Ακιντζί: Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στις ακτές της

«Τουρκία και Τουρκοκύπριοι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».
Pierre Albouy / Reuters

Τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι θα υπερασπιστούν τα «νόμιμα δικαιώματά» τους μετά τις «μονομερείς κινήσεις» της κυπριακής κυβέρνησης ως προς τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, ο Ακιντζί δήλωσε πως «θα κάνουμε βήματα για να προστατέψουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας τη διπλωματία εντός του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, ενώπιον των μονομερών δραστηριοτήτων εξόρυξης αερίου στην περιοχή, αναπόφευκτα θα κάνουμε και εμείς γεωτρήσεις» είπε ο Ακιντζί σε συνέντευξή του στη Hurriyet.

«Για να είσαι ισχυρός στο τραπέζι, πρέπει να είσαι ισχυρός και επί του πεδίου. Κανείς δεν θα έπρεπε να περιμένει πως οι μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων δεν προκαλούν αντιδράσεις. Σκοπός μου είναι η σταθερότητα στην περιοχή και στην Κύπρο να διασφαλίζονται με ειρηνικές κινήσεις, αντί για αύξηση στρατιωτικής ισχύος» είπε σχετικά.

«Η Τουρκία, ως μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, δεν θα έπρεπε να βρεθεί εκτός της ενεργειακής εξίσωσης. Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στις ακτές της. Δεδομένων αυτών, δεν μπορεί να περιμένει κανείς από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους στην περιοχή» σημείωσε.

Δημοφιλή