Αύξηση του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών τη νέα εβδομάδα

Παρά τις πρόσφατες βροχές.
.
.
Eurokinissi

Η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας (15- 21 Αυγούστου) σύμφωνα με προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα, οι βροχοπτώσεις και οι χαμηλότερες των κλιματικά αναμενόμενων θερμοκρασίες που επικράτησαν στη χώρα μας κατά το διάστημα από την Πέμπτη έως και την Κυριακή είχαν ως αποτέλεσμα το σημαντικό περιορισμό της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων. Ειδικότερα, και με βάση μετρήσεις από το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων το μεσημέρι της Κυριακής εκτιμάται ότι βρισκόταν σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας. Αιτία για αυτή την αύξηση αποτελεί η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε τιμές αρκετά υψηλότερες των κλιματικά αναμενόμενων, σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα νεκρά δασικά καύσιμα, ειδικότερα δε τα πιο λεπτά όπως φύλλα, βελόνες, μικρά κλαδιά και κορμοί, αποβάλλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για την περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων για την Τετάρτη, αυτή αναμένεται, μέσα σε διάστημα 3 ημερών, να πέσει κάτω από το 10 % στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι τιμές αυτές δημιουργούν ευνοϊκό υπόβαθρο για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.