Ρομάν Αμπράμοβιτς: Από την κορυφή στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

Όλα δείχνουν πως ο 55χρονος ολιγάρχης θα χρειαστεί να επιστρέψει στη Ρωσία για να διασώσει την περιουσία που του απέμεινε.
via Associated Press

Η επιβλητικά πολυτελής έπαυλη στους κήπους του Κένσινγκτον που ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αγόρασε το 2009 για 90 εκατομμύρια στερλίνες, έχοντας ως γείτονες τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ, τον μεγιστάνα του χάλυβα Λάκσμι Μιτάλ και τον ιδιοκτήτη της Warner Music Group Λεν Βλαβάτνικ, δεν είναι αρκετή για να τον κρατήσει στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το Bloombrerg, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος είδε τους τελευταίους μήνες την περιουσία του να χάνεται ή να παγώνει λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Βρετανία στους Ρώσους ολιγάρχες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να αναζητά άλλους πιο ασφαλείς προορισμούς.

Κι αν το Ντουμπάι θεωρείται ένα ασφαλές καταφύγιο, όλα δείχνουν πως ο 55χρονος Ρώσος ολιγάρχης θα χρειαστεί πιθανότατα να επιστρέψει στη Ρωσία για να διασώσει την περιουσία που του απέμεινε, σύμφωνα με την Λιάνα Σέμτσουκ, στρατηγική αναλύτρια της εταιρείας συμβούλων Sibylline στο Λονδίνο.

Από την Τσέλσι στην χρεοκοπία

Μετά την «απώλεια» της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, την οποία αναγκάστηκε να πουλήσει στις αρχές Μαρτίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Αμπράμοβιτς είδε τις κατοικίες του και το μερίδιο τους στον όμιλο χάλυβα με έδρα το Λονδίνο, Evraz Plc.να «παγώνουν»

Το τελευταίο πλήγμα όμως ήρθε τον περασμένο μήνα όταν η MHC (Services) Ltd., η κορονίδα των επιχειρήσεων του υπέβαλε αίτηση εκκαθάρισης.

Τα μεγάλα περιουσιακά του στοιχεία με έδρα το Λονδίνο, άξιζαν περίπου 4 δισεκατομμύρια λίρες (4,8 δισεκατομμύρια δολάρια) πριν από την εισβολή, και αποτελούσαν σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής περιουσίας του, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Όμως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι περιουσίες δισ. δολαρίων των ρώσων ολιγαρχών άρχισαν να εξανεμίζονται όταν μπήκαν στο στόχαστρο διεθνών κυρώσεων.

Ο 55χρονος Αμπράμοβιτς, ο οποίος προσπάθησε να μεσολαβήσει για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ήταν από τους πιο ισχυρούς Ρώσους ολιγάρχες που επένδυσαν δισεκατομμύρια στερλίνες στην βρετανική οικονομία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Αγόρασε την Τσέλσι το 2003 για 140 εκατομμύρια στερλίνες και έδωσε πάνω από 1 δισεκατομμύριο στερλίνες ακόμη για την βάλει στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου πριν την πουλήσει τον Μάιο σε μια συμφωνία που ελέγχθηκε από την βρετανική κυβέρνηση με μέρος των χρημάτων να πηγαίνουν υπέρ της Ουκρανίας.

Ο νέος ιδιοκτήτης της Τοντ Μπόελι, συμφώνησε να πληρώσει 2,5 δισ. λίρες και υποσχέθηκε άλλα 1,75 δισ. στερλίνες για μεταγραφές ποδοσφαιριστών.

Πριν το όνομά του ενταχθεί στις λίστες των κυρώσεων κατά ρώσων πολιτών, ο Αμπράμοβιτς προσπάθησε να ξεφορτώσει δύο πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο.

Το αρχοντικό του στο Κένσινγκτον, κι ένα ρετιρέ στο Chelsea Waterfront.

Ομως καμία από τις πωλήσεις δεν ολοκληρώθηκε. Ολόκληρη η περιουσία του «πάγωσε» και τα μετρητά που έχει στη χώρα παραμένουν δεσμευμένα στους λογαριασμούς του.

Νέα αρχή

«Ακόμη και στο πιο απίθανο σενάριο όπου οι κυρώσεις άρονται, θα είναι πολύ δύσκολο γι ’αυτόν να βρει τρόπο να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Λιάνα Σέμτσουκ.

«Ίσως χρειαστεί να ξαναχτίσει την αυτοκρατορία του αλλού» υποστηρίζει.

Ο Αμπράμοβιτς άρχισε να αποκτά τις επενδύσεις του στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αφού συγκέντρωσε μια μυθική περιουσία από την αγορά και πώληση εταιρειών που ιδιωτικοποιήθηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όπως ο πετρελαϊκός γίγαντας Sibneft και το η εταιρεία αλουμινίου που πούλησε στον ολιγάρχη Oleg Deripaska.

Ίδρυσε το γραφείο του στο Λονδίνο στα τέλη του 2001,έκανε τη Βρετανία έδρα των επιχειρήσεων του και έστειλε τα παιδιά του σε αγγλικό σχολείο.

Έκτοτε, άρχισε να επεκτείνει την περιουσία του σε γη αγοράζοντας σπίτια στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου όπως στη Belgravia και φάρμες στο Σάσεξ.

Εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς περιλαμβάνουν σπίτια στη Γαλλία και τη Ρωσία, γιοτ και ιδιωτικά τζετ, τα οποία έχουν δεσμευτεί λόγω των κυρώσεων με δύο από τα γιοτ του να έχουν εν τέλη δέσει σε λιμάνια στην Τουρκία.

Τους τελευταίους μήνες προσπαθεί να μεταφέρει τις επιχειρήσεις και ολόκληρη της ζωή του στο Ντουμπάι, που είναι πολύ πιο φιλική στους ρώσους ολιγάρχες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Ο ρόλος του στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσία και Ουκρανίας στις αρχές του πολέμου δεν τον βοήθησε να διασώσει τις επενδύσεις του», είπε η Σέντσουκ εκτιμώντας οτι η θέση κατά της ρωσικής εισβολής «ήταν μια επικίνδυνη απόφαση καθώς βρισκόταν πάντα στον στενό κύκλο του Πούτιν».

Ο Αμπράμοβιτς δημιούργησε επενδύσεις την τελευταία δεκαετία σε μικρότερες επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών τεχνολογίας και καθαρών καυσίμων Velocys Plc και AFC Energy Plc, με σκοπό να αποκτήσει περιουσία μακριά από την επιρροή του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Παγκόσμιος Πολίτης

Η καθυστέρηση της Βρετανίας το 2018 να ανανεώσει τη βίζα του, τον οδήγησε να ζητήσει και να λάβει την ισραηλινή υπηκοότητα ενώ το 2021, έγινε Πορτογάλος πολίτης βάσει νόμου που πρόσφερε πολιτογράφηση σε απογόνους Εβραίων που εκδιώχθηκαν από την Ιβηρική Χερσόνησο.

Όμως η απόφαση της Πορτογαλίας να επανεξετάσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Αμπράμοβιτς πολιτογραφήθηκε Πορτογάλος, σπρώχνει το ρώσο ολιγάρχη γρηγορότερο στη πίσω Μόσχα.

«Οι κυρώσεις είχαν σκοπό να δημιουργήσουν δυσαρέσκεια μεταξύ ολιγαρχών όπως ο Αμπράμοβιτς και να τους κάνουν να ασκήσουν πίεση στον Πούτιν», αναφέρει η Σέμτσουκ υπογραμμίζοντας οτι «με το Λονδίνο εχθρικό προς αυτόν, ο Αμπράμοβιτς εξαρτάται ακόμη περισσότερο από τον Πούτιν ενώ οι κυρώσεις τον οδηγούν πίσω στη Ρωσία».

Δημοφιλή