Περού: Aνακαλύφθηκε ο τάφος του Ιερέα της Pacopampa μετά από 3.000 χρόνια

Ο Ιερέας της Pacopampa - όπως ονόμασαν οι αρχαιολόγοι τον «ένοικο» του τάφου - βρέθηκε σε μία πολύ περίεργη στάση σώματος.
Αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Προγράμματος Πακοπάμπα εργάζονται στην ανασκαφή τάφου ηλικίας 3.000 ετών στο Περού (26/8/2023).
Αρχαιολόγοι του Αρχαιολογικού Προγράμματος Πακοπάμπα εργάζονται στην ανασκαφή τάφου ηλικίας 3.000 ετών στο Περού (26/8/2023).
MINISTRY OF CULTURE PERU via Reuters

Ένας τάφος που παρέμενε ασύλητος επί 3.000 χρόνια αποκαλύφθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο βόρειο Περού.

Ο ένοικος του τάφου ονομάστηκε από τους αρχαιολόγους ιερέας της Πακοπάμπα από την ορεινή περιοχή όπου βρέθηκε.

Ministry of Culture Peru via Reuters

Οι ερευνητές έσκαψαν μέσα από έξι στρώματα στάχτης για να φτάσουν στον σκελετό του, ο οποίος συνοδευόταν από δύο σφραγίδες και άλλες ιερές προσφορές.

Οι σφραγίδες υποδεικνύουν την παρουσία αρχαίου χρώματος που χρησιμοποιούνταν για το σώμα, στα πλαίσια τελετουργίας, για άτομα που ανήκαν στην ελίτ της εποχής, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού του Περού.

Το μεγάλο μέγεθος του τάφου, σχεδόν 2 μέτρα σε διάμετρο και 1 μέτρο βάθος, ήταν «πολύ περίεργο», όπως και η θέση του σώματος- βρισκόταν μπρούμυτα, με το μισό του σώμα τεντωμένο και τα πόδια σταυρωμένα-, σύμφωνα με τον επικεφαλής του έργου, Γιούτζι Σέκι, ο οποίος πιθανολογεί ότι ήταν ένας ηγέτης της εποχής του.

«Το εύρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό επειδή είναι ένας από τους πρώτους ιερείς που άρχισαν να ελέγχουν τους ναούς στις βόρειες Άνδεις στη χώρα», δήλωσε ο Σέκι.

MINISTRY OF CULTURE PERU via Reuters

Η τοποθεσία Πακοπάμπα, σε υψόμετρο 2. 500 μέτρων, περιλαμβάνει εννέα μνημειακά κτίρια από λαξευμένη και στιλβωμένη πέτρα, που χρησιμοποιούνταν για τελετουργίες. Εκτιμάται ότι χρονολογούνται περίπου από το 700 έως το 600 π. Χ.

Η ανασκαφή είναι ένα κοινό εγχείρημα στο οποίο συμμετέχουν αρχαιολόγοι από το Εθνικό Μουσείο Εθνολογίας της Ιαπωνίας και από το Εθνικό Πανεπιστήμιο San Marcos του Περού.

(Πηγή: ΒΒC)

Δημοφιλή