Αναστολή της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ σε τρία κράτη της κεντρικής Αμερικής

Απαιτούνται «σθεναρές πράξεις» για τη μείωση των παράτυπων μεταναστών.
ASSOCIATED PRESS

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι δεν θα χορηγεί πλέον οικονομική βοήθεια σε τρία κράτη της κεντρικής Αμερικής, όσο δεν θέτουν σε εφαρμογή «σθεναρές πράξεις για να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στα σύνορα» της χώρας με το Μεξικό.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε τον Μάρτιο την οικονομική βοήθεια που χορηγεί στις χώρες του λεγόμενου Βορείου Τριγώνου (Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα), όπως απαίτησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, σύμφωνα με τον οποίο οι κυβερνήσεις των τριών χωρών δεν κάνουν «τίποτα» για να εμποδίσουν τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο να αναχωρούν προς τις ΗΠΑ.

«Περάσαμε από αξιολόγηση» την οικονομική βοήθεια, διευκρίνισε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους. Ένα μέρος των προγραμμάτων αρωγής, το οποίο αφορούσε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, θα συνεχιστεί τελικά — ανέρχεται συνολικά σε 432 εκατομμύρια δολάρια, που είχαν ήδη προβλεφθεί στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2017.

Για το οικονομικό έτος 2018, είχαν αρχικά προβλεφθεί ποσά ύψους 370 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα αλλάξουν σκοπό, θα διατεθούν για «άλλες προτεραιότητες» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η όποια μελλοντική οικονομική βοήθεια προς τις τρεις χώρες θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο νευραλγικής σημασίας μεταναστευτικό ζήτημα, ξεκαθάρισε η αμερικανική διπλωματία.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο, που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να σωθούν από την ανέχεια και τη βία των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, παίρνουν τον δρόμο από τις χώρες του Βόρειου Τριγώνου που οδηγεί προς τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Το να σταματήσουν αυτά τα «καραβάνια» είναι μια από τις προτεραιότητες του Τραμπ.

Τον Δεκέμβριο, η Ουάσινγκτον και το Μεξικό δεσμεύθηκαν μολαταύτα ότι θα προχωρήσουν από κοινού σε μεγάλες επενδύσεις στα κράτη του Βόρειου Τριγώνου και στο νότιο Μεξικό με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κατά συνέπεια την αποτροπή των αναχωρήσεων μεταναστών.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατήγγειλε τη Δευτέρα μια «ανεύθυνη» απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, την οποία απέδωσε σε άλλο ένα «ξέσπασμα οργής» του προέδρου, κρίνοντας πως «περιορίζει τη δυνατότητα» της Ουάσινγκτον να «συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που ωθούν τον κόσμο να φεύγει για τις ΗΠΑ».

Τραμπ: Αρχίζουν οι απελάσεις «εκατομμυρίων» μεταναστών

Ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι οι αμερικανικές αρχές θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα να απελαύνουν «εκατομμύρια» παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα.

«Την επόμενη εβδομάδα η ICE θα αρχίσει τη διαδικασία της απομάκρυνσης των εκατομμυρίων λαθρομεταναστών που μπήκαν παράνομα στις ΗΠΑ», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Ο Τραμπ χρησιμοποίησε το ακρώνυμο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement).

Οι μετανάστες «θα απελαύνονται όσο γρήγορα μπαίνουν μέσα» στη χώρα, πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, που βάζει το μεταναστευτικό ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής του ατζέντας ενόψει των εκλογών του 2020.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δημοφιλή