ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/04/2020 14:09 EEST

Αύξηση 16,5% των κλήσεων στη γραμμή SOS 15900 που καταγγέλλονται περιστατικά βίας σε βάρος γυναικών

Τι ζητούν με ερώτησή τους οι βουλευτές Κ.Αρσένης και Φ.Μπακαδήμα για την προστασία των θυμάτων.

Aleksei Morozov via Getty Images

Αύξηση 16,5% των κλήσεων στη γραμμή SOS 15900 που καταγγέλλονται περιστατικά βίας σε βάρος γυναικών καταγράφηκε το Μάρτιο επιβεβαιώνοντας την ανησυχία που υπήρχε πως ο περιορισμός στο σπίτι λόγω πανδημίας σε συνδυασμό με την αποκοπή από την εργασία και την οικονομική ανασφάλεια αποτελούν παράγοντες ενίσχυσης της εξουσίας των κακοποιητών και της σφοδρότητας της βίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων τον Μάρτιο, οι συνολικές κλήσεις αυξήθηκαν κατά 16,5%σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο (454-390 κλήσεις) και μάλιστα οι κλήσεις με τον χαρακτηρισμό «περιστατικό βίας» είχαν αύξηση 16,4% (325-279), ενώ αυτές που αφορούν αποκλειστικά ενδοοικογενειακή βία κατέγραψαν αύξηση 6,4% (166-156).

Ο φόβος όμως και η αδυναμία των γυναικών να προβούν σε καταγγελία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η δεν υπάχει διαθέσιμη αξιόπιστη βάση συγκεντρωτικής καταγραφής δεδομένων, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς απόκρισης στην έμφυλη βία (Συμβουλευτικά Κέντρα, αστυνομία, νοσοκομεία, ΜΚΟ) έχουν ως αποτέλεσμα να αγνοτούμε την πραγματική έκταση του φαινομένου.

Οπως έχει τονίσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων ο αριθμός των ”κρυφών”  περιστατικαών ενδοοικογενειακής βίας είναι σηματνικός. «Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα, στη χώρα μας προκύπτει μία ποσοστιαία αύξηση 6,4% των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Συγκριτικά, όμως, με άλλες χώρες προκύπτει σαφώς ότι το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο απαγόρευσης της κυκλοφορίας παραμένει «κρυφό», δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων αρνείται ή διστάζει να το καταγγείλει». Και συνεχίζει ο κ. Λέων «Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο, ενώ οι μισές από τις γυναίκες - θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο».

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από μία σειρά εθνικών νόμων, ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά και διεθνών συνθηκών που έχουμε ως κράτος υπογράψει οι βουλευτές του ΜΕΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης και Φωτεινή Μπακαδήμα κατέθεσαν σχετικοί Ερώτηση στη Βουλή. 

 

Συγκεκριμένα οι συναρμόδιοι υπουργού ερωτώνται: 

1. Για ποιο λόγο δεν έχουν περιληφθεί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής ή/και έμφυλης βίας στις κατεπείγουσες υποθέσεις που δικάζονται ακόμα και σε περίοδο καραντίνας; Πως διασφαλίζεται ότι θα δικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα, στις περισσότερες περιπτώσεις σωτήρια για την ασφάλεια και τη ζωή των γυναικών, όταν αυτό σήμερα επαφίεται στη διακριτική κρίση των δικαστηρίων; Ποια πρόβλεψη υπάρχει για άμεση αποκατάσταση αυτής της νομοθετικής παράλειψης που επιτείνει τη σωματική και ψυχική κακοποίηση των γυναικών, με κίνδυνο της ζωής τους;

2. Εάν το μόνο εργαλείο που έχουν οι επιζώσες για να καταγγείλουν είναι το αυτόφωρο, και η Ελληνική Αστυνομία δέχεται μόνο με ραντεβού τις μηνύσεις για αυτόφωρο, θεωρείτε ότι αυτό είναι πρόσφορος τρόπος για τις επιζώσες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να «αποδράσουν» για να φτάσουν στο αστυνομικό τμήμα; Με ποιο έγγραφο μετακίνησης θα βγει η γυναίκα για να καταγγείλει σε περίοδο καραντίνας; Γιατί δεν λειτουργούν σήμερα τα θεσπισμένα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας για την αναζήτηση και σύλληψη των δραστών;

3.Τι άμεσα μέτρα θα λάβι η κυβέρνηση για την λειτουργία της γραμμής 15900 με sms και help desk για την απρόσκοπτη και ασφαλή επικοινωνία των επαγγελματιών με τις επιζώσες, κατά το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών; Ιδίως η άμεση λειτουργία υπηρεσίας sms είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι υπό καθεστώς καραντίνας η απρόσκοπτη και δίχως έλεγχο πρόσβαση σε τηλέφωνο ή υπολογιστή είναι έως και αδύνατη. Επίσης, η Κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της τις επιζώσες που δεν έχουν τον τεχνολογικό εγγραμματισμό ή/και πρόσβαση στο διαδίκτυο για αποστολή email. Ακόμα και από smartphones, είναι γεγονός ότι πολύ πιο εύκολα στέλνεις sms μήνυμα βοήθειας παρά e-mail.

4. Τι πρόβλεψη υπάρχει για τις μετανάστριες/προσφύγισσες γυναίκες; Κανένα από τα σποτάκια της ΓΓΟΠΙΦ δεν είναι στις γλώσσες τους, στο τηλεφωνικό κέντρο 15900 δεν υπάρχουν διερμηνείς, τα Συμβουλευτικά Κέντρα στα οποία υπάρχουν διερμηνείς λειτουργούν καθημερινά 9-5 και όχι σε 24ωρη λειτουργία. Ποια είναι η ενημέρωση της ΓΓΟΠΙΦ μέσα στα camps, όπου αυτή τη στιγμή, λόγω μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό δεν παρέχεται ουσιαστικά protection;

5. Τι πρόβλεψη υπάρχει για τη στέγαση των γυναικών εκείνων που κατορθώνουν να απομακρυνθούν από το κακοποιητικό περιβάλλον είτε πρόκειται για γυναίκες μόνες είτε με παιδιά, καθώς οι ξενώνες είναι ως επί το πλείστον υπερπλήρεις και δεν δέχονται νέα περιστατικά; Πόσο ενημερωμένες είναι οι υπηρεσίες της ΓΓΟΠΙΦ για την παροχή στέγης με νέο πρωτόκολλο, χωρίς ιατρικές εξετάσεις, όπως εξήγγειλε την Παρασκευή η Γενική Γραμματέας; Υπάρχει γραμμή καταγγελιών για τις γυναίκες που δεν λαμβάνουν τη στήριξη που χρειάζονται; Ένα τηλεφώνημα που δεν εξυπηρετείται ίσως και να είναι μία ζωή σε σοβαρό κίνδυνο.

6. Ποιο είναι το νέο Πρωτόκολλο της ΓΓΟΠΙΦ για τις δομές στέγασης εν μέσω πανδημίας; Παρακαλώ όπως μας σταλεί

7. Θα φτιάξει η Κυβέρνηση ένα επιχειρησιακό και συντονισμένο δίκτυο δομών και υπηρεσιών που θα καθιστά ασφαλές το σχέδιο διαφυγής των επιζωσών έμφυλης βίας; Και πως θα το χρηματοδοτήσει;