Αμπντούλ Σαμέντ: Ο Γκανέζος «γίγαντας» που ίσως μια μέρα γίνει ο ψηλότερος άνθρωπος στη Γη

Ο νεαρός είναι γνωστός σε όλους καλύτερα με το παρατσούκλι του Αγούτσε, που σημαίνει «πάμε» στην γλώσσα Χάουσα της Αφρικής.
Renate Wefers / EyeEm via Getty Images

Το προσωπικό ενός τοπικού νοσοκομείου στη βόρεια Γκάνα εξέτασε έναν 29χρονο. Όταν μετρήθηκε ήταν 2,89 μέτρα. Πρόκειται για τον Σουλεμάνα Αμπτούλ Σαμέντ ο οποίος είναι από τους ψηλότερους άνδρες στη Γη.

Στην αγροτική κλινική όμως δεν μπορούσαν να είναι βέβαιοι για το ύψος του επειδή δεν διέθεταν τα πιο αξιόπιστα εργαλεία μέτρησης.

Ο Σαμέντ Διαγνωσμένος με γιγαντισμό πριν από μερικά χρόνια ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο για ένα μηνιαίο ραντεβού όταν του ζητήθηκε να σταθεί όρθιος και να μετρηθεί σε μια ράβδο μέτρησης.

Ο νεαρός είναι γνωστός σε όλους καλύτερα με το παρατσούκλι του Αγούτσε, που σημαίνει «πάμε» στην γλώσσα Χάουσα της Αφρικής.

Όταν του είπαν ότι ήταν ψηλότερος από το μέσο όρο δεν εξεπλάγη, δεδομένου ότι δεν σταμάτησε ποτέ να ψηλώνει, αλλά για το ότι προκάλεσε αναστάτωση στο προσωπικό, το οποίο δεν ήταν προετοιμασμένο για ένα τέτοιο σενάριο.
Η νοσοκόμα που εφημέρευε φώναξε τη συνάδελφό της, η οποία με τη σειρά της φώναξε μια άλλη για βοήθεια.

Σε λίγο συγκεντρώθηκε μια ομάδα νοσηλευτών και βοηθών για να λύσουν τον γρίφο του προσδιορισμού του ύψους του. Ένας πρότεινε να βρουν ένα κοντάρι και να το χρησιμοποιήσουν ως προέκταση πάνω από το μέσο μέτρησης για να προσδιορίσουν το ύψος του και έτσι κατέληξαν στην εκτίμησή τους.

«Ακόμα ψυλώνει»

Όταν συνάντησε (σ.σ δημοσιογράφος του BBC) για πρώτη φορά τον Αγούτσε δεν είχε κάποιο μέσο να τον μετρήσει, έφυγε και επέστρεψε πριν από μια εβδομάδα φεκ νέου στο χωριό Γκαμπάρε με μεζούρα 5 μέτρων.

Το σχέδιο ήταν να τον βάλει να ακουμπήσει σε έναν τοίχο και στη συνέχεια να προσδιορίσει το ύψος του χρησιμοποιώντας τη μεζούρα.

Αποδείχτηκε ότι ήταν ψηλότερος από τα περισσότερα σπίτια στη γειτονιά του, αλλά μετά από μια αναζήτηση βρέθηκε ένα κατάλληλο κτίριο με αρκετά ψηλό τοίχο.

Έβγαλε τα παπούτσια του, τα οποία ήταν ειδικά φτιαγμένα από λάστιχα αυτοκινήτων ειδικά γι′ αυτόν από έναν ντόπιο τεχνίτη, καθώς δεν μπορούσε να βρει παπούτσια που να του ταιριάζουν.

Ένας από τους γείτονές του ανέβηκε σε ένα ξύλινο σκαμνί για να φτάσει στο ύψος του Αγούτσε, ώστε να μπορέσει να σημαδέψει τον τοίχο με ένα κομμάτι κάρβουνο. Στη συνέχεια μετρήθηκε η απόσταση με τη μεζούρα σταθερά από τη σημειωμένη γραμμή μέχρι το έδαφος, ενώ ο Αγούτσε κοιτούσε με προσμονή.

«Αγούτσε, η μεζούρα δείχνει 7ft 4in (2.25μ)», του είπε ο δημοσιογράφος. Χαμογελώντας εκείνος απάντησε: «Ουάου, και τι σημαίνει αυτό;»

«Λοιπόν, ο ψηλότερος εν ζωή άνθρωπος έχει ύψος 8ft 2.8in (2,51μ), είναι μόλις ένα πόδι ψηλότερος από εσένα» διευκρίνισε ο δημοσιογράφος. Αναφερόταν στον 40χρονο Σουλτάν Κοσέν, ο οποίός είναι Τουρκοκούρδος αγρότης που κατέχει το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες.

Anadolu Agency via Getty Images

«Ακόμα ψηλώνω. Ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα να φτάσω κι εγώ σε αυτό το ύψος», παρατηρούσε ο Αγούτσε καθόλου ενοχλημένος από την ασυμφωνία με το νούμερο που του έδωσε το νοσοκομείο. «Κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες ψηλώνω. Αν δεν με έχετε δει για τρεις ή τέσσερις μήνες και με δείτε, θα καταλάβετε ότι έχω ψηλώσει», εξηγεί.

Σύνδρομο Marfan

Αυτή η αύξηση του ύψους άρχισε να γίνεται αντιληπτή όταν ήταν 22 ετών και ζούσε στην πρωτεύουσα Άκρα.

Εργαζόταν σε ένα κρεοπωλείο, εξοικονομώντας χρήματα για να παρακολουθήσει μαθήματα σε μια σχολή οδήγησης.

Αλλά ξύπνησε ένα πρωί σε σύγχυση και ομολόγησε πως συνειδητοποίησε ότι η γλώσσα του είχε μεγαλώσει στο στόμα μου σε βαθμό που δεν μπορούσε να αναπνεύσει σωστά. Επισκέφθηκε ένα τοπικό φαρμακείο για να πάρει κάποιο φάρμακο, ωστόσο μέρες αργότερα συνειδητοποίησε ότι και τα υπόλοιπα μέρη του σώματός του είχαν αρχίσει να μεγαλώνουν.

Όταν η οικογένεια και οι φίλοι του από το χωριό του επισκέπτονταν την πόλη, όλοι παρατηρούσαν την αλματώδη ανάπτυξή του και σε αυτό το σημείο συνειδητοποίησε ότι σταδιακά μετατρεπόταν σε γίγαντα.

Άρχισε να ξεπερνάει τους πάντες και ζήτησε ιατρική βοήθεια, καθώς η εξέλιξη έφερε και άλλες επιπλοκές.

Έμεινε με μια αφύσικα κυρτή σπονδυλική στήλη, ένα από τα εμφανή συμπτώματα της πάθησής του, του συνδρόμου Marfan, μιας γενετικής διαταραχής που επηρεάζει τους συνδετικούς ιστούς του σώματος. Έχει ως αποτέλεσμα αφύσικα μακριά άκρα. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές αφορούν καρδιακά προβλήματα.

Οι γιατροί λένε ότι χρειάζεται μια χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλό του για να σταματήσει η ανάπτυξη.

Στην Γκάνα όμως η δημόσια ασφάλιση υγείας δεν μπορεί να το καλύψει αυτό, παρέχοντας μόνο τη βασική θεραπεία. Για κάθε επίσκεψη στο νοσοκομείο πρέπει να συγκεντρώσει περίπου 50 δολάρια. Τα προβλήματα υγείας του τον ανάγκασαν τελικά να επιστρέψει στο χωριό του πριν από έξι χρόνια και να εγκαταλείψει τα όνειρά του να γίνει οδηγός.

«Σχεδίαζα να πάω σε σχολή οδηγών, αλλά ακόμη και όταν μετατοπίζω το κάθισμα προς τα πίσω, δεν μπορώ να κρατήσω το τιμόνι... Δεν μπορώ να τεντώσω το πόδι μου γιατί το γόνατό μου θα χτυπήσει το τιμόνι», δηλώνει ο ίδιος.

Τώρα ζει με τον αδελφό του και για τα προς το ζην δημιούργησε μια μικρή επιχείρηση που πουλάει κάρτες για κινητά τηλέφωνα.

Το ύψος του έχει επίσης περιορίσει την κοινωνική του ζωή. Δηλώνει πως έπαιζε ποδόσφαιρο όπως κάθε άλλος νέος, αλλά τώρα δεν μπορεί να περπατήσει ούτε μικρές αποστάσεις. Όμως ο Αγούτσε δεν αφήνει τα προβλήματά του να τον καταβάλλουν.

Αναφέρει πως θα ήθελε πολύ να παντρευτεί και να κάνει παιδιά μια μέρα, αλλά θέλει πρώτα να επικεντρωθεί στην τακτοποίηση της υγείας του.

Η πρώτη του προτεραιότητα είναι να προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα για πλαστική χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό δερματικό πρόβλημα στο ένα πόδι, που προκλήθηκε από την υπερβολική ανάπτυξη.

Αλλά κοιτάζοντας τα δεμένα δάχτυλα των ποδιών του, ο Αγούτσε αρνείται να αποθαρρυνθεί. «Έτσι το επέλεξε ο Αλλάχ για μένα, είμαι εντάξει. Δεν έχω πρόβλημα με τον τρόπο που με δημιούργησε ο Θεός».

Πηγή: BBC

Δημοφιλή