ΔΙΕΘΝΕΣ
15/07/2019 09:48 EEST | Updated 15/07/2019 10:24 EEST

Αναφορές για παραβίαση των χωρικών υδάτων του Λιβάνου από το Ισραήλ (και η μάχη για τα κοιτάσματα)

Οι αμφισβητούμενες περιοχές, τα τεμάχια, οι συμβάσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

ASSOCIATED PRESS

Σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ φέρεται να εισήλθε στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου το πρωί της Δευτέρας, παραβιάζοντας την αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή όπως αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο LBC TV στον Λίβανο.

Το σκάφος εντοπίστηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδονται, από τις δυνάμεις του ΟΗΕ (UNIFIL) ανοιχτά των ακτών Ρος Χανίκρα, χερσαίο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών. Ακολούθως οι δυνάμεις του ΟΗΕ ενημέρωσαν τις αρχές του Λιβάνου για την φαινομενική παραβίασή των χωρικών υδάτων.

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις δεν σχολίασαν τις σχετικές αναφορές και δεν επιβεβαίωσαν το περιστατικό, το οποίο έρχεται περίπου ένα μήνα μετά τη σημαντική πρόοδο που φαίνεται να είχε γίνει στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων ενώ οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν αυτές τις μέρες.

Μια πιθανή τελική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων θα έχει πιθανότητα αντίκτυπο στα σχέδια που υπάρχουν για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ισραηλινός αξιωματούχος είχε πει στο Reuters τον Ιούνιο πως μια από τις υπό συζήτηση προτάσεις προέβλεπε να επιτραπεί σε εταιρείες ενέργειας να διεξάγουν σεισμικές έρευνες εντός των χωρικών υδάτων και των δύο χωρών καθώς εκτιμάται πως υπάρχουν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ANWAR AMRO via Getty Images

 

Πέρυσι, ο Λίβανος υπέγραψε την πρώτη σύμβαση εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός των δικών του χωρικών υδάτων, συμπεριλαμβανομένου όμως και ενός τεμαχίου που διεκδικεί το Ισραήλ.

Μια κοινοπραξία στην οποία μετέχουν οι ενεργειακοί κολοσσοί Total, Eni και Novatek ανέλαβε τις έρευνες σε δύο από τα 10 συνολικά τεμάχια ενδιαφέροντος που ανήκουν στον Λίβανο ενώ οι γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 4 Δεκεμβρίου και αργότερα στο αμφισβητούμενο τεμάχιο 9.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, πέρυσι η Total είχε δηλώσει πως έχει λάβει γνώση επί της διαφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου η οποία αφορά ένα 8% του επίμαχου τεμαχίου 9, επισημαίνοντας πως θα αποφύγει την συγκεκριμένη περιοχή.

Τον Απρίλιο ο Λίβανος κάλεσε διεθνείς κοινοπραξίες να καταθέσουν προσφορές για άλλα πέντε τεμάχια δύο εκ των οποίων συνορεύουν με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ επίσης παράγει φυσικό αέριο από αποθέματα στα ανοιχτά των ακτών της Μεσογείου.

Σημειώνεται πως Ισραήλ και Λίβανος πρακτικά είναι ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση αν και τα τελευταία ισραηλινά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τον Λίβανο το 2000 μετά από δύο δεκαετίες στρατιωτικής παρουσίας.

ASSOCIATED PRESS

 

Και απειλές Νετανιάχου προς τη Χεζμπολά

Στο μεταξύ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε την Κυριακή τη Χεζμπολάχ, τη σιιτική παράταξη του Λιβάνου και σύμμαχο του Ιράν, ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θα της καταφέρουν «συντριπτικό» πλήγμα σε περίπτωση που «επιτεθεί».

«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ακούσαμε τον (ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν) Νασράλα να επαίρεται για τα σχέδιά του να επιτεθεί», είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

«Θα είμαστε σαφείς. Εάν η Χεζμπολάχ διαπράξει το σφάλμα να επιτεθεί στο Ισραήλ, θα της καταφέρουμε συντριπτικό στρατιωτικό πλήγμα», πρόσθεσε.

Ο Χασάν Νασράλα υποστήριξε το βράδυ της Παρασκευής ότι το Ισραήλ, δεν θα μείνει «αλώβητο» σε περίπτωση σύρραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ — της χώρας που αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχό του — και του Ιράν.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Μάναρ της Χεζμπολά, ο ηγέτης της οργάνωσης προειδοποίησε ότι οι σημαντικότερες ισραηλινές εγκαταστάσεις κατά μήκος των ακτών της χώρας στη Μεσόγειο, ειδικά στο Τελ Αβίβ, βρίσκονται «εντός του βεληνεκούς» των ρουκετών του σιιτικού κινήματος.

Εξάλλου «το Ιράν έχει τη δυνατότητα να βομβαρδίσει το Ισραήλ με δύναμη και σφοδρότητα», πρόσθεσε.

alexkuehni via Getty Images

 

Η Χεζμπολάχ, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μολονότι χαρακτηρίζεται από τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ «τρομοκρατική» οργάνωση, αποτελεί μείζονα πολιτική δύναμη στον Λίβανο — στελέχη της είναι επικεφαλής τριών υπουργείων της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, που επαναλαμβάνει συχνά ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη, μαύρο πρόβατο γι’ αυτήν, να εγκαταστήσει προγεφυρώματα στα σύνορα της χώρας, στοχοθετεί συχνά στη γειτονική Συρία θέσεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ, που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι αρχές του Ισραήλ είχαν ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι ανακάλυψαν πολλές υπόγειες στοές που οδηγούσαν από τον Λίβανο στην ισραηλινή επικράτεια και θα μπορούσαν κατ’ αυτές να χρησιμοποιηθούν από τη Χεζμπολάχ για να διαπραχθούν επιθέσεις.

Το 2006, το Ισραήλ ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ. Η σύρραξη αυτή είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.200 ανθρώπους στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους αμάχους, και σε πάνω από 160 στο Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν στρατιωτικοί.

Η κρίση η οποία χαρακτηρίζει τα τελευταία 40 χρόνια τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν γνωρίζει νέα έξαρση το τελευταίο διάστημα, καθώς η ένταση ανεβαίνει στην περιοχή του Κόλπου εν μέσω ανησυχιών για το κατά πόσον μπορεί να επιβιώσει η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί από αυτήν πέρυσι και να επαναφέρει σε ισχύ τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Πηγές: Times of Israel, Reuters, LBC TV, ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ