύσωνα ανά πάσα στιγμή

LouieBaxter via Getty Images

Το 1995, η πόλη του Σικάγο θρήνησε το χαμό 700 ανθρώπων λόγω κύματος καύσωνα. Τότε, η θερμοκρασία έφτανε τους 40,5℃, σε συνδυασμό με τεράστια υγρασία.

Ο Richard Rood, επιστήμονας κλιματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan, ανέφερε ότι ένα κύμα θερμότητας αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να συμβεί ξανά ανά πάσα στιγμή στο Σικάγο.

Μετά το 2070, οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι στο Ντουμπάι θα φτάνουν τους 45℃

narvikk via Getty Images

Μια μελέτη του 2015 από επιστήμονες του MIT αναγνώρισε τον κόλπο της Μέσης Ανατολής ως «περιφερειακό hotspot» όπου η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να απειλήσει σοβαρά τις ανθρώπινες ζωές.

Η μελέτη προέβλεψε ότι οι πόλεις του Κόλπου, όπως το Ντουμπάι, θα βλέπουν θερμοκρασίες έως και 45℃ το καλοκαίρι, μετά το 2070. 

Kάποιοι κάτοικοι του Ντουμπάι περιέγραψαν σε μπλογκ του Business Insider γιατί αποφεύγουν να βγαίνουν έξω από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. «Όταν βγαίνεις εκτός ενός κλιματιζόμενου χώρου είναι σαν να ανοίγεις την πόρτα του φούρνου. Ο καυτός αέρας σε χτυπάει αμέσως».

Αφόρητες οι θερμοκρασίες στο Αμπου Ντάμπι μετά το 2070

Μέχρι στιγμής, η υψηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στο Άμπου Ντάμπι είναι 52℃. 

Η μελέτη του MIT αναφέρει επίσης το Αμπού Ντάμπι ως μία από τις πόλεις που είναι πιο ευάλωτες σε υπερβολική ζέστη και σημειώνει ότι μέχρι το 2070, οι κάτοικοι της πόλης θα ζουν με αυτά το επίπεδα θερμότητας σε συχνότερη βάση.

Στη Σαγκάη ενδεχομένως υπάρξουν θανάσιμα υψηλές θερμοκρασίες μεταξύ 2070 και 2100

Η Σαγκάη είναι η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στον κόσμο, με περίπου 25 εκατομμύρια κατοίκους και οι ερευνητές προβλέπουν ότι στην περίοδο από το 2070 έως το 2100 θα υπάρξουν πέντε περιπτώσεις καύσωνα, με θερμοκρασίες  που υπερβαίνουν το βιώσιμο όριο.

Το Πεκίνο θα απειληθεί από το νέφος

International Business Times

Όπως πολλές κινεζικές πόλεις, το Πεκίνο είναι σημαντικός πομπός αερίων θερμοκηπίου, τα οποία συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η πόλη είναι γνωστή για συχνές περιόδους επίμονου νέφους που αναγκάζουν τους κατοίκους να φορούν μάσκες.

Η ρύπανση είναι πιο θανατηφόρα από το κάπνισμα, σκοτώνοντας σχεδόν 15 φορές περισσότερους ανθρώπους από όσο όλοι οι πόλεμοι μαζί. Το 2015, 9 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν πρόωρα από ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση, αντιπροσωπεύοντας το 16% όλων των θανάτων παγκοσμίως.

Στο Δελχί ήδη πάσχουν από ναυτία και πονοκεφάλους εξαιτίας του νέφους, καθώς και από εγκεφαλικά επεισόδια τις ζεστές μέρες

Οι συνθήκες ακραίων θερμοκρασιών στο Δελχί είναι παρόμοιες με αυτές του Πεκίνου και της Σαγκάης.

Ο μολυσμένος αέρας προκαλεί δερματικά εξανθήματα, ναυτία και πονοκεφάλους, ενώ δεν σπανίζουν τα εγκεφαλικά τις ημέρες ακραίου καύσωνα.

Κλιματικοί πρόσφυγες στην Ντάκα

NurPhoto via Getty Images

Το Μπαγκλαντές είναι μία από τις πιο ευάλωτες χώρες όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος. Όχι μόνο είναι επιρρεπής σε κύματα θερμότητας, αλλά έχει ήδη ήδη αντιμετωπίσει καταστροφικές πλημμύρες. Το καλοκαίρι του 2017, οι πλημμύρες επηρέασαν τη ζωή περισσότερων από 8 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Μπαγκλαντές, σκοτώνοντας περίπου 140 κατοίκους και καταστρέφοντας περίπου 700.000 σπίτια.

Κάθε χρόνο, η διάβρωση του ποταμού εκτοπίζει μέχρι 200.000 ανθρώπους στο Μπαγκλαντές. Η IPCC εκτιμά ότι  η χώρα θα μπορούσε να χάσει μέχρι και το 20% της ξηράς της από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 90 εκατοστά.

Πολλοί κλιματικοί πρόσφυγες στο Μπαγκλαντές φεύγουν από την Ντάκα, όμως  η περιοχή εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στις πλημμύρες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων.

Στο Λάγος οι κάτοικοι αυξάνονται, όπως και η επικινδυνότητα της πόλης

Ο πληθυσμός του Λάγος της Νιγηρίας, μπορεί να αυξάνεται, αλλά η πόλη γίνεται όλο και πιο ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ο Hauser μελέτησε ότι το Λάγος είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε πλημμύρες λόγω του χαμηλού υψόμετρου του εδάφους του και της θέσης του στο δέλτα ενός ποταμιού. Το 2016, οι ερευνητές προέβλεπαν ότι στο Λάγος μπορεί να προκύψουν 260.000 θάνατοι λόγω πλημμύρας τα επόμενα 10 χρόνια.

 

Με πληροφορίες από Business Insider