Η Amazon αγοράζει την iRobot, κατασκευάστρια ηλεκτρικών σκοπών, για 1,7 δισ. δολάρια

Άλλη μια εταιρεία στη «συλλογή» της Amazon στον χώρο του «έξυπνου σπιτιού».
via Associated Press

Η Amazon ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είχε συμφωνήσει στην εξαγορά της κατασκευάστριας ηλεκτρικών σκουπών iRobot για περίπου 1,7 δισ. δολάρια, αποκτώντας έτσι άλλη μια εταιρεία στη «συλλογή» της στον χώρο των συσκευών «έξυπνου σπιτιού».

Η iRobot πουλά τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο και είναι πιο γνωστή για την ηλεκτρική σκούπα- ρομπότ Roomba, που θα πλαισιώσει την ψηφιακή βοηθό Alexa, το ρομπότ Astro και τις κάμερες ασφαλείας Ring στη λίστα των συσκευών «έξυπνου σπιτιού» που προσφέρει ο κολοσσός του χώρου της τεχνολογίας.

Η Amazon είπε πως θα εξαγοράσει την iRobot για 61 δολάρια ανά μετοχή σε μια all-cash συναλλαγή, που θα περιλαμβάνει το καθαρό χρέος της εταιρείας. Η εταιρεία είχε ως τις 2 Ιουλίου συνολικό χρέος αυτή τη στιγμή ύψους 332,1 εκατ. δολαρίων. Η συμφωνία θα εξεταστεί για να εγκριθεί από μετόχους και αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο διευθύνων σύμβουλος της iRobot, Κόλιν Ανγκλ, θα παραμείνει στη θέση του.

Επίσης την Παρασκευή η iRobot παρουσίασε τα αποτελέσματα τριμήνου της. Τα έσοδα έπεσαν 30% λόγω μείωσης παραγγελιών και καθυστερήσεων, και η εταιρεία ανακοίνωσε ότι απέλυε το 10% του προσωπικού της. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο 19%, ενώ της Amazon πτώση 1,4%.

Η iRobot ιδρύθηκε το 1990 από μια τριάδα ειδικών ρομποτικής του ΜΙΤ, μεταξύ των οποίων και ο Ανγκλ. Τα πρώτα της προγράμματα οδήγησαν σε ρόβερ για χρήση σε στρατιωτικές εφαρμογές και αντιμετώπιση καταστροφών, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Τα έσοδα από τα συμβόλαια από τον χώρο της άμυνας επέτρεψαν στην εταιρεία να πειραματιστεί με μια ποικιλία άλλων ρομπότ, με κάποιες αποτυχίες, αλλά και μια μεγάλη επιτυχία: Το πρώτο Roomba, που βγήκε το 2002 και άνοιξε τον δρόμο στην αγορά των αυτόματων ηλεκτρικών σκουπών. Το 2016 στράφηκε σχεδόν αποκλειστικά στον χώρο των ηλεκτρικών σκουπών και άλλων οικιακών ρομπότ, όπως η ρομποτική σφουγγαρίστρα Braava. Σχεδίαζε να κυκλοφορήσει μια ρομποτική μηχανή κουρέματος του γκαζόν το 2020, μα έκανε τελικά πίσω, επικαλούμενη προβλήματα λόγω της πανδημίας.

Με πληροφορίες από Associated Press