Αυτές ήταν οι σπουδαιότερες τάσεις στην αρχιτεκτονική τη χρονιά που πέρασε

Στο Top 8, οι ροζ προσόψεις, ο ουρανοξύστης που θέλει αλεξίπτωτο και ένα στούντιο κάτω από γέφυρα

Στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής ανασκόπησης της χρονιάς, το πάντα έγκυρο Dezeen παρουσίασε τη λίστα με τις τάσεις που κυριάρχησαν στον κατασκευαστικό τομέα το 2017 - πολλές εκ των οποίων θα συνεχίσουμε να συναντάμε μπροστά μας στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Όπως θα δείτε, οι 8 κορυφαίες αρχιτεκτονικές τάσεις του 2017, είναι πραγματικά συναρπαστικές.

1. Κτίρια καλυμμένα με φυτά

Μέσα στη χρονιά το Dezeen παρουσίασε 15 σχέδια κτιρίων με την χλωρίδα ως βασικό τους κατασκευαστικό υλικό, κάποια υπό κατασκευή και κάποια ακόμα στο στάδιο του concept. Ξεχώρισε το κτίριο του Thomas Heatherwick, 1000 Trees, στη Σανγκάη.

2. Νέες προτάσεις αξιοποίησης των κοντέινερ πλοίων

A post shared by Jesse Zwack (@jessezwack) on

Δεν είναι καινούργιο ως ιδέα, αλλά φέτος τα κοντέινερ επεκτάθηκαν και σε άλλα αρχιτεκτονικά projects πέραν των οικιστικών, όπως σε ποδοσφαιρικά στάδια και πισίνες. Τις εντυπώσεις κέρδισε αυτό το κτίσμα από λευκά κοντέινερ στη μέση της ερήμου της Καλιφόρνιας.

3. Τα κτίρια διασταυρωμένης ξυλείας έγιναν πραγματικότητα

A post shared by Vitsœ (@vitsoe) on

Η συζήτηση γύρω από τα κτίρια που κατασκευάζονται αποκλειστικά από ξύλο και μονωτικά υλικά και το μέγεθος που μπορούν να φτάσουν, είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια, και φέτος είδαμε επιτέλους τα αποτελέσματα. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ήταν τα νέα κεντρικά γραφεία της βρετανικής φίρμας επίπλων Vitsoe, τα οποία είναι «επίτηδες μισοτελειωμένα» ως μέρος του concept.

4. Ουρανοξύστες βγαλμένοι από την επιστημονική φαντασία

Μέσα στο 2017 το concept των φανταστικών avant-garde ουρανοξυστών με ποικίλα επίπεδα βιωσιμότητας απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα -παρά το ανέφικτο των σχεδίων τους (τουλάχιστον για αυτή τη χιλιετία). Το Clouds Architect Office παρουσίασε την πλέον εντυπωσιακή πρόταση, με τον μεγαλύτερο ουρανοξύστη του κόσμου που κρέμεται από έναν αστεροϊδή, από τον οποίο οι ένοικοι κατεβαίνουν στη Γη με αλεξίπτωτα.

5. Το τέλος της μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής

A post shared by archoptical (@archoptical) on

Παρά τον σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό τους χαρακτήρα, τα ιδιαίτερα κτίσματα του μπρουταλιστικού κινήματος τείνουν προς πλήρη εξαφάνιση. Μέσα στο 2017, από το Λονδίνο έως το Σίδνεϋ, τέτοια συγκροτήματα κτιρίων είδαν το τέλος να πλησιάζει με τη μορφή μπουλντόζας.

6. Το παστέλ ροζ παίρνει το πάνω χέρι στις προσόψεις των κτιρίων

Το millennial pink ήταν το απόλυτο χρώμα του 2017 και αυτό βγήκε στον τομέα της διακόσμησης και της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο του Duggan Morris στην περιοχή του King’s Cross του Λονδίνου, η πρόσοψη του οποίου βάφτηκε σε δύο ονειρικές αποχρώσεις του εν λόγω ροζ.

7. Αέρας Ιαπωνίας στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων

A post shared by MC Art (@mcartltd) on

Η συγκεκριμένη τάση παρατηρήθηκε σε πολλά νέα οικιστικά projects, με πιο χαρακτηριστική την προέκταση που έγινε σε μια κατοικία του Λονδίνου στην οποία συμπεριλήφθηκε ένα μπάνιο βυθισμένο στο πάτωμα, σε ιαπωνικό στυλ. Η κατασκευή κέρδισε το βραβείο Don’t Move Improve! 2017 για τη βελτίωση εσωτερικών χώρων.

8. Κτίρια εν κινήσει

A post shared by Inhabitat (@inhabitatdesign) on

Τα εν κινήσει αρχιτεκτονικά projects είχαν και πάλι την τιμητική τους και απ′ ότι φαίνεται η τάση είναι εδώ για να μείνει. Αυτό που έκλεψε τις εντυπώσεις φέτος, πέρα από το Fosun Foundation του Thomas Heatherwick στη Σανγκάη, ήταν το καλλιτεχνικό στούντιο του Fernando Abellanas, το οποίο κρέμεται κάτω από μια γέφυρα στη Βαλένθια.