Ανακαλύφθηκε αρχαίο ρωμαϊκό «ψυγείο» με κρασί και οστά ζώων

Σε ανασκαφές στα ερείπια του Novae, κοντά στον Δούναβη, στη βόρεια Βουλγαρία, όπου βρισκόταν η έδρα της 1ης ρωμαϊκής λεγεώνας.
.
.
https://www.uw.edu.pl/nowe-odkrycia-w-novae

Κατά την ανασκαφή ενός αρχαίου ρωμαϊκού στρατοπέδου στη Βουλγαρία, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων αντικειμένων, ένα σπάνιο εύρημα: Ένα «αρχαίο ψυγείο».

Οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές στα ερείπια του Novae, κοντά στον Δούναβη, στη βόρεια Βουλγαρία, όπου βρισκόταν η έδρα της 1ης ρωμαϊκής λεγεώνας.

Εκεί, Πολωνοί αρχαιολόγοι, με επικεφαλής τον καθηγητή του πανεπιστημίου Βαρσοβίας, Piotr Dyczek, ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, ένα δοχείο που στην αρχαία Ρώμη είχε τη χρήση θαλάμου ψύξης, πολύ παρόμοιο με το σημερινό ψυγείο.

Δίπλα στους σωλήνες μολύβδου, βρήκαν ένα αρχαίο «ψυγείο» το οποίο κατασκευασμένο από επίπεδες κεραμικές πλάκες που έχουν τοποθετηθεί στο έδαφος, αναφέρει η Miamiherald.

.
.
uw.edu.pl/nowe-odkrycia-w-novae

Ένα ανάλογο «ψυγείο» είχε εντοπιστεί τον περασμένο Οκτώβριο στην ίδια περιοχή, αναφέρει το McClatchy News.

Η διαφορά με το αντικείμενο που είχε εντοπιστεί το 2022 είναι πως η νεότερη ανακάλυψη περιείχε και έναν μολύβδινο σωλήνα νερού, ο οποίος βρισκόταν στη μακρύτερη πλευρά του «ψυγείου» και φέρεται να συνέβαλε στο να ψύχεται περισσότερο το δοχείο.

Στο εσωτερικό του αντικειμένου υπήρχαν και θραύσματα από κρατήρες κρασιού, κύπελλα και οστά ζώων, ενώ οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως είναι παλαιότερο από το δοχείο που είχε εντοπιστεί πέρσι.

Μάλιστα, βρέθηκαν και υπολείμματα φαγητού, τα οποία θα επιτρέψουν στους ερευνητές να αναδημιουργήσουν το τελευταίο γεύμα που είχε διατηρηθεί στο αρχαίο «ψυγείο».

Το στρατόπεδο του Novae ιδρύθηκε το 45 μ.Χ. ως αμυντικό οχυρό στα παραδουνάβια σύνορα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Οι πρώτοι Ρωμαίοι που κατοίκησαν το εν λόγω στρατόπεδο ήταν οι στρατιώτες της 8ης λεγεώνας του Αυγούστου, ενώ τους αντικατέστησε η 1η λεγεώνα το 69 μ.Χ., η οποία και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην περιοχή, μέχρι το 441 μ.Χ. όταν και τους έδιωξαν από εκεί οι Ούννοι.

.
.
uw.edu.pl/nowe-odkrycia-w-novae

Ο ψυκτικός θάλαμος που ανακαλύφθηκε στην περσινή ανασκαφή είχε βρεθεί κάτω από ένα πάτωμα στα πέτρινα δωμάτια που έμενε η 1η λεγεώνα. Η φετινή ανακάλυψη, όμως, έγινε στον, φτιαγμένο από ξύλο και χώμα, στρατώνα της 8ης λεγεώνας, που είχε χτιστεί στην πρώτη φάση κατασκευής του οχυρού.

Οι Πολωνοί αρχαιολόγοι που κάνουν την ανασκαφή στο παλιό ρωμαϊκό οχυρό, αποκάλυψαν επισης ένα σύνολο πήλινων αγγείων που είχαν διασωθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός μαύρου σετ οινοποσίας.

.
.
uw.edu.pl/nowe-odkrycia-w-novae

Μεταξύ των άλλων αντικειμένων που εντοπίστηκαν, αξιοσημείωτο είναι επίσης ένα μικρό μενταγιόν, το οποίο απεικονίζει ένα ασημένιο ποντίκι, και εντυπωσιάζει με τη λεπτομέρεια στην κατασκευή του.

Δημοφιλή