Ανάκαμψη της λίρας μετά την δέσμευση Ερντογάν περί λήψης μέτρων για τη στήριξη του νομίσματος

Υπόσχεση για εγγύηση καταθέσεων και μη περαιτέρω ανάγκη μετατροπής της λίρας σε δολάρια. Αλλά επιμένει στην μείωση των επιτοκίων.
Bloomberg Creative via Getty Images

Η λίρα ανέκαμψε απότομα αργά το βράδυ της Δευτέρας μετά τα μέτρα που δεσμεύτηκε ότι θα λάβει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πάντως επέμεινε ότι θα συνεχίσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

Η λίρα, που είχε καταγράψει βουτιά κατά άνω του 10% και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου είχε φτάσει νωρίτερα τα 18,4, ενισχύθηκε στη συνέχεια κατά 10,8%. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 12 λίρες ανά δολάριο και κατόπιν ανέβηκε στις 13,4 ανά δολάριο.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ερντογάν είπε ότι τα νέα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ οι καταθέσεις τους θα είναι εγγυημένες. «Παρουσιάζουμε μια νέα οικονομική εναλλακτική στους πολίτες που θέλουν να ελαφρύνουν τις ανησυχίες τους για τις αποταμιεύσεις τους από την αύξηση της ισοτιμίας» είπε, υποστηρίζοντας ότι «με τη μείωση των επιτοκίων, όλοι θα δούμε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει σε μερικούς μήνες».

«Αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον ο παράδεισος εκείνων που θέλουν να αυξήσουν τα λεφτά τους με υψηλά επιτόκια, δεν θα είναι καταφύγιο για τις εισαγωγές», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε όσους «έχουν χρήματα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση» να συμβάλουν στις επενδύσεις και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τους εξαγωγείς και τους συνταξιούχους.

«Η σημερινή κίνηση βασίζεται αποκλειστικά στην ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα προστατεύσει (τους πολίτες) απέναντι στις διακυμάνσεις» της ισοτιμίας, σχολίασε ο Τζον Ντόιλ, ο αντιπρόεδρος του τμήματος συναλλαγών και επενδύσεων στην εταιρεία Tempus Inc. «Το σημαντικότερο είναι ότι η κυβέρνηση λέει ότι θα αποζημιώσει για τις απώλειες στις καταθέσεις σε λίρες εάν η πτώση της λίρας ξεπεράσει τα τραπεζικά επιτόκια. Η κυβέρνηση δεν μας είπε πώς ακριβώς θα εφαρμόσει αυτό το σχέδιο», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή