Amazon: Πρόστιμα 30 εκατ. δολαρίων για κατασκοπεία πελατών και παράνομες ηχογραφήσεις της Alexa

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) καταδίκασε την Amazon για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και παιδιών.
via Associated Press

Το ποσό των 5,8 εκατ δολάρια αναγκάστηκε να πληρώσει η Amazon.com όταν ένας πρώην (πλέον) υπάλληλός της πιάστηκε να κατασκοπεύει για μήνες το 2017, 81 γυναίκες πελάτες της εταιρείας, μέσω κάμερας που είχε τοποθετηθεί σε υπνοδωμάτια και μπάνια.

Ο υπάλληλος απολύθηκε όταν ένας συνάδελφος του παρατήρησε την ανάρμοστη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με το Reuters, αυτή δεν ήταν η μοναδική περίπτωση. Τον Μάιο του 2018, ένας άλλος υπάλληλος έδωσε ηχογραφημένες συνομιλίες ενός πελάτη στον σύζυγο του χωρίς φυσικά τη συγκατάθεση του, ενώ σε μια ακόμη καταγγελία ένας υπάλληλος έδωσε «δωρεάν» συσκευές Ring σε άτομα και στη συνέχεια παρακολούθησε τα βίντεο τους χωρίς να το γνωρίζουν.

Οι Ring doorbell cameras τοποθετούνται εξωτερικά αλλά και εσωτερικά των σπιτιών και συνδέονται με συσκευές smart phone.
Οι Ring doorbell cameras τοποθετούνται εξωτερικά αλλά και εσωτερικά των σπιτιών και συνδέονται με συσκευές smart phone.
via Associated Press

Οι «κατασκοπείες» γίνονταν μέσω κάμερας της Ring doorbell, η οποία εξαγοράστηκε το 2018 από τον κολοσσό της τεχνολογίας με τη δέσμευση, ότι θα κάνει σημαντικές αλλαγές στις πρακτικές της.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) καταδίκασε την Amazon για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πελατών και την ανάγκασε σε διακανονισμό 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παράνομες ηχογραφήσεις από την Alexa

Η υπόθεση έρχεται μαι εποχή που η Amazon έχει δεχθεί πολλές καταγγελίες από γονείς για παραβίαση δικαιωμάτων απορρήτου των παιδιών όταν απέτυχε να διαγράψει ηχογραφήσεις της Alexa που ζήτησαν οι γονείς διατηρώντας τα αρχεία περισσότερο από όσο χρειαζόταν, σύμφωνα με δικαστήριο του Σιάτλ. Για την υπόθεση αυτή η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει άλλα 25 εκατ. δολάρια.

Η FTC διερευνά επίσης τη συμφωνία 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Amazon.com για την αγορά της iRobot Corp η οποία ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2022 σε μια προσπάθεια του κολοσσού να μπει δυναμικά στην αγορά έξυπνων οικιακών συσκευών ενώ παράλληλα [τρέχει» και μια ξεχωριστή έρευνα για αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

MIKE BLAKE via Reuters

«Ενώ διαφωνούμε με τους ισχυρισμούς της FTC σχετικά με την Alexa και τη Ring και αρνούμαστε την παραβίαση του νόμου, αυτοί οι διακανονισμοί κλείνουν τις υποθέσεις», ανέφερε η Amazon.com σε δήλωση.

«Οι ηχογραφήσεις φωνής που διατηρήθηκαν παράνομα παρείχαν στην Amazon μια πολύτιμη βάση δεδομένων για την εξέλιξη του αλγόριθμου Alexa ώστε να κατανοεί τα παιδιά, ωφελώντας το τελικό αποτέλεσμα σε βάρος της ιδιωτικής ζωής των παιδιών», ανέφερε η FTC.

Απεριόριστη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα

Η FTC είπε ότι η Ring παρείχε στους υπαλλήλους απεριόριστη πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα βίντεο των πελατών: «Ως αποτέλεσμα αυτής της επικίνδυνης πρόσβασης και της χαλαρής στάσης απέναντι στο απόρρητο και την ασφάλεια, οι υπάλληλοι και οι τρίτοι εργολάβοι μπόρεσαν να δουν, να κατεβάσουν και να μεταφέρουν τα ευαίσθητα δεδομένα των πελατών που είχαν καταγραφεί σε βίντεο»

Ως μέρος της συμφωνίας της Ομοσπονδιακής επιτροπής Εμπορίου, η Ring, υποχρεούται να αποκαλύψει στους πελάτες πόση πρόσβαση είε στα δεδομένα τους τόσο αυτή όσο και οι εργολάβοι της.

Τον Φεβρουάριο του 2019, η Ring άλλαξε τις πολιτικές της, έτσι ώστε οι περισσότεροι υπάλληλοι ή εργολάβοι της να έχουν πρόσβαση στο ιδιωτικό βίντεο ενός πελάτη μόνο με τη συγκατάθεση αυτού του ατόμου.

Ο επίτροπος της FTC Alvaro Bedoya είπε στο Reuters ότι οι διακανονισμοί θα πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα στις εταιρείες τεχνολογίας ότι η ανάγκη τους να συλλέγουν δεδομένα δεν αποτελεί δικαιολογία για να παραβιάσουν το νόμο. «Αυτό είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα προς αυτούς», είπε.

Τα πρόστιμα όμως που έχει λάβει η Amazon, και ανέρχονται συνολικά σε 30,8 εκατ δολάρια, αντιπροσωπεύουν ένα κλάσμα των κερδών της ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.