Διψάτε; Αυτές είναι όλες οι λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζετε για το νερό

Claudia Miranda / EyeEm via Getty Images

Το νερό μπορεί να μην είναι το πιο «διασκεδαστικό» αναψυκτικό που πίνουμε αλλά η ποσότητά που καταναλώνουμε κάθε μέρα έχει απίστευτα οφέλη στον οργανισμό μας, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, μας βοηθάει στην πέψη του φαγητού και τη λάμψη της επιδερμίδας μας, μέχρι τη μεταφορά σημαντικών θρεπτικών ουσιών στο σώμα.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο νερό χρειάζεται να πίνουμε μέσα σε μια ημέρα ή αν το τσάι, ο καφές ή ακόμα και το φαγητό μετράνε ως προς το συνιστώμενο ποσό;

Γιατί είναι σημαντικό το να πίνουμε νερό;

«Το νερό είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές που συμβάλλουν στην καλή υγεία κι όμως πολλοί δεν πίνουν αρκετή ποσότητα», λέει η διαιτολόγος Alexandra Parker. «Το σώμα αποτελείται από 50-75% νερού και τα υγρά που πίνουμε μας βοηθούν να είμαστε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια. Το νερό είναι τόσο σημαντικό που το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει παρά μόνο λίγες μέρες χωρίς αυτό, ενώ μπορεί να αντέξει περισσότερο χωρίς φαγητό».

Το νερό βοηθάει το σώμα μας:

-Στην πέψη του φαγητού

-Στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών γύρω από το σώμα

-Στην αφαίρεση αποβλήτων

-Στην καλή λειτουργία του εντέρου

-Στην προστασία των οργάνων

-Στη διατήρηση υγρών και ισορροπία ηλεκτρολυτών

Τι συμβαίνει όταν δεν ενυδατωνόμαστε αρκετά;

«Επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει νερό, χρειαζόμαστε φρέσκα συμπληρωματικά για να αναπληρώσουμε τις απώλειες από τα πνευμόνια, το δέρμα και τα ούρα», λέει η διαιτολόγος Anna Debenham.

«Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε αφυδατωθεί είναι η συνεχής δίψα. Αλλά είναι σημαντικό και προτιμότερο να πίνετε νερό συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς μέχρι τη στιγμή που αισθάνεστε δίψα, μάλλον είστε ήδη αφυδατωμένη».

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα;

Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε την ημέρα εξαρτάται από παράγοντες όπως το βάρος μας, ο μεταβολισμός, το περιβάλλον, τι φαγητά τρώμε και ποιες δραστηριότητες κάνουμε.

«Γενικά, το σώμα χρησιμοποιεί μεταξύ 1 με 1.5 λίτρα νερού κάθε μέρα, γι’αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι επωφελούνται από το να πίνουν ένα μέσο ποσό δύο λίτρων (οκτώ ποτήρια) νερού κάθε μέρα», εξηγεί η Debenham.

Το τσάι, ο καφές, ο χυμός και το φαγητό μετράνε ως υδροληψία;

«Όταν λέμε υγρό δεν εννοούμε μόνο το πόσιμο νερό που βάζουμε από τη βρύση, αλλά επίσης άλλα αναψυκτικά και ροφήματα όπως το τσάι, ο καφές, το γάλα και οι φρουτοχυμοί», λέει η Parker.

«Επιπλέον, μπορείτε να πάρετε νερό από το φαγητό που τρώτε. Τα περισσότερα φαγητά, ακόμα και εκείνα που φαίνονται σκληρά και στεγνά, περιέχουν νερό. Το σώμα μπορεί να πάρει περίπου ένα 20% του συνολικού προαπαιτούμενου νερού μόνο από στερεά τροφή».

«Τα φρούτα και τα λαχανικά επίσης έχουν μεγάλες ποσότητες νερού. Τα “υγρά” φαγητά όπως το γιαούρτι και οι σούπες επίσης έχουν μέσα πολύ νερό», καταλήγει η Debenham.

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην αυστραλιανή έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.