Αλεξέι Ναβάλνι: Τον μετέφεραν δια της βίας στον ανακριτή, αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κελί του

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και ο νέος δικηγόρος του Ναβάλνι Λεονίντ Σαλαβιόφ.
via Associated Press

Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος εκτίει ποινή στην αποικία κρατουμένων αυστηρού καθεστώτος στην περιοχή Βλαντίμιρ, αρνήθηκε σήμερα να βγει από το κελί του. Ο Ναβάλνι έπρεπε να παραστεί μέσω βιντεοσύνδεσης σε συνεδρίαση του δικαστηρίου και στην ανάκριση.

Όπως μετέδωσε ο συνεργάτης του Ναβάλνι Ιβάν Ζντάνοφ, πήραν από το κελί του τα σύνεργα γραφής που χρησιμοποιούσε και σε ένδειξη διαμαρτυρίας αρνήθηκε να το εγκαταλείψει. Μετά από αυτό μεταφέρθηκε δια της βίας ενώπιον του ανακριτή.

«Στο κελί εισέβαλαν αστυνομικοί με κράνη και κάνοντας χρήση βίας, τον μετέφεραν τραβώντας τον ενώπιον του ανακριτή», έγραψε ο Ζντάνοφ σε ανάρτηση του στο Telegram..

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και ο νέος δικηγόρος του Ναβάλνι Λεονίντ Σαλαβιόφ. Ο Σαλαβιόφ πρόσθεσε ότι αφαίρεσαν τα σύνεργα γραφής στο πλαίσιο «μέτρων ασφαλείας» και πως αυτό δεν συνέβη για πρώτη φορά.

Σήμερα επρόκειτο να γίνει μια συνεδρίαση του δικαστηρίου με θέμα μια από τις αγωγές που έχει καταθέσει ο Ναβάλνι κατά της διεύθυνσης της αποικίας κρατουμένων ΙΚ-6. Συνήθως ο κρατούμενος πολιτικός της αντιπολίτευσης συμμετέχει στις συνεδριάσεις του δικαστηρίου μέσω βιντεοσύνδεσης.

Η αγωγή του Ναβάλνι κατά της διοίκησης της αποικίας όπου κρατείται εξετάζεται από το δικαστήριο της πόλης Κοβρόφ στην περιφέρεια Βλαντιμίρ. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού Κίρα Γιαρμίς ανέφερε ότι ο Ναβάλνι δεν ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία στις 23 Οκτωβρίου, αν και συνήθως «συμμετέχει στα δικαστήρια του Κοβρόφ μέσω βιντεοσύνδεσης». Η ακρόαση στο δικαστήριο αναβλήθηκε για τις 2 Νοεμβρίου.

Στις 13 Οκτωβρίου το περιφερειακό δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας συνέλαβε τρεις δικηγόρους του Αλεξέι Ναβάλνι, τους Ίγκορ Σεργκούνιν, Βαντίμ Κόμπζεφ και Αλεξέι Λίπστερ, ως ύποπτους συμμετοχής σε εξτρεμιστική οργάνωση, αποφασίζοντας την προφυλάκιση τους για δύο μήνες.

Σε περίπτωση που καταδικαστούν για συμμετοχή σε εξτρεμιστική οργάνωση αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και έξι ετών. Οι συνεργάτες του Ναβάλνι πιστεύουν ότι οι κατηγορίες εναντίον των δικηγόρων του σχετίζονται με την επιθυμία των ρωσικών αρχών να απομονώσουν τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ / DW