ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/12/2020 23:01 EET

Άλμπερτ Μπουρλά: «Συγκρατημένα αισιόδοξος» πως τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά και στη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, είπε πως εκτιμά ότι η χώρα μας θα πάρει 90.000-100.000 δόσεις του εμβολίου τον Δεκέμβριο.

ASSOCIATED PRESS

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 90.000-100.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer τον Δεκέμβριο, εκτίμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας πως στη χώρα μας αναλογούν περίπου 2 εκατ. δόσεις του εμβολίου της εταιρείας από τα 200 εκατ. που προμηθεύεται η ΕΕ.

Ο κ. Μπουρλά εξέφρασε την πεποίθηση του ότι είναι θέμα χρόνου να φτάσουμε στο τέλος του κορονοϊού, στέλνοντας, παράλληλα, μήνυμα σχετικά με την ανάγκη να τηρηθούν πιστά οι οδηγίες και τα μέτρα. «Μέχρι να επιστρέψουμε στις ζωές μας φοράτε τις μάσκες» δήλωσε.

Σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, τόνισε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τα εμβόλια «θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά και σε αυτό το στέλεχος, αλλά δεν το ξέρουμε αυτή την στιγμή με βεβαιότητα. Πιστεύω ότι έχω δει στοιχεία τα οποία με κάνουν να μπορώ να πω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά θα έχουμε οριστικά στοιχεία αν τα εμβόλια είναι το ίδιο ή περισσότερο αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος σε περίπου δύο εβδομάδες».

Ο Άλμπερτ Μπουρλά παρουσίασε τον σχεδιασμό, το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες αναφορικά με τη διάθεση των εμβολίων και έδωσε στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των δόσεων που θα έλθουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στην ΕΕ το 2021 θα διατεθούν 200 εκατ. δόσεις και κάθε χώρα θα λάβει το μερίδιό της κατ΄ αναλογία πληθυσμού σημειώνοντας πως στην Ελλάδα αναλογούν περί τα 2 εκατομμύρια δόσεις.

Ως προς τις διαδικασίες παράδοσης σημείωσε πως όλα πηγαίνουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει καθώς και ότι η παράδοση γίνεται με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων προδιαγραφών ασφαλείας.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στην Θεσσαλονίκη, στην πατρίδα του όπως την αποκάλεσε, την «πόλη που αγαπώ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο» και στην επένδυση της εταιρείας σε αυτή. Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά  «η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε όχι γιατί θέλουμε να κάνουμε το χατίρι κάποιου. Αλλά διότι πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πολύ απαιτητικές, στις πολύ μεγάλες απαιτήσεις που έχουμε από ένα τέτοιο hub».